atma.hr – 52
Kako god bilo ne postoji neka čarobna formula već veliki rad prožet saznanjem da nije bitno ono što drugi misle o tebi, već ono što sam misliš o sebi. I kada se čini nešto nemoguće, samo vjeruj i vidjet ćeš rezultate. Ne uzoholi se u pobjedi, ostani ono što jesi i otkrit ćeš jednu novu dimenziju pobjede.

Ojačajte međusobno zajedništvo

Čudimo se zašto se ponekad pojedinci u nekom timu osjećaju otuđeni, no samo je jedan razlog – zajedništvo ne nastaje samo od sebe, treba ga izgrađivati. Nije dovoljno samo biti jedni pored drugih, kvalitetan odnos se ne može dogoditi sam od sebe, treba ga planirati. Zato pronađite ra­zloge, vrijeme i mjesto izgradnje vašeg tima. Iskrenost, povjerenje i kvaliteta međusobnih odnosa proporcionalni su trudu kojega svaki pojedinac uloži u zajednicu.

atma.hr – 39

Svakoga dana pomičite vlastite granice

Kao što pojedinac ima svoja ograničenja, jednako tako ograničenja ima i tim. Svakoga dana u različitim međusobnim konfliktima i problemima susrećete se sa tim ograničenjima. Pred vama je izazov kako da se post­avite prema njima. Odlučite želite li tu odustati, ili ćete zajedno pokušati razriješiti konflikt i napraviti nešto što dosada nikada niste napravili. Kada prekoračite granice u vašem umu shvatit ćete da je zbir vaših zajedničkih mogućnosti neograničen.

Shvatite da dovoljno dobro nije odlično

U mnogim stvarima se zadovoljimo prvim dobrim rješenjem koje postignemo. Može se tu raditi o bilo kojoj pobjedi unutar tima; zajednički rješavate stvari, postižete zapažene rezultate, dobijate priznanja. No to nije dovoljno. Iako se čini da su ti rezultati veliki uspjeh, oni su samo sjena pravoga uspjeha. Usavršavajte se sve dok ne dođete do najboljeg rješenja, dobra rješenja su najveći neprijatelji odličnih rješenja.

atma.hr – 75
Učite od uspješnijih timova shvaćajući da niste najpametniji

Uspješni timovi ljudi izvor su velike mudrosti. Oni su prošli put i izazove kojim vi i vaš tim želite prijeći. Oni znaju mjesta na kojima se nalaze ubr­zanja prema cilju ali i mjesta na kojima se nalaze zapreke. Iskoristite njihova iskustva i saznanja za izgradnju svoga budućeg uspjeha. Budite ponizni i priznajte da postoje oni koji znaju više od vas!

Znajte da ste najbliže cilju kad se spremate da odustanete

Kinezi kažu da je iskušenje da odustanemo najveće nep­osredno prije ostvarenja uspjeha. Tada je i najteže i upravo je u tom trenutku potrebno najviše snage. Ako ne iscijedite iz sebe zadnji atom snage i ne krenete zajedno naprijed usprkos boli nikada nećete znati gdje ste mogli biti, što ste mogli postići. Dajte najbolje od sebe koliko god boljelo!

Mario Žuvela

atma.hr – 39