Foto: pixabay.com

Ove tri velike ljubavi vaša su najbolja nada za stvaranje ispunjenog i smislenog života, a vi ste izvor svake od njih. Pustite ih da budu vaš kompas svaki dan života.

Ako u ljubavi nešto krene po zlu, čini se kako i sve drugo ide krivo, zar ne?

Prije nego što odgovorite, ovdje nije riječ o romantičnoj ljubavi. Romantičnu ljubav ne moramo izjednačiti s ultimativnom srećom do kraja života, kao što su nas popularna kultura i romantični filmovi u to uvjerili. Više je nego moguće imati sretan i bogat život bez romantične ljubavi. Ovo vrijedi ponoviti: Više je nego moguće imati sretan i bogat život bez romantične ljubavi.

Ono što je dr. Debra Campbell tijekom dva desetljeća rada kao psiholog naučila jest da život zapravo nudi tri velike ljubavi. Ove tri velike ljubavi naša su najbolja nada za stvaranje ispunjenog i smislenog života, iznutra i izvana. Pronalaženje ovih triju ljubavi stvara okvir u kojem ćete naći ispunjenje, svrhu i radost, a radi se o ljubavi prema sebi, ljubavi prema svrsi i ljubavi prema drugima.

Kada uklonimo prepreke, postaje jasno kako je naš životni put u konačnici epski lov na blago na ove tri ljubavi našeg života. One obuhvaćaju ono što tražimo, što želimo biti i kako se želimo osjećati. Život je proces razvijanja vještina, mudrosti i svijesti za otkrivanje i uživanje u tim ljubavima.

Na kraju našeg vremena na zemlji, malo je vjerojatno da će bilo što biti važnije od ove tri stvari. Dakle, zašto gubiti vrijeme i tražiti ispunjenje na drugim (krivim) mjestima? Vi ste izvor svake od tri najveće ljubavi. Pustite ih da budu vaš kompas svaki dan života.

atma.hr – 52
Ljubav prema sebi

Ljubav prema sebi nije isto što i narcisoidnost. Ali čini se da je ta vrsta ljubavi najteža za njegovati. Lakše se usredotočiti na nekog drugog, osobito u romantičnom smislu, i u njih položiti sve nade za sreću. Ali u jednom trenutku shvatite da nitko nije odgovaran za vašu sreću osim vas samih.

Ljubav prema sebi znači pružiti sebi istu onu osnovnu ljubaznost koju pružate drugima. Ako sami sebi ponudite razumijevanje kada pogriješite, brže ćete se oporaviti, naučiti iz iskustva te skupiti energiju za nastavak. Gajeći nezadovoljstvo, osobito prema sebi, lišavate sami sebe energije, što znači da se morate boriti mnogo teže da se oporavite od negativnog iskustva nego ako sebi pružite razumijevanje i ohrabrenje.

Na najdubljoj razini, ova vrsta ljubavi uključuje opraštanje samome sebi stare obrasce te propitivanje starih uvjerenja i krutog razmišljanja koji nas vode u autodestruktivno ponašanje. To uključuje brigu o sebi u dovoljnoj mjeri da kažemo kako zaslužujemo bolje.

U konačnici, ljubav prema sebi potječe od samosvijesti. Bolje poznavanje samoga sebe ujedno znači znati preuzeti odgovornost za naše osjećaje i akcije, živjeti u skladu s našim vrijednostima te ispunjavati vlastite emocionalne potrebe.

atma.hr – 52
Ljubav prema svrsi

Ova se vrsta ljubavi ujedno može nazvati, „flow“, ili u grubom prijevodu „tijek“. Mihály Csíkszentmihályi opisuje „flow“ kao osjećaj neprekinutog tijeka, zanosa samom aktivnošću kojom se bavimo, kad ste apsolutno jedno s onim što radite.

Tijek nije samo stanje u kojem najbolje dolaze do izražaja vaša znanja i vještine, to je i više od toga. Vaši izvori tijeka, bilo da su to umjetnost, sport, rad ili bilo koja druga aktivnost koja vas usrećuje, ujedno mogu biti sila koja vas održava na životu u teškim vremenima.

Pa gdje pronaći takvu vrstu ljubavi? Jeste li još uvijek u potrazi?

Borba za pronalaženjem strasti u poslu ili drugim pothvatima nije neuobičajena. Otkrivanje vaših strasti i poziva trajni je dio života, to nije nešto što mnogi ljudi jednostavno znaju. Čak i oni koji su sigurni u svoj poziv rano u životu kasnije često mijenjaju karijeru dok rastu kao ljudska bića.

Strast iz vašeg djetinjstva može ostati s vama cijeli život, ili se može razgranati na druge stvari, pa i jednostavno nestati, postajući suvišna dok vi otkrivate više o sebi, svojim vrijednostima i načinu na koji svijet djeluje. Zapitajte se što ste najviše voljeli kao dijete – kriju li se tu tragovi zaboravljenih strasti?

Držite svoje srce otvorenim za otkrivanje – jednom kad pronađete svoj tijek, on će vas voditi prema većem značenju, svrsi i radosti.

atma.hr – 52
Ljubav prema drugima

Naša treća velika ljubav je ljubav prema drugima – duhovnim bićima, životinjama, vašoj obitelji i prijateljima. Ti će se odnosi neizbježno mijenjati jer nisu u potpunosti pod našom kontrolom, oni ovise o drugima, što znači da postoji element rizika, postoji neizvjesnost, i postoji strah.

Prvi korak u stvaranju svjesnih odnosa jest poznavati sebe, ali moramo također moći čuti druge, posebno poruke koje stoje iza njihovih riječi i ponašanja. U nesuglasicama, umjesto povlačenja u sebe, otvoreni pristup omogućuje nam da zadržimo perspektivu. Nije uvijek riječ o nama. Svjesnost su otvorena vrata kroz koja se ljubav kreće između dvije osobe.

Kada se te tri ljubavi otkriju i njeguju, kad se usredotočite na njih, vaš će se život činiti potpunim. Dajte prioritet sebi, svojim odnosima i tijeku stvaranja punog i bogatog života emocionalne slobode, dubokih veza i vrhunskih iskustava. Neka te tri ljubavi budu vaš kompas u vašem unutarnjem krajoliku.

naturala.hr

banner za knjige moc ljubavi