Foto: pixabay.com

Težnjom da se suočavamo samo s lijepim stvarima koje nam osiguravaju osjećaj udobnosti, riskiramo da postanemo leptir s nerazvijenim krilima, nesposobni da se suočimo sa životom onakvim kakav jest. Idemo li isključivo u pravcu idealizacije svijeta, živjet ćemo u oblacima, izolirani od realnog svijeta, a kao rezultat imati sve više teškoća kod suočavanja sa svakodnevnim problemima.

atma.hr – 52
Mnogi od nas u praksi koriste afirmacije, ali ne razumiju mehanizam njihovog djelovanja i ne osjećaju neki konkretan učinak.

Kada je riječ o afirmacijama i općenito, privlačenju željenog, tu postoji jedan problem. Mi smo naučili razmišljati u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti…

Ono što nam se dogodilo u prošlosti, predstavlja kočnicu koja nam ne dozvoljava da vjerujemo da se zaista mogu desiti čuda, na osnovu čega stvaramo proročanska uvjerenja koja sugestivno djeluju uvijek kada nešto želimo.

Sadašnjost doživljavamo kao nešto što se neminovno nameće u ovom trenutku, puštamo je da prolazi. Realizaciju željenog vidimo tek u budućnosti, koja zapravo ne postoji i ne možemo je uhvatiti isto kao što ne možemo uhvatiti svoju sjenku.

Jedino što je izvjesno to je sadašnji trenutak.

Afirmacije služe za to da se orijentiramo isključivo na ovaj trenutak: ja sam sretna ovdje i sada, ali moje nesvjesno govori da to nije istina; ja sam bogata i uspješna, ali moje nesvjesno se odupire; ja sam zdrava, imam savršenog partnera itd., ali moje nesvjesno kaže da to nije istina.

Problem je što se uvijek upetlja um i definira stvari na osnovu ukorijenjenih proročanskih uvjerenja. Na taj način stvara se ogroman jaz, željeno postaje sve više nedostupno. Što nam više bježi, mi ćemo ulagati više napora da ga sustignemo.

atma.hr – 52
Kada nešto želimo, automatski podrazumijeva činjenicu da to nemamo. Mi obično nismo zadovoljni postojećim stanjem i ne čini nas sretnim ono što imamo. Kada imamo zdravlje, nismo nešto posebno sretni zbog toga, jednostavno ponašamo se kao da je to nešto sasvim normalno. Kada izgubimo zdravlje, pokušavamo ga privući na sve moguće načine.

Kada imamo zadovoljavajuću vezu s partnerom, opušteni smo i ne razmišljamo da nešto mijenjamo, borba počinje tek kada ostanemo bez toga.

Zašto najčešće željeno privučemo tek nakon dužeg vremena, kada više ne mislimo o tome? Na primjer, zaljubljeni smo u neku osobu, ali on nam nije naklonjen – i dok mi svim žarom želimo imati ga za sebe, on nam kao riba klizi iz ruku, što smo više zagrijani, on nam je sve nedostupniji.

Na kraju, okrenemo list i nađemo drugog partnera, a ovaj prvi kao duh izroni iz mraka i počne da nas proganja, izjavljuje ljubav i sl., ali nama više nije ni na kraj pameti.

Kada nešto žarko želimo, mi povlačimo energiju iz drugih resursa i blokiramo sve energetske kanale. Misleći konstantno, opsesivno samo na jednu stvar ili osobu tijekom 24 sata, zapostavljamo posao, prijatelje, zdravlje i sve manje energije ulažemo u druge segmente života ili im ne pridajemo nikakav značaj, živeći ih mehanički i nesvjesno.

Tako polako upadamo u financijske probleme, ne možemo kontrolirati novčane tokove i podmiriti sve troškove, ulazimo u minus, zdravlje počinje slabiti, na poslu se javlja negativna energija ili sukob s kolegama i nadređenima. Tada imamo običaj reći da nam je sve krenulo nizbrdo.

Povlačenjem energije iz drugih sektora mi smo zablokirali cijeli sistem. Uzmimo na primjer, funkcioniranje Ministarstva financija neke zemlje – penzioneri najavili štrajk jer kasne penzije, vlada uzme novac koji je namijenjen za platu službenicima ministarstva i prebaci penzionerima. Tako ostane “rupa” u budžetu.

atma.hr – 52
Sutra radnici željezare najave obustavu rada jer nisu primili plaću šest mjeseci. Vlada odluči uzeti iz budžeta sredstva namijenjena za nabavku osnovnih sredstava i prebaci ih željezari. Iz dana u dan stvaraju se nove rupe, na kraju dolazi do potpunog kolapsa i više ništa ne funkcionira kako treba.

Vratimo se na naš energetski sistem. Mi smo naš energetski potencijal usmjerili na jednu stranu i ispraznili druge sektore, stvarajući nedostatak ravnoteže, a višak uvijek preteže na štetu slabih sektora. Tek kada se energija izbalansira, možemo očekivati blagostanje i ispunjenje željenog. Odnosno, kada aktivno sudjelujemo u svim segmentima svog života, tako stvaramo prohodnost komunikacijske mreže.

Tako se i osoba iz prethodne priče pojavi tek kada se energija vrati u normalno stanje, jer su se “pročistili” putevi. Upravo ćemo prebacivanjem težišta na jednu stranu djelovati poput stijene koja se sručila na cestu i zapriječila prolaz. Višak uvijek dovodi do neravnoteže, a cilj rada na sebi je harmonizacija energije i uspostavljanje balansa na nivou svih segmenata.

