Summer photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Zapamtite da je uravnotežena prehrana i fizička aktivnost preduvjet za sretnu i zdravu ženu u periodu menopauze.

atma.hr – 78
Hormonska neravnoteža je prirodna pojava u menopauzi, a evo kako možete na prirodan način riješiti manjak estrogena!

Estrogen je glavni ženski spolni hormon koji je u periodu menopauze najčešće u deficitu.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak estrogena su: menopauza, noćno znojenje, kašnjenje ili izostanak menstrulanog ciklusa, malaksalost, nedostatak seksualne želje, umor, otežano mokrenje, suhoća vagine i dr.

Prilikom drastičnog nedostatka estrogena preporučuju se određene terapije, ali istraživanja dokazuju da se manjak estrogena može nadoknaditi redovnim dozama izoflavona, odnosno fitonutrientima koji se u tijelu pretvaraju u biljne estrogene.

Izoflavoni su zaduženi za očuvanje hormonske ravnoteže u tijelu pa je njihova osnovna funkcija u organizmu sprječavanje razvoja malignih ćelija, naročito kada je u pitanju karcinom dojke, kao i sprječavanje kardiovaskularnih oboljenja.

atma.hr – 39

Dva najpoznatija tipa izoflavona su genistein i daidzein, a dokazano je da ih najviše ima u 3 super zdrave namirnice: organskoj soji, slanutku i leći.

Ženama u menopauzi preporučuje se da ove 3 namirnice postanu dio njihovog svakodnevnog jelovnika, jer osim estrogena, oni reguliraju i neugodne simptome menopauze, kao što su valunzi (znojenje i valovi vrućine).

Osiguravanje estrogena preko hrane naročito je pogodno za žene koje su bolovale od raka dojke i za koje svaka dodatna hormonska terapija predstavlja rizik.

Važno je da se prije svake odluke koja utječe na zdravlje posavjetujete sa stručnjakom, naročito kada su u pitanju hormoni, ali ne zaboravite da nam priroda daje nevjerojatne darove koji nas svakodnevno mogu iscijeliti.

Zapamtite da je uravnotežena prehrana i fizička aktivnost preduvjet za sretnu i zdravu ženu u periodu menopauze.

stil.kurir/lovesensa.rs

atma.hr – 78