Boravak u prostoriji s puno vlage nije dobar za zdravlje. Tamo gdje je vlaga, obično se nalazi i plijesan, koja i te kako utječe na zdravlje, izazivajući simptome groznice, glavobolje, povraćanje, čak i oštećenje jetre.

atma.hr – 78
Ako u kući imate vlagu, stručnjaci ističu da ste u tom slučaju podložniji bolestima dišnih organa, ali i reumi, astmi i tuberkulozi. Javlja se i depresija, čak i psihoza. Najjači utjecaj vlaga ima na zdravlje djece, izazivajući alergije, kožne bolesti i bronhijalnu astmu.

Ipak, s ovim problemom mogu vam pomoći biljke, i to slijedećih pet:

Spatifilum

Vjeruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa ju neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u zraku i regulira klimu u prostoru, već i uništava spore plijesni. Najbolji učinak postići ćete ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stupnjeva.

atma.hr – 39

Kavovac

Bobice kavovca pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a zrak ispunjava prekrasnim tropskim mirisom.

Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi vjerovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline te ubija mikrobe iz zraka.

atma.hr – 77

Lovor

Lovor je simbol pobjede, slave i veličanstva. Potječe iz suptropskog područja, zbog čega voli hlad, vlažan zrak i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz zraka, a njegovi osušeni listovi oplemenit će okus brojnih jela u kuhinji.

Limunovo stablo

Limunovo stablo ispunja zrak fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži velik broj ljekovitih tvari te sterilizira prostor oko nje. Limunovo stablo voli sunčevu svjetlost i redovito zalijevanje.

zadovoljna.hr

atma.hr – 78
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here