Boravak u prostoriji s puno vlage nije dobar za zdravlje. Tamo gdje je vlaga, obično se nalazi i plijesan, koja i te kako utječe na zdravlje, izazivajući simptome groznice, glavobolje, povraćanje, čak i oštećenje jetre.

atma.hr – 78
Ako u kući imate vlagu, stručnjaci ističu da ste u tom slučaju podložniji bolestima dišnih organa, ali i reumi, astmi i tuberkulozi. Javlja se i depresija, čak i psihoza. Najjači utjecaj vlaga ima na zdravlje djece, izazivajući alergije, kožne bolesti i bronhijalnu astmu.

Ipak, s ovim problemom mogu vam pomoći biljke, i to slijedećih pet:

Spatifilum

Vjeruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa ju neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u zraku i regulira klimu u prostoru, već i uništava spore plijesni. Najbolji učinak postići ćete ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stupnjeva.

atma.hr – 39

Kavovac

Bobice kavovca pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a zrak ispunjava prekrasnim tropskim mirisom.

Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi vjerovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline te ubija mikrobe iz zraka.


Widget not in any sidebars

Lovor

Lovor je simbol pobjede, slave i veličanstva. Potječe iz suptropskog područja, zbog čega voli hlad, vlažan zrak i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz zraka, a njegovi osušeni listovi oplemenit će okus brojnih jela u kuhinji.

Limunovo stablo

Limunovo stablo ispunja zrak fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži velik broj ljekovitih tvari te sterilizira prostor oko nje. Limunovo stablo voli sunčevu svjetlost i redovito zalijevanje.

zadovoljna.hr

atma.hr – 78