Prihvaćen od strane Nacističke stranke u Njemačkoj tijekom 1930-ih godina, Hitlerov pozdrav “Sieg heil” (“Živjela pobjeda”) je bio obvezan za sve njemačke građane kako bi demonstrirali vjernost prema Führeru, njegovoj partiju i naciji.

atma.hr – 52
August Landmesser, usamljeni Nijemac koji je odbio dignuti ruku u zrak ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacista.

Landmesser se pridružio nacističkoj partiji 1931. godine i počeo se polako uspinjati u hijerarhiji onoga što će vremenom postati jedina legalna politička sila u zemlji, piše biznisinsajder.com.

Dvije godine kasnije se ludo zaljubio u Irmu Eckler koju je zaprosio ubrzo nakon toga, 1935. godine. Jedini problem je bio taj što je Irma bila Židovka.

Kada je otkriveno s kim se August zaručio, izbačen je iz Nacističke stranke. On i Irma su bez obzira na sve planirali vjenčanje i podnijeli su zahtjev u Hamburgu. Novi Nirnberški zakoni koji su Židovima ograničili veliki broj prava, bili su izgovor da ih u općini odbiju.

Par je svejedno nastavio živjeti zajedno i dočekali su rođenje prve kćeri, Ingrid, u listopadu 1935. godine.

atma.hr – 52
A onda se 13. lipnja 1936. godine dogodio skup na kome je Hitler porinuo novi brod ratne mornarice, a August Landmesser to popratio prekriženih ruku. Njegov akt pobune obišao je svijet nakon što je fotografija razvijena.

Godinu dana kasnije, 1937. Augustu je bilo dosta i Hitlera i nacista i sa obitelji je pokušao prebjeći u Dansku. Zadržan je na granici i optužen da je “obesčastio naciju”, tj. da je “osramotio rasu” prema Nirnberškim zakonima.

Godinu dana poslije, Landmesser je oslobođen zbog nedostatka dokaza, ali mu je savjetovano da prekine vezu s Irmom.

Kako nije želio ostaviti svoju ljubav i majku svog djeteta, Landmesser je ignorirao zahtjev nacista i ponovno je uhićen 1938. kada je osuđen na tri godine zatvorske kazne koju je služio u koncentracionom logoru.

Nikad više nije vidio svoju ljubljenu ženu ni svoju kćer.

Tajna policija je uskoro uhitila njegovu suprugu koja je u to vrijeme bila trudna s njihovim drugim djetetom. Djevojčicu Irenu je rodila u zatvoru, nakon čega je Irma poslana u ženski koncentracioni logor.

Vjeruje se da je iz njega Irma Eckler poslana u nacistički eutanazijski centar 1942. godine, u kojem je pogubljena sa još 14.000 ljudi.

atma.hr – 52
Djeca, Ingrid i Irena, bila su razdvojena. Ingrid je dozvoljeno da živi sa svojom bakom, a Irena je prvo otišla u sirotište, a zatim kod skrbnika. August Landmesser je pušten iz zatvora 19. siječnja 1941.

U veljači 1944. mobiliziran je u kazneni vod – 999. laki afrički bataljon, gdje je kasnije nestao u akciji i smatra se poginulim.

Dnevno.rs