atma.hr – 52
Jedan stari zen majstor živio je u krajnjoj jednostavnosti u svom planinskom samostanu s nekoliko učenika. Jedne noći, u svojoj meditaciji osjetio je novu senzaciju. Nešto toplo, pulsirajuće, puno ljubavi … i … krzneno? Spustio je pogled i vidio mačku. Njen je rep dodirivao njegovo lice, a njeno tijelo se prislanjalo uz njegova koljena, glasno predući. Redovnik ju nježno udalji kako bi nastavio sa svojom meditacijom. Neuznemirena, mačka ode do jednog od učenika…

Mačka je svaki dan dolazila u hram i bez obzira koliko dobro bila zatvorena vrata i prozori, uvijek je uspijevala ući u sobu za meditaciju. Nakon mjesec dana, učenicima je dozlogrdilo. Oko vrata su joj stavili lijepi izvezeni okovratnik i zavezali je za stup hrama. Dali su joj svileni jastuk i svaki dan je hranili, mazili i igrali se njom te imali dovoljno vremena za koncentriranu meditaciju. Mačka je bila vrlo zadovoljna novonastalom situacijom.

Nekoliko godina kasnije, stari je učitelj umro. Mladi redovnik iz drugog kraja je postavljen na njegovo mjesto, a život se nastavio mirnim ritmom. Novi je redovnik primijetio da je crna mačka uvijek vezana za sjeverni stup velikog hrama, okružena ponudama i udobno smještena na okićenom svilenom jastuku. Ne želeći ispasti neznalica, nije se raspitivao o razlozima, već je pretpostavio da je to tradicija samostana.

Kad je mačka umrla, redovnik je naručio novu crnu mačku da zauzme njeno mjesto s punim poštovanjem. Stariji su redovnici, učenici prvog učitelja, smatrali novog učitelja dovoljno prosvijetljenim da zna što radi pa ga tako nisu ni pitali o razlozima instaliranja nove mačke.

Tijekom vremena, svi redovnici koji su znali zašto je prva mačka bila vezana za stup umrli. Nadolazeće generacije monaha postepeno su zaboravile priče o praktičnim razlozima vezivanja mačke za stup. Ipak, tradicija je zaživjela i cvjetala stoljećima. Izvorni ovratnik se s poštovanjem štovao kao relikvija. Knjige teoloških komentara su napisane o duhovnom značenju vezivanja crne mačke za sjeverni stup. Legende o čudesnim ozdravljenjima zbog susretanja sa svetom mačkom su sastavljene i predano studirane.

Suveniri su se počeli masovno proizvoditi. Posao nikada nije bio bolji…

atma.hr – 52