Kad se radi o međuljudskim odnosima, oni su poput ”umreženja” kojima se uključujemo u socijalni fizički svijet. Najčešće u tim međuljudskim odnosima djelujemo po nekim samostvorenim principima, što je sa spiritualnog aspekta neispravno jer te iste principe stvara naš ego.

atma.hr – 52
Nalazimo se na samom vrhuncu materijalizma, provodimo živote disciplinarno radeći poslove koje ne volimo i kolektivno smo učeni djelovati po nekim društvenim principima koji nam osobno zapravo ne odgovaraju. Tu dozu principijalnosti prenjeli smo s poslovnih na svakodnevne međuljudske odnose pa svatko od nas prema drugima djeluje iz svojih osobnih principa koji akumuliraju skladno s našim osobnim iskustvima.

To znači da principa ima minimalno koliko ima i ljudi, a osobni princip je zapravo kreacija ega. Svatko ima svoje akumulirane principe pa zbog toga postoji društvo u kojem se međusobno rangiramo i ne uvažavamo. Društvo u kojem svi sve muče.

Potreba utjerivanja svojih osobnih principa drugim ljudima jer su nam naštetili dolazi kao rezultat povrjeđenosti ega i njegove potrebe za nadjačanjem ega tih drugih ljudi. Time nesvjesno dopuštamo egu da se upliće u razrješavanje naše osobne karme jer kad ego preuzme situaciju on postupa po  principima, osvećuje se i time stvara nove loše karmičke utiske.

atma.hr – 39

Ego je koristan proporcionalno svojoj štetnosti. Ego daje iluziju važnosti ”ličnosti koju živimo u ovom životu” i uz to stvara obrambene mehanizme kojima brani tu stvorenu ličnost.

Ego ne živi u realnom sadašnjem trenutku već je rezultat tisuća trenutaka koji su ga stvorili u prošlosti. On ne može racionalno djelovati u sadašnjem trenutku. On osuđuje i procesuira sadašnjost kroz prošlost.

Promatrajući razvoj modernog društva, jačanje materijalizma proporcionalno je s jačanjem egoizma,a što je više egoizma – to je više principa. Što je više principa – to je više inata. Inatom se gomilaju negativni utisci u međuljudskim odnosima.

Kad odaberemo nekome učiniti loše iz principa ili jer mislimo da to zaslužuje, svjesno se petljamo u tuđi karmički put i zapetljavamo svoj vlastiti. Svaka situacija s kojom se susretnemo u životu, bila pozitivna ili negativna, ima svoj dugoročan razlog koji je uvijek dobar za nas jer signalizira rast i promjenu, ne treba se mješati u tuđe puteve. To je egu teško prihvatiti jer  on ne želi samo pustiti stvari da idu, ego želi kontrolu.

Podivljali ego postavlja principe,uvjete i zahtjeve i taj nas drži u lošim odnosima s obitelji, prijateljima, susjedima i poslovnim kolegama.

atma.hr – 39

Ego je slika koju smo stvorili o sebi u ovome životu – to je važnost koju smo si evolucijom kao ljudska bića dali jer smo se s vremenom sve teže nosili sa svojom svjesnošću.

Ego je vrsta obrambenog mehanizma. Što se teže nosimo sa svjesnošću o našoj smrtnosti i što dalje znanstveno napredujemo to je naš ego jači, ali ne zbog napretka do kojeg smo došli, već zbog saznanja o apsolutnoj nevažnosti u odnosu na cijeli ovaj multidimenzinalni svemir u kojem se nalazimo. Ego je vrsta distrakcije.

Egu je draže vjerovati u lijepu laž nego ružnu istinu – iako je sama srž laži ružna, a srž istine lijepa. Ego ne cijeni srž i bit stvari, već vanjštinu, jer vanjština ima moć prekriti i zamaskirati prava stanja unutrašnjosti s kojima se ego ne zna nositi.

Piše: Barbara Jutriša /atma.hr
https://www.instagram.com/thaliatore/

atma.hr – 75