atma.hr – 52
Prilikom promatranja osjećaja u vezi sa življenjem i umiranjem, pokušajte razlikovati dolaze li ti osjećaji iz tijela ili iz uma. Ponekad je problem u tijelu – ono je iscrpljeno kao vaše vozilo; tada su dobra ishrana, odmor i bolja njega tijela lijek koji daje novi zamah životu. Ali, ako ste zaista izgubili motivaciju za život, onda bi vam slijedeće ukazivanje moglo dati novi smjer:

  1. U opuštenom stanju meditirajte na sve što ste uradili u ovom životu, pobrojite sve čega se sjetite, prihvatite to i cijenite. Onda razmišljajte o svemu što biste još htjeli učiniti. Što bi to sve trebalo učiniti da se postignu novi ciljevi?
  2. Oslobodite se starih načina života, stare ličnosti. Koje promjene treba provesti da bi nastalo nešto novo? Kako bi to moglo izgledati? Osjetite kako staro prolazi, a novo se rađa. Što više osjetite slast novoga, tim bolje! Vjerujte da se novo već događa.
  3. Napišite imaginarni članak o vama koji bi mogao izaći u novinama za nekoliko godina, navedite sve što ste postigli i ono što biste željeli postići. Meditirajte na različite mogućnosti.
  4. Preispitajte želju za smrću. Zar ne postoji nešto što bi vam moglo izmijeniti život nabolje?
  5. Osjetite ponovno kako nestaje stari opterećujući način života, a novi se približava: uvijek je moguće pozitivno iznenađenje koje ne možete niti naslutiti, jer život je zapravo – misterij, čudo postojanja.

Mogli biste biti prinuđeni da stvari sagledate u sasvim novom svjetlu, te da opraštate sebi i drugima kako biste kompletirali oslobađanje. Plitko razumijevanje i nedostatak ljubavi prouzrokuju čvršće, jače blokove nego što to čine drugi ljudski nedostaci kao što su strahovi, ego ili pohlepa. Ponekad prenaglašeno osjećanje ili senzacija mogu pospješiti oslobađanje, pružajući osjećaj kontrole, a u isto vrijeme i osviještenje situacije.

Davor Predavec, portal3svijesti.org

atma.hr – 52
atma.hr – 52