Foto: unsplash.com

Niste dužni biti preosjetljivi na druge dok sebe stavljate na zadnje mjesto. Niste dužni zaboraviti tko ste i odlučno sebe zanemariti dok drugima ispunjavate želje. Sjetite se da nikada niste zakasnili u potpunosti upoznati sebe i spoznati što želite. Kada u tome uspijete, napravili ste pola posla prema životu kakvog oduvijek zaslužujete.

atma.hr – 52
Vjerojatno ste se nekada pitali tražite li vi previše i možda niste dovoljno fleksibilni u razumijevanju tuđih problema i potreba. To se dogodi kada imamo neke želje i zahtjeve, a s druge strane dobijemo ili oštar odgovor ili nerazumijevanje popraćeno ignoriranjem.

Mnoge od nas su učili da saslušamo druge i svoje potrebe ne stavljamo na prvo mjesto pa su nam objašnjavali da ne možemo uvijek dobiti sve što poželimo. Vrijeme je prolazilo, povjerovali smo u to, a mnoge okolnosti su nas dodatno uvjeravale da je život jedno obično kolo sreće koje rijetko stane na polje zgoditka.

Naše želje godinama su bivale zanemarene, a onda smo na kraju izdali sami sebe, objašnjavajući da hoćemo previše, a drugima je možda još i gore. To rade samo sebični i nerazumni ljudi, a vi niste takvi. Vi ste dobri, a to dokazujete tako što više vodite brigu o tuđim osjećajima, nego o svojima. Treba li to baš tako biti? Odgovor je: NE!

Niste dužni biti preosjetljivi na druge dok sebe stavljate na zadnje mjesto. Niste dužni zaboraviti tko ste i odlučno sebe zanemariti dok drugima ispunjavate želje.

Ako se nađete u takvom odnosu, upitajte se sljedeće:

atma.hr – 52
  • Do kada planiram biti zadnja na redu?
  • Jesu li tuđe potrebe važnije od mojih i zašto?
  • Tko mi je rekao da se moram strpjeti i do kada?
  • Gdje me vodi takvo ponašanje?
  • Želim li skladne odnose gdje se moja riječ cijeni, a potrebe uvažavaju?
  • Imam li takve odnose?
  • Što činim da ostvarim takve odnose?

Razgovarajte sa sobom. Odgovori će vam reći jeste li na pragu promjene i želite li napokon dobru i sretnu budućnost za sebe.

Budite iskreni i dopustite sebi da vas misli vode do rješenja. Možda ćete zaključiti da su neki odnosi već gotovi, a vi im dajete prostora da vam i dalje kvare svakodnevnicu. Za neke odnose će se vrijediti i potruditi, a to su uvijek oni gdje se obje strane barem slično trude.

Sjetite se da nikada niste zakasnili u potpunosti upoznati sebe i spoznati što želite. Kada u tome uspijete, napravili ste pola posla prema životu kakvog oduvijek zaslužujete.

Više o štetnim odnosima možete potražiti u više od 280 videa na YouTube kanalu Elvirino dvorište: https://rb.gy/qjhexo

Na kanalu vas očekuje 1.000 videa na temu odnosa, motivacije, komunikacije te osobnog i duhovnog razvoja.

Kontakt za individualne konzultacije: [email protected]

Autorica: Dr. sc. Elvira Mlivić Petrović, savjetnica za poslovni i osobni razvoj u Filaksu