Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Kada oprostite, oslobađate se te osobe. Kada oprostite, oslobađate se agonije.

atma.hr – 39

Praštanje. Jedna od stvari s kojom se često susrećemo. Vjerojatno se pitamo zbog čega bismo nekome oprostili?! Kako oprostiti?! Što praštanje znači za naš odnos?!

Praštanje vas oslobađa

Sve dok nekome ne oprostite, vi ste povezani s tom osobom. Vaše misli će se stalno vraćati na osobu koja je pogriješila i stalno ćete iznova proživljavati tu situaciju.

Emotivni link među vama ostat će toliko jak da će u vama izazivati mnogo patnje, koja će se reflektirati u vama, a u krajnjoj liniji i vi ćete biti negativni i izazivati bol ljudima s kojima ste okruženi  i koji su vam dragi.

Kada oprostite, oslobađate se te osobe. Kada oprostite, oslobađate se agonije.

Oprostite sebi

Ono što mislite o drugim ljudima često je refleksija onoga što mislite o sebi iako to nije uvijek očito.

Druge ljude osuđujemo onoliko strogo koliko osuđujemo sebe. Osoba koja je na primjer vrlo kritična prema drugima vjerojatno je vrlo kritična i prema sebi.

Ako oprostite sebi na nečemu što ste nepromišljeno napravili prije 10 godina, pa zatim i bliže stvari, navika praštanja će se ukorijeniti u vama, te ćete lakše praštati drugima.

atma.hr – 78
Oprostite svima

Ponekad lakše opraštamo velike i krupne pogreške, a zbog sitnica se znamo duriti godinama.

Kada oprostite, stvarno oprostite

Kada oprostite nemojte se više vraćati na to ili ćete nastaviti omotavati se lošom vezom s tom osobom. Možete na praštanje gledati kao natjecanje između dvije osobe te misliti kako praštanjem pokazujete da ste bolja osoba od druge strane i time pokazivati svoju superiornost.

Ali od veće je koristi da na praštanje gledate kao na oslobađanje od druge osobe i zatočenosti u prošlosti.

Praštanje nije za slabiće

Može vam se učiniti kao da je praštanje jedna verzija odustajanja, da praštaju slabi, a da se oni snažni ljute i osvećuju.

Međutim, realnost je potpuno drugačija. Ako ne oprostite to će vas izgrizati iznutra. Stalno ćete u sebi ponavljati argumente i sjećanja, te kreirati još više patnje za sebe.

Praštanje vas oslobađa, ali je vrlo teško. Lako je nositi ljutnju u sebi, ali oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo oni najjači.

atma.hr – 75Uz praštanje vam je budućnost bolja

Ako praštanje gledate iz praktične perspektive tada je ono vrlo pametno. Praštanje vas štiti od bolnih iskustava.

Praštanje vraća vas u centar, a ne drugu osobu. Vi ćete prestati žaliti za onim što je već u prošlosti i poštedjeti se nepotrebnog rasipanja energije. Na taj način ćete imati više energije da se posvetite sadašnjosti i onome što želite u budućnosti.

U praštanje ne trebate uključiti drugu stranu

Mnogi misle da oprostiti znači nazvati drugu osobu i reći joj da je oprošteno. To je ponekad moguće, ali najčešće nije i nije ni potrebno. Praštanjem se trebate osloboditi negativnih veza s tom osobom, a ne uspostavljati nove izjavama o praštanju.

Praštanje se radi u sebi. Reći ćete sebi kako više nećete razmišljati o tome, nećete biti ljuti ili razmišljati o osveti, te ćete jednostavno nastaviti dalje bez razmišljanja o tom događaju.

Oprostiti ne znači nastaviti tamo gdje ste stali

To što ste oprostili ne znači da ćete dati priliku osobi koja vas je povrijedila da to napravi još jednom, nego praštanjem sebe oslobađate povezanosti i negativnih emocija vezanih uz tu osobu.

atma.hr – 39

Ponekad je moguće, ako obje strane žele, nastaviti tamo gdje ste stali, ali praštanje izvorno ne znači to.

Oprostiti znači da ste sposobni izdići se iznad nečije pogreške, priznavši da svi griješimo te krenuti svojim putem.

Taj put može uključivati osobu kojoj ste oprostili, ali put se nastavlja od pogreške, a ne od tamo gdje je bio prije nje.

covermagazin

67 STVORITE NOVO JA

DR. JOE DISPENZA: STVORITE NOVO JA

Oslobodite se sputavajućih navika i obrazaca i izgradite svoju novu stvarnost

Želite li promijeniti naviku, ali ne uspijevate? Želite li stvoriti novo „ja“, ali ne znate kako? Dr. Joe Dispenza objašnjava nam da su naše navike povezane s našim mozgovima te kako ih promijeniti.

Knjiga Stvorite novo „ja“ Biblija je koja će vas naučiti „da postanete tvorac svoje sudbine“. Njegov se pristup temelji na kvantnoj fizici koja nas uči da se u nevidljivom polju energije kriju beskrajne mogućnosti te da energija odlazi onamo kamo usmjerimo svoju pažnju. Posljedično, svi smo tvorci materijalnog svijeta.

Cijena: 139 kn - Kupi ovdje

POVEZANI TEKSTOVI

2 KOMENTARA

  1. Opraštanje, sebi prvenstveno, najvažnija je stavka rasta u duhovnom smislu. Opraštanje – oslobođenje od krivnje omogućava nam vraćanje izvornom iskustvu unutar nas. To je mjesto odakle sva ljubav dolazi, mjesto u kojem je većina stvari za kojima tragamo, to je mjesto znanja o sebi, ljubavi i radosti. Tek otpuštanjem starih programa zamjeranja i straha možemo postati sve što tražimo (najčešće izvana) – voljeni i vrijedni.

  2. Ja ne mogu oprostiti suprugu koji me je nakon dvadeset i pet godina zajednickog zivota i cetvero djece prevario sa drugom zenom. Zelim mu oprostiti, ali gorki okus prevare je jaci od moje zelje. Pokusavala sam, ali jednostavno ne ide. Sada zelim samo osvetu. Zelim da pati kao sto ja patim i zelim da izgubi povjerenje u ljude i Boga kao sto sam je ja izgubila.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here