Medicinska znanost je dokazala i objasnila vezu između crijeva i jetre.  Detoksikacija crijeva također znači i detoksikaciju jetre. Stres, probavni problemi, nezdrava prehrana, kronične bolesti i uzimanje raznih lijekova utječu na naš probavni I na imunološki sustav, ali i na jetru.

Crijeva su odgovorna za ciljanu apsorpciju hranjivih tvari, ali i za zaštitu imunološkog sustava i organa. 70% svih obrambenih stanica tijela nalazi se u crijevima. Zdrava crijevna sluznica i zdrava crijevna stijenka su neophodni preduvjeti za zdravlje organizma.

Brojni čimbenici kao što su pothranjenost, stres, bolesti, lijekovi, okolišni čimbenici i upale mogu previše opteretiti crijeva. U tom se slučaju može narušiti njihova zaštitna i filtrirajuća funkcija.  Ovaj se fenomen naziva propusnim crijevima. To znači da previše nepoželjnih supstanci prolazi kroz propusna crijeva u krvotok. Te nepoželjne supstance ne samo da opterećuju crijeva (nuspojava je sindrom iritabilnog crijeva, proljev, nadutost i bol u trbuhu), već ugrožavaju imunološki sustav i organe za detoksikaciju, koji su zbog toga pod većim opterećenjem.

Osim crijeva, jetra ima veliki utjecaj na metaboličke procese u tijelu. Zadaci jetre uključuju:

  • pretvorbu masti, proteina i šećera
  • skladištenje izvora energije (glikogen, masti)
  • detoksikaciju: uklanjanje i pretvorba stranih tvari kao što su lijekovi ili toksini
  • stvaranje važnih proteina krvi i komponenti za zgrušavanja krvi
  • proizvodnju žučnih kiselina za probavu masti

Osim povišenih vrijednosti jetre, preopterećena jetra može se osjetiti i neizravno. Pokazatelji poremećaja u metabolizmu jetre mogu bitiumor, poremećaji spavanja, nadutost, mučnina ili gubitak apetita.

Medicinska znanost je potvrdila da crijeva ne samo da utječu na imunološki sustav i našu psihu, već utječu i na našu jetru. Budući da je funkcionalno povezana s jetrom, jer hranjive tvari, vitalne tvari, ali i onečišćujuće tvari, citokini i bakterijske komponente prvo dolaze do jetre putem portalne vene. Ako je crijevo zdravo, manje neželjenih komponenti ulazi u krv putem crijevne stijenke. U normalnim okolnostima ta niska doza toksina se u jetri brzo razgrađuje. U slučaju propusnih crijeva dolazi do povećanog priljeva neželjenih komponenti u jetru, koja se zbog toga preopterećuje. Učinkovite crijevne terapije su iznimno važne za ublažavanje opterećenja jetre, jer pozitivno utječu na osovinu crijeva-jetra i na cjelokupni sustav.

Što može pomoći? Osim prehrambenih promjena preporučuju se prirodni lijekovi za potporu crijevima i jetri, kao što su medicinski zeolit MED DARM-REPAIR i KURKUMA GREEN HEALTH.

Provedena klinička studija  potvrđuje da MED DARM-REPAIR rehabilitira propusnu crijevnu stijenku i učinkovit je protiv upale crijeva. Najnoviji rezultati druge kliničke studije potvrđuju da MED DARM-REPAIR značajno ublažava bol u trbuhu, nadutost i proljev. Studija koja podržava jetru od strane MED DARM-REPAIR jasno pokazuje da smanjuje jetrene enzyme: GGT -17 %, GOT -25%,  GPT -31%

KURKUMA GREEN HEALTH za crijeva i jetru je uz medicinski zeolite dodatni učinkovit prirodni proizvod, zbog njegovih znanstveno dokazanih protuupalnih i antioksidativnih svojstava i pozitivnog učinka na

  • probavne smetnje (kao što su nadutost ili nadutost) i
  • sindrom iritabilnog crijeva
  • kao terapija za tegobe žuči i jetre

Svatko može podržati zdravlje crijeva i jetre i na taj način olakšati tijelu i pružiti mu prave hranjive tvari. Prirodni medicinski zeolit DARM REPAIR I KURKUMA GREEN HEALTH su optimalna podrška za sve crijevne I jetrene tegobe.

panaceo logoOlujka Jasprica, mag.oec
S.I.A.F. holistic counsellor / therapist
Panaceo Tim d.o.o. director
Voditelj Savjetodavne službe
Mandalicina 14, 10000 Zagreb
Austrian Panaceo GmbH representative
gsm: + 385 91 3772354 (viber, WhatsApp)
tel/fax: ‘+385 1 3772354
emails: [email protected]r

[email protected]
www.panaceo.hr