U kolektivnom nesvjesnom skriveni su načini voljenja ili dvanaest vrsta ljubavi. Te vrste ljubavi opisuju svjetske mitologije i astrologija. Načine voljenja najbolje opisuje grčka mitologija i njihove božice. Obično volimo prema određenom kalupu, božici ili arhetipu. U astrologiji najbolje nam to govori znak Venere u kojem ste znaku rođeni.

atma.hr – 78
Ženski arhetipovi prisutni su u grčkoj mitologiji kroz likove božica koji pokazuju kako izražavate ljubav. Venera govori na koji način promatrate ili dajete ženstvenost ili općenito ljubav.

U kolektivnom nesvjesnom skriveni su načini voljenja ili dvanaest vrsta ljubavi. Te vrste ljubavi opisuju svjetske mitologije i astrologija. Načine voljenja najbolje opisuje grčka mitologija i njihove božice.

Obično volimo prema određenom kalupu, božici ili arhetipu. U astrologiji najbolje nam to govori znak Venere u kojem ste znaku rođeni. Venera u Ovnu najbolje sebe izražava kroz strast, Venera u Djevici kroz opreznost i preispitivanje i dr.

U drevnim su se društvima arhetipovi ili božice bili pedagoški instrumenti, pomoću kojih su muškarci i žene shvaćali sebe.

Božice su ustvari arhetipovi one su srž ženinog srca. Božice ili arhetipovi služe radi intimnog razumijevanja sebe i razvitka ženstvenosti tj., otkrivaju ono nepoznato.

U natalnoj karti Mjesec predstavlja naše emocionalne potrebe i način razmišljanja, a planet Venera ili božica predstavlja emocionalni razvoj i privlačnost koju zračimo.

Demetra, Afrodita, Atena, Artemida su Venere u svakoj pojedinačnoj natalnoj karti.

atma.hr – 75
Venera u Ovnu je Božica Nika, grčka Božica pobjede. Ona utjelovljuje trijumf suočavajući se s nedaćama i preprekama. Arhetip je žene koja se bori i koja zna što želi. Venera u Ovnu ili Nika, pruža veliko zadovoljstvo da izvršava svoju volju, da uzme što želi. Ona živi za strast i živi jedino kad se bori i natječe što zna biti naporno pa su i češća zaljubljivanja i prekidi kao slaba točka Božice Nike.

Venera u Biku je Božica Afrodita koja je pravi tip ženstvenosti. Afrodita je božica ljubavi i možda najženstvenija božica. Ljubiteljica užitaka i luksuza, okružuje se muškarcima koji mogu udovoljiti njezinim visokim zahtjevima. Venera u Biku ili Afrodita, voli biti senzualna i elegantna. Slaba strana joj je materijalizam.

Venera u Blizancima je Božica Iris, Hermesova sestra. Ona je zadužena za uspostavljanje komunikacije. U ključnim trenucima otkriva dragocjene informacije. Ovaj arhetip predstavlja inteligentnu i duhovitu ženu. Ona je nezavisna i neuhvatljiva žena sklona zaljubljivanju. Izaziva druge svojom inteligencijom. Loša strana Iris je što mora njegovati dubinu u odnosima, a ne samo zabavne susrete.

Veneru u Raku je Božica Demetra. Ona je Božica žetve, doma. Inače, ona je majka Perzefone i predstavlja ženski arhetip Velike majke. S Venerom u Raku ona njeguje i pruža drugima ono što im treba. Bez Demetre život ne bi mogao postojati jer ona je stup obitelji. Veza se doživljava kroz obitelj pa joj fali kroz život aspekt uživanja u ljubavi.

Venera u Lavu je Božica Kibela, simbolički u mitologiji je vidimo u lavljoj kočiji, nezaustavljiva je, gorljiva i ponosna. Venera u Lavu ili Kibela je suverena. Ona je neodoljiva voli biti u centru pažnje. Ipak, ona može spaliti sve, pogotovo one koji joj se približe, živi od zaljubljivanja. Slaba joj je točka, slabo razumijevanje druge strane što je dovodi do mnoštvo strasnih veza, ali i prekida.

atma.hr – 39

Venera u Djevici je Božica Atena koja predstavlja mudrost i koristi svoj lukav i elegantan način pobjeđivanja u bitkama. Atena predstavlja arhetip realne i racionalne žene. Trezvenost i jednostavnost najvažnije su vrijednosti Atene. Slabost joj je neljubaznost, krutost i kritika, nedostaje joj nježnosti i osjećaja.

