Foto: unsplash.com

Napokon je i službeno stigla jesen! Kažem napokon iako me većina ošine pogledom kada kažem koliko sam sretna što su završile vrućine, boravak u neklimatiziranim prostorima, nepostojanje svježeg zraka i period u kojem i najmanja aktivnost iz nas iscijedi svaki atom energije.

atma.hr – 78
I zato sam jedva dočekala jesen i sve što dolazi s njome, a posebno nove početke.

Otkada znam za sebe, uvijek sam upravo jesen vezala uz nova razdoblja života i nove početke, nikako 1. siječnja. Djelomično je tome kumovalo i to što sam dvadesetak godina, na ovaj ili onaj način, provela u obrazovnom sustavu, prvo u klupama, a potom iza katedre.

Miris novih bilježnica, svježe zašiljene olovke i boravak uz knjige dok vani rominja kiša za mene su oduvijek imali posebnu čar.

No čak i kada to moje profesorsko ruho stavimo sa strane, i dalje vjerujem da je upravo jesen razdoblje u kojem možemo mnogo toga naučiti o sebi, o životu i krenuti dalje u nove pobjede.

Otpustite ono loše

Grčki filozof Heraklit govorio je da je samo promjena stalna. I itekako je bio u pravu. Jesen nas uči da svakom periodu prije ili kasnije dođe kraj i da moramo biti svjesni toga koliko je važno otpustiti prošlost i gledati samo sadašnjost i budućnost.

Baš kao što drveće otpušta svoje lišće, jednako bismo i mi trebali biti svjesni toga koliko je važno otpustiti sve ono loše da bismo krenuli dalje. No važno je i ne se čvrsto držati uspomena, koliko god one bile lijepe, jer se od njih ne živi i ne napreduje.

atma.hr – 39

Bez straha krenite u nove projekte

Da biste napredovali, bilo na poslovnom ili privatnom planu, upravo je sada sjajno razdoblje za ulazak u nove projekte ili dovršavanje onih koje predugo odlažete. Da, svakako je zastrašujuće uhvatiti se u koštac s nečime što u vama izaziva anksioznost jer se možda bojite neuspjeha, ali je nužno.

I da, dobro znam da nije nimalo jednostavno ne znati što će biti od svega toga, no ako u to date cijelog sebe, uspjeh zasigurno neće izostati. Upišite željeni tečaj, završite pisanje knjige, otisnite se na vikend-putovanje, pospremite košmar u stanu.

Bilo da je riječ o pisanju nove knjige, dovršavanju one koja se već godinama skriva u natamnijem kutku mape na računalu, izlasku na posljednje ispite, obrani diplomskog rada, upisu novog tečaja stranog jezika, traženju novog posla ili učenju vještina koje će vam pomoći da ga što prije nađete, naprosto uronite u to i ne osvrćite se na ono što je bilo prije.

Otisnite se na novo putovanje

Osim suočavanja s onime što odlažete, na vas će jednako snažno djelovati i promjena lokacije, barem na nekoliko dana. Upravo sada putovanja i jednodnevni izleti mnogo su jeftiniji nego tijekom ljetne sezone. Neusporedivo jeftiniji!

Ako ste oduvijek sanjali o posjetu nekoj od obližnjih zemalja, sada je pravo vrijeme. Osim toga, možete iskoristiti i dva produžena vikenda koji su pred nama u listopadu i studenom. Nemojte da vas u tome sputavaju izgovori poput onih da nemate s kime ići. Zašto ne biste otišli sami? U konačnici, to je vaš put novih početaka, a ne nečiji drugi.


Widget not in any sidebars

Reorganizirajte svoj prostor

Povratak s putovanja bit će mnogo ugodniji ako se vraćate u dom koji je baš po vašoj mjeri, dom u kojem znate gdje što stoji i u kojem se osjećate kao u utočištu. Da bismo to i postigli, važno je urediti prostor u kojem boravimo. I pritom tu ni najmanje nije važno da nam dom izgleda poput onih iz časopisa nego da se mi u njemu osjećamo ugodno i imamo ono što nam treba.

Zato ispitkujte sav prostor oko sebe. Raščistite ormare, donirajte odjeću koja vam više ne odgovara, uklonite nepotrebne kineske ukrase koji samo skupljaju prašinu, a nemaju nikakvo sentimentalno značenje. Pospremite svoj radni stol, bacite staru kozmetiku, upalite mirisnu svijeću, unesite boje jeseni u svoj dom.

atma.hr – 78
Vjerujte u sebe

I na kraju, no ništa manje važno, dajte si priliku za novi početak. Zaista si dajte priliku.

Nemojte odustati s prvim kapima kiše i prvom jutarnjom maglom. Sada je vaše vrijeme da zasjate.

Kada ćete ako ne sada?

Jer kako je rekao književnik F. Scott Fitzgerald, novi život počinje upravo s prvom jesenskom svježinom zraka.

zadovoljna.hr

49 HEMP RUKSACI

banner hemp ruksak 1