Opredjeljenje da počne izučavati i baviti se visokofrekventnim strujama u Tesle je potaknuto Hertzovim radom, pa brzo počinje raditi generatore visokofrekventnih struja od 10, 20 i vise perioda u sekundi. Njegov rad je težak jer je Tesla prolazio između ”Scile i Haribde” dok ga nije završio, objavivši prve rezultate 21.02.1891. godine, pod nazivom: ”Pojava naizmjeničnih struja vrlo visokih frekvencija”. To je prvi rad u svijetu o visokofrekventnim strujama.

Svoje struje on će primijeniti u medicini na dvostruki način. Spomenute godine objavljuje planetu da visokofrekventne električne struje čak i visokog napona mogu biti ljekovite za čovjeka ne izazivajući povrede. U tom smislu Tesla daje niz električnih oscilatora za potrebe liječenja, počešvši originalno s njihovom proizvodnjom početkom 1896. godine, i to s najvišim naponima tada.

atma.hr – 52
Ujedno on prvi otkriva reflektirane X-zrake i njihovo štetno djelovanje na nezaštićenog čovjeka, osmislivši metalni zaklon za zaštitu liječnika. Dokazuje i to da svako intenzivno zračenje u prirodi proizvodi X-zrake. Ovo su zapanjujuća otkrića jer su se u to vrijeme, pri elektroterapiji jednosmjernom strujom, javljala bolna grčenja mišića kod pacijenata, dok Tesla tvrdi da i pri mnogo višem naponu s visokofrekventnim strujama nema opasnosti po čovjeka. Ovakvo djelovanje visokofrekventnih struja nitko nije mogao predvidjeti osim genijalnog Tesle.

On tvrdi da se živa tkiva i tijela u kontaktu s visokofrekventnim strujama ponašaju kao kondenzatori i da visokofrekventne struje većinom idu površinom tijela, što je samo vrsta analogije, kako bi bliže objasnio svijetu prirodu tih električnih zbivanja. Tesla u ovoj sferi postaje slavan u čitavom svijetu. U Americi mu se obraćaju poznati liječnici tražeći njegova objašnjenja fizičkog djelovanja VF struja. Transformiranjem primarne struje u visokofrekventno iskrenje, naš znanstvenik postiže to, da više nema boli u mišićima s paralizirajućim i smrtnim udarima. Suština Teslinih struja je mijenjanje prirode fizioloških procesa u tijelu, piše Monel, a to je sve bilo potvrđeno brojnim znanstvenim ispitivanjima u egzaktnim laboratorijskim uvjetima. Monel je liječnik, Tesla inženjer, a obojicu krase otvoreni um i duh. Tesla uvijek navodi da je riječ liječnika ta koja je mjerodavna u pogledu terapeutskog djelovanja VF struja, rado surađujući s njima.

Monel je napisao na početku svoje čuvene knjige sljedeće: ”Tesline visokofrekventne struje su… ostvarile novo oružje u umjetnosti liječenja, koje je nadmašilo Galvania, Faradaya i Duchennea”.

Dr. Irena Sjekloća Miler
Iz knjige NIKOLA TESLA Unutrašnji Svet Zdravlja, MEDICINA

23 TESLINA PLOČA