S vremenom, naša djeca potpuno prestanu izražavati svoje emocije jer smo im mi iznova ponavljali da ih ne želimo čuti. Naša su se djeca dugo sama morala nositi sa svojim emocijama. Sami u svojoj sobi, na stolici, u kutu…

atma.hr – 78
Jedan od mogućih razloga zbog kojeg se naša tinejdžerska djeca izoliraju kada se osjete preopterećeno, umjesto da nam dođu sa svojim problemima, je zato što smo ih mi, kada su kao mali bili umorni i plačljivi, izolirali, umjesto da smo pitali što ih muči i pomogli im.

Kada su naša djeca mala, ona pokušavaju upravljati svojim emocijama jer ne mogu i ne znaju izraziti ono što osjećaju.

Imaju napade ljutnje i bijesa, ‘polude’, viču, plaču, bacaju stvari, vrište, cvile. To je njihov način komuniciranja sa nama.

Njima je tada potrebna naša pomoć kako bi organizirali, obradili i izrazili svoje osjećaje na zdrav način.

A društvo nam govori da bismo ih za to trebali kazniti.

“Pošalji ih u njihovu sobu, stavi ih u kut, pljusni ih.”

Na taj način mi podučavamo, treniramo i uvježbavamo svoju djecu da ne pokazuju svoje emocije.

Prestani cviliti! Prestani cmizdriti! Ne žali se i ne jadikuj!

Ne prigovaraj! Tvoji su osjećaji su neispravni, netočni, pogrešni, krivi, loši. Budi tiho!

atma.hr – 39

I tako, sa vremenom, naša djeca potpuno prestanu izražavati svoje emocije jer smo im mi iznova ponavljali da ih ne želimo čuti. Naša su se djeca dugo sama morala nositi sa svojim emocijama. Sami u svojoj sobi, na stolici, u kutu.

A onda se ta mala djeca pretvore u tinejdžere i mi očekujemo da se ona osjećaju sigurno u razgovoru sa nama.

Očekujemo da ona znaju da je SADA sada u redu da sa nama pričaju. Ona su podsvjesno uvjetovana da misle potpuno suprotno, jer je to upravo ono što su naučila kako su uz nas odrastala.

Dajmo svom malome djetetu dozvolu da osjeća. Pokažimo im i recimo im da su njihovi osjećaji ispravni i bitni, pokažimo im da nam je stalo do njihovih osjećaja, bez obzira na to koliko se nama njihovi problem čine sitni. Pobrinimo se da nam djeca znaju da ih mi čujemo.

Uskoro će se plakanje oko bojica pretvoriti u prekide i slomljena srca, seks ili čak depresiju. Pobrinimo se da nam dijete zna da ćemo ga uvijek čuti. Mi smo djetetovo sigurno mjesto.

AUTOR: Laura Muhl

Sa engleskog jezika prevela i prilagodila Angelica Horvatić ( www.angelicahorvatic.com )

atma.hr – 75
O ANGELICI:

AngelicaAngelica Horvatić ( www.angelicahorvatic.com ) je praktičarka iscijeljivanja trauma, praktičarka Procesa Kompletiranja, rada sa sjenom, iscijeljenja unutarnjeg djeteta, hipnoterapeutica i coacherica.

Rođena i odrasla u Hrvatskoj, u posljednjih 19 godina, za vrijeme studija i rada u Velikoj Britaniji, na Bliskom Istoku, u Europi i Australiji, Angelica je radila sa tisućama ljudi iz cijeloga svijeta.

Pošto su gotovo sva prva iskustva u njenom životu bila vrlo traumatična, Angelica je, kroz svoju “borbu za život”, rano shvatila da nije svim dušama data takva brzina, snaga i radost za ŽIVOT i da je njoj to dato u tolikoj mjeri upravo zato da bi mogla pomoći drugima.

Sa studija prava ona se baca na učenje engleskog, pa zatim na nutricionizam, fitness, a onda na poslovni, korporativni, wellness i life coaching.

atma.hr – 39

Gladna za dubljim znanjem o ljudskim interakcijama i našim bolnim obrascima, za svim zašto i kako pitanjima, kako bismo se mogli iscijeliti, Angelica je dekadama prikupljala mnoštvo informacija, studije i prakse, istovremeno prolazeći kroz intenzivnu terapiju kognitivnog ponašanja (CBT) sa svojim kliničkim psihologom i terapeutom.

Početkom svibnja 2016. svjetski poznata američka spiritualna učiteljica, spisateljica i pokretačica Procesa Kompletiranja – Teal Swan – osobno je odabrala i istrenirala Angelicu za svoju prvu ambasadoricu i praktičarku iscjeljenja trauma za Balkan i Bliski Istok kako bi na tim domaćim prostorima, ona mogla “pomoći ljudima da razbiju stare paradigme i da se – ‘oslobode’ ”.

MISIJA Angelice je pomoći ljudima da se ‘podignu’ i pokrenu u smjeru kojim žele ići u životu, osjećajući se manje osamljeni, izolirani i sami, a više u Obilju, Voljeni, Mirni, Sretni, Zdravi, Iscjeljeni i Duboko Povezani sa sobom i ljudima oko sebe, gradeći jake, zdrave i dugotrajne odnose.

“Osvoji svoju planinu” je njen moto – Budite, Posjedujte i Napravite SVE ono što želite u životu!

35 NULTA FREKVENCIJA

banner za knjige nulta frekvencija