Foto: pexels.com

Jesenski ekvinocij se pojavljuje na sjevernoj hemisferi 23. rujna u 02:04 SEV. Moćni dani poput jesenskog ekvinocija otvaraju vrata kada možemo dobiti najdublje spoznaje o sebi i posaditi sjeme novih ideja i vizija. Da bismo bili potpuno prisutni u tome činu te svjesno poslali naše ideje i namjere u Svemir, dobro je napraviti osobni ritual.

atma.hr – 52
Jesenski ekvinocij je trenutak kada se ljeto predaje jeseni. Ovo je razdoblje između vatrene yang aktivnosti ljeta i usporavanja u yin energiju koju donosi jesen, kako bi se naposljetku ušlo u zimsku hibernaciju.

Ekvinocij je vrlo moćno vrijeme. U ovom trenu svjedočimo ravnoteži kada sjeverna i južna hemisfera primaju jednako sunčeve svjetlosti, a dan i noć jednako traju. Ovo prividno mirovanje Sunca traje tri dana, a nakon toga, Sunce polako kreće u „tamu“. Svjetlost i toplina gube svoj sjaj i jačinu, dani se povlače, a tama preuzima vodstvo.

Ovaj motiv tame provlači se kroz mnoge mitološke priče, poput one o Demetri i Perzefoni. Demetra je božica plodnosti i prirode, personifikacija Majke Zemlje. Kada je bog podzemlja Had oteo njenu kćerku Perzefonu, Demetra se od tuge povukla sa Zemlje. Zavladalo je neplodno razdoblje hladnoće, zime i tuge. Perzefona je ipak vraćena majci, ali budući da je pojela nar u podzemlju dio godine je morala provoditi kao kraljica podzemlja.

Ovaj mit govori o ciklusima prirode, ali i ciklusima čovjeka, o razdoblju plodnosti, rasta i raskoši te onome kada se povlačimo u vlastitu nutrinu, kada mirujemo i obnavljamo se.

Jesenski ekvinocij počinje i ulaskom Sunca u zodijački znak Vage. Sve obojano energijom Vage teži balansu, ravnoteži, harmoniji. Ovo je vrijeme ravnoteže dualnosti, svjetla i tame, topline i hladnoće, davanja i primanja, akcije i mirovanja.

Tradicionalno, jesenski ekvinocij je u mnogim kulturama bio vrijeme kada se slavila žetva cjelogodišnjeg truda. Rituali koji su povezani s ekvinocijem prožeti su poštovanjem spram Majke Zemlje i vjerovanjem da će nas obdariti obiljem svih vrsta.

atma.hr – 52
Duhovno, vrijeme je da proslavimo svoju unutrašnju žetvu, žetvu svega onoga što smo do sada odradili u ovoj, zaista izazovnoj, godini. Ako smo se otvorili za lekcije koje nam je donijela, sada možemo uživati u spoznajama i saznanjima koje smo dobili. Ravnoteža koju sada možemo postići nagrada je za uloženi trud i proizlazi iz mudrosti savladanih lekcija.

Jesen nas uči nekoliko važnih lekcija: otpuštanje, poniranje u sebe i vlastitu tminu te priprema sjemena za novi ciklus. Jesenski ekvinocij je vrijeme kada trebamo oprostiti i drugima i sebi, kada je mudro otpustiti ljutnju, krivnju, sram, kajanje, kako bi naša vedrina i radost mogli zauzeti mjesto u novom buđenju.

Moćni dani poput jesenskog ekvinocija otvaraju vrata kada možemo dobiti najdublje spoznaje o sebi i posaditi sjeme novih ideja i vizija. Da bismo bili potpuno prisutni u tome činu te svjesno poslali naše ideje i namjere u Svemir, dobro je napraviti osobni ritual. Evo nekoliko meni dragih ideja:

LJILJANA POSAVEC KNJIGE

Jesenski ekvinocij: ritual zahvale i primanja obilja

1. Stvorite oltar žetve

Ako cijeli ritual povežemo s nekim lijepim i nama bliskim momentima, prizvat ćemo osjećaj svečanosti i zahvalnosti. Složite stol ili neki kutak unutar svog doma koji će biti oltar za ovaj ritual. Ukrasite ga raskošnim bojama i plodovima jeseni, kukuruzima, tikvama, jabukama, grožđem…

Posložite svijeće kako biste unesli mir, spokoj i magiju. Slobodno pustite neku meditativnu glazbu koja privlači obilje.

2. Zahvalite se svemu što ste ove godine spoznali

Zahvalite se svemu što u ovom trenu vidite kao plodove svog truda. Sve ono što smo simbolički posadili na proljeće i uzgajali u ljetnom periodu, sada je spremno za ubiranje.

Pohvalite se za uspjehe, za dostignuća, pohvalite se i za hrabrost i opstanak. Uberite plodove svih onih ideja, vizija i misli u koje ste uložili svoje vrijeme, pozornost, svijest i energiju. Promislite kako ćete dalje s njima. ž

Ako otvorimo naša srca i umove, a istovremeno raširimo ruke, ovo je vrijeme kada možemo primiti obilje na svim razinama.

atma.hr – 52
3. Napravite ritual oprosta

Oprostite si za neuspjehe, za sve što mislite da ste mogli ili trebali bolje. Oprostite i drugima koji su vas na bilo koji način povrijedili ili obezvrijedili. Sav teret zamjeranja i krivnje pustite da otpadne s vas poput suhog lišća s drveta.

Nadolazeće vrijeme nas uči da je sve u prirodi, ali i u našoj nutrini, ciklično. Baš kao što i priroda sada u svojoj punoći i raskoši zapravo umire, vrijeme je i da neke naše ideje, vizije, vezanosti… otpustimo i dozvolimo im da dođu svome kraju.

4. Napišite pismo želja

Uzmite papir i olovku i napišite sve svoje ideje, vizije i snove koje biste željeli ostvariti i prizvati u svoj život. Mogu to biti i osobine, nove tehnike, alati, odluke o zdravijem načinu života, o životu koji je više svjestan i povezan s prirodom.

Papir možete i ukrasiti na vama drag način. Bilo bi lijepo da ga spremite u neku kuvertu s pokojim kristalom (mjesečev kamen, ametist, žad) ili nekim jesenskim plodom koji će podsjećati na mogućnost berbe i koji će energetski podržati vaše ideje i vizije u periodu mirovanja pred nama.

banner himalajska lampa

5. Meditirajte – meditacija 4 smjera

Simbolička poruka jesenskog ekvinocija govori o trenu kada se iz vanjskog svijeta okrećemo prema unutrašnjoj tišini. Za kraj ovog rituala napravite meditaciju na 4 strane svijeta:

MOĆ SJEVERA – Što trebate završiti? Što u tijelu treba iscjeljenje?

MOĆ ZAPADA – Kako možete produbiti svoje intuitivne darove? Poklanjate li si vrijeme za meditaciju, za rad s healing tehnikama? Koliko vremena provodite u čišćenju unutrašnjeg doma? Smirivanju uma?

MOĆ ISTOKA – Kako unosite radost i veselje u svoj život? Jeste li razigrani? Koliko ste otvoreni za novo? Za nove spoznaje i nova učenja? Za nova iskustva, osobe?

MOĆ JUGA – Jeste li sretni sami sa sobom? Jeste li sretni u vezama i odnosima u kojima se nalazite? Kakav je vaš odnos prema sebi samima? Volite li sebe? Imate li suosjećanja prema sebi samima?

budidobro.com