Zapravo, željeno je krenulo prema nama, ali je naišlo na prepreku koju smo sami stvorili. S druge strane, um je glavni ometač, odbijač željenog. On čini da automatski padamo na nižu vibraciju i formiramo uvjerenje da ne možemo privući željeno.

Prije nego nas željeno sustigne, mi spustimo rampu i zatvorimo prilaz. Ono što možemo zamisliti, to možemo i imati.

Možemo danima raditi afirmacije tipa: privlačim novac, ovo, ono… univerzum radi za mene i sl., a svakim danom sve manje para u novčaniku… to je samo znak da afirmacija ne djeluje iz nekog razloga i da postoji jaz između želje i energetskih tokova.

Jedan od razloga može, na primjer biti komunikacijska blokada sa svijetom, povlačenje, izolacija, zapostavljene veze sa bliskim osobama ili porodicom i sl. Što su nam veze bogatije, življe, iskrenije, to smo otvoreniji za prijem svih oblika blagostanja.

atma.hr – 52
Kada su u pitanju afirmacije, one trebaju biti veoma sažete i jasne. Ako su previše općenite i razvodnjene, mogu dati isto tako uopćen učinak, bez fokusiranja na konkretnu oblast. Da bismo stvorili i održali balans, bilo bi dobro koristiti set od najmanje 12 afirmacija od čega po jednu za svaki sektor života i tu se možemo poslužiti astrološkim značenjem polja:

1. (ascendent): Ja lično, fizički izgled, zdravlje, karakter, sadašnjost
Afirmacija: Ja sam žena, snažna i zdrava u srcu i umu.
(Napomena: Afirmacije kreiramo prema vlastitim afinitetima.)

2. Novac, vrijednosti, imovina
Afirmacija: Meni novac stalno dolazi, iz poznatih i nepoznatih izvora, moji prihodi se stalno povećavaju. Energija novca neometano kruži, dajem novac i on mi se višestruko vraća.

3. Braća, sestre, novosti, kraća putovanja, sve komunikacije
Afirmacija: Komuniciram otvoreno i iskreno, s ljubavlju i razumijevanjem.

4. Otac, dom, porodica:
Afirmacija: Uživam podršku moje porodice, u mom domu vlada ljubav i harmonija.

5. Djeca, seksualna zadovoljstva, ljubav, provod, kreativnost, produktivnost, stvaralaštvo
Afirmacija: Puna sam ljubavi koju nesebično dajem i koja mi se višestruko vraća, radim i stvaram iz ljubavi.

6. Bolest/zdravlje, navike
Afirmacija: Ja sam potpuno zdrava, moje tijelo i um funkcioniraju u savršenoj harmoniji.

atma.hr – 52
7. Brak, muž ili žena, partnerstva, ugovori i udruživanja, javni neprijatelji, parnice
Afirmacija: Volim i voljena sam, imam partnera koji mi savršeno odgovara.
Napomena: Partner je naše ogledalo, što znači da nam savršeno odgovara partner koji nije u disproporciji s našim unutrašnjim bićem. Što smo bolje i savršenije biće, to ćemo imati i bolji odnos s partnerom.

8. Smrt, oporuke, nasljeđe, bol, strah, ovo je također polje koje predstavlja misterije i okultna znanja
Afirmacija: Smrt nije kraj, već početak nečega novog, u svakom mraku pronalazim trag svjetlosti i u svemu pronalazim svrhu i smisao.

9. Duga putovanja, nauka, religija, umjetnost, vizije i povezanost sa višom sviješću
Afirmacija: Ja sam povezana s božanskom ljubavlju, otvaram svoje srce za širenje svijesti, nova znanja i daleka putovanja. (Putovanje ne podrazumijeva isključivo putovanje u fizičkom smislu, može to biti putovanje prema sebi, što je ujedno i najduže putovanje).

10. Majka, status, ugled i čast, karijera, ciljevi autoriteti, zaposlenje
Afirmacija: Ja ostvarujem svoje ciljeve s lakoćom, volim svoj posao i uspješna sam u svemu što radim.

11. Prijatelji, nade i želje
Afirmacija: Moji prijatelji su nesebični i plemeniti, uzajamno se razumijemo i podržavamo.

12. Tuga, strah, kazna, tajni neprijatelji, insinuacije, gubici, nevidljive prepreke, zamagljeni vidici
Afirmacija: Sposobna sam prepoznati i prebroditi sve prepreke jer u svakom trenutku imam Božju zaštitu i vodstvo Njegove nevidljive ruke.

Kroz navedene afirmacije izražavamo svijest o svim postojećim segmentima, zatvaramo krug, bez zanemarivanja/ignoriranja negativnih aspekata života kao što su smrt, neprijateljstva i sl.

Težnjom da se suočavamo samo s lijepim stvarima koje nam osiguravaju osjećaj udobnosti, riskiramo da postanemo leptir s nerazvijenim krilima, nesposobni da se suočimo sa životom onakvim kakav jeste.

Idemo li isključivo u pravcu idealizacije svijeta, živjet ćemo u oblacima, izolirani od realnog svijeta, a kao rezultat imati sve više teškoća kod suočavanja sa svakodnevnim problemima.

duhovni-razvoj.blogspot.com