Venera u Vagi je Božica Temida. Ona je Božica posvećena pravdi. Ova Božica traži emocionalnu ravnotežu, ali nikada ne zaboravlja provesti presudu. Venera u Vagi traži klimu harmonije. Ovaj arhetip daje znanje i poštivanje drugih. Slaba točka joj je formalizam.

Venera u Škorpionu je Božica Perzefona najzavodljivija božica. Prema grčkoj mitologiji, ova je Božica doživjela strahovitu transformaciju. Oteta je od Hada, a kasnije postaje su-vladarica podzemlja. Ona je arhetip strasti i tajnovitosti. Venera u Škorpionu predstavlja magnetsku privlačnost, istodobno privlači destruktivnost. Zato se u mitu prikazuje da je podjeljenija između dva svijeta. To je njezina slaba točka, na razmeđu je između destruktivnosti i želje za nježnošću, toplinom i stabilnosti.

Venera u Strijelcu je Božica Artemida. Artemida je bila djevičanska Božica lova i zaštitnica šuma. Ona je sestra blizanka Apolona. Dobro je rukovala lukom, a smatrali su je strogom i neukrotivom. Venera u Strijelcu je pustolovna žena, sklona znanju i ide prema cilju. Ona budi želju za znanjem, nezavisnošću i iskustvom života. Mnogi pričaju o iskustvu ljubavi, a Artemida je provodi. Slaba točka joj što joj nedostatak pasivnosti u određenim trenucima kada je poželjno u ljubavi razviti strpljenje koje ima Demetra.

atma.hr – 78
Venera u Jarcu je Božica Hekata, zaštitnička božica koja daje prosperitet. Uz značajno iskustvo i mudrost u životu, ona daje poslovnu ambicioznost i predstavlja današnju ženu. Slaba točka joj je što stavlja karijeru ispred ljubavi i nježnosti.

Venera u Vodenjaku je Božica Gaia. Majka zemlje, rodila je Urana, a zatim mu se pridružila u stvaranju svijeta. Negdje putem gubi strast, ali ima karakteristiku osjetljivosti prema prirodi. Venera u Vodenjaku simbol je rušenja konvencija. Gaja izlazi iz kaosa, slično kao i Vodenjak koji se bori s kaosom neizvjesnosti. Ovo su neuhvatljive i nezavisne žene. Nedostaje joj topline, nježnosti i discipline zbog nedostatka tih karakteristika može izgubiti odnos.

Venera u Ribama ili Božica Psihe, predstavlja samu ljepotu. U Psihu se zaljubio Eros. Kada je prekršila obećanje koje je dala Erosu da bi vratila izgubljenu ljubav prolazi kroz četiri žrtvena testa. Kad položila testove primljena je u Olimp. Morala je naučiti odbaciti zaljubljenost kako bi otkrila ljubav. Slaba točka joj je žrtva i naivnost, nedostaje joj Atenina racionalist i razlučivanje.

Rad s arhetipskim božicama šire objašnjavam na radionicama. Ono bitno za ovaj prikaz jest da naučite koji aspekt ljubavi vam nedostaje. Ako ste Nika, onda vam sigurno fali Demetra jer ona će vam dati intimnost. Ako ste Psiha, sigurno vam je potrebna Atena kako vas ne bi nadvladala naivnost. Venera kroz znakove kao I spomenute božice, ustvari su vrste ljubavi u odrastanju. Bez dubljeg ulaska u različite aspekte ljubavi, teško da se može shvatiti smisao odnosa. Simbolika nam otkriva razine voljenja i načine ljubavi koje tek trebate razviti.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

86 NIKOLA ŽUVELA

Knjige autora: Nikola Žuvela


nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

nikola zuvela o ljubavi

nikola zuvela muskarac i zena u procjepu

nikola zuvela katalog samozavaravanja


Prethodna objavaJoga – privatno
Slijedeća objava5 znakova da ste duhovno zalutali – Kako se vratiti na dobar put?
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.