Designed by Freepik

atma.hr – 52
Jedino dijete prima u igri drugo dijete takvo kakvo jest, odrasli gledaju jedan drugog onako kako bi željeli da drugi budu

“Djeca ne učvršćuju brak. Tamo gdje je dobar, brak može postati još bolji s djecom. Tamo gdje nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni bez obzira na to koliko djece ima. Znači, dijete je upravo onakvo kakav je brak.”

atma.hr – 39

“Ono što će odlučiti da se dijete pogrešno razvija je nedostatak topline, sigurnosti i autoriteta kod samih roditelja. Jer ako je dijete zaista na početku bespomoćno, od koga ono može dobiti onaj prvi neophodan impuls ka sigurnosti i zbrinutosti nego od roditelja. Ono nema nikakav drugi kriterij za vlastitu vrijednost nego priznanje koje dobija od svoje najbliže okoline.”

“Jedino dijete prima u igri drugo dijete takvo kakvo jest. Dijete za drugo dijete jest. Odrasli gledaju jedan drugog onako kako bi željeli da drugi budu, ili kako bi željeli da sami budu, a pošto se uvjere (ako se uvjere) da ljudi nisu takvi, oni ih kritiziraju, jednom riječju, odbijaju ih prihvatiti za ravnopravne u igri odraslih, primiti ih onakve kakvi stvarno jesu.”

atma.hr – 39

“Malom djetetu je više nego ikom i ikada kasnije potrebna pažnja, društvo, zaštita, moralno ohrabrivanje i ljubav. Pretpostavka je da se ljubav zapravo rađa u onom ranom životnom dobu kada dijete osjeti da je njegova potreba za sigurnošću relativno zadovoljena, i to da ju je prije svega zadovoljila majka koja u to unosi svoja neposredna i nesebična osjećanja”.

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić / www.6yka.com

23 TESLINA PLOČA