Predavač na konferenciji Kako umom i prirodnim terapijama do zdravlja?, zvučni i life terapeut Sanja Tatalović napisala je članak o Zvukoterapiji – medicini budućnosti.

Sve je zvuk. Sve je titraj. Sve oko nas vibrira. Strujom zvuka putuju informacije, putuje energija. Sam zvuk je isto što i svjetlost, on je sam energija. Ima sposobnost stvaranja, prodiranja kroz materiju, pokretanja molekula, modificiranja frekvencije i kao takav je najjači alat transformacije.

Tehnologije koje koriste zvuk najsofisticiranije su tehnologije na planeti iako mnogima još daleke i ne razumljive. Također su koristeći zvuk informacije upisane u mnogim čvrstim strukturama, svetim građevinama, u kamenim blokovima, megalitima, a na tom principu informacije se pohranjuju i u najtvrđem dijelu nas – našim kostima i našoj skeletnoj formi. Kad smo dovoljno opušteni i otvoreni na zvuk informacije se pokreće i dolazi do prestrukturiranja informacija u sustavu. Majstori frekvencija i zvuka znaju kako modulirati frekvenciju kroz zvuk. Sve popularnija zvukoterapija dozvoljava da se energizirate, očistite svoj um od stresa i dopustite tonovima da prolaze kroz vaš sustav. Tom prilikom zvuk preplavljuje sustav i rađa se stanje, rađa se osjećaj. Taj osjećaj, to stanje povezuje nas s istinom o nama samima, Da smo zdravi, snažni, da smo u stanju ljubavi i mira, da smo mi sami samo titraj, da smo mi sama harmonija i da je sve oko nas uravnoteženo. Da smo harmonija u harmoniji.

Zvukoterapija je medicina budućnosti.” rekao je istraživač i vizionar Edgar Cayce. Danas, nema sumnje kako je zvuk sve više prepoznat kao terapeutsko sredstvo koji zbog svoje jednostavnosti i učinkovitosti ulazi u službenu medicinu i obrazovni sustav. Zvukoterapijski tretmani dobrodišli su i kao prevencija, ali i u tijeku sanacije određene poteškoće ili zdravstvenog problema. Svaki zvuk odašilje određenu vibraciju pa se pomoću zvuka dijagnosticira i stanje organizma, a usmjeravanjem zvuka u određene točke omogućuje se da frekvencija potakne organe na proces balansiranja koje je u krajnjem cilju samoiscjeljivanje. Za vrijeme tretmana pod utjecajem vibracija mijenjaju se moždani valovi, iz aktivnih beta u iscjeljujuće alfa i theta valove koji su karakteristični za relaksirajuće i meditativno stanje.

2 2

Važnost instrumenata koji se koristi za ovu svrhu iznimno je velika. Korištenjem posebno alkemiski usklađenih i kvalitetno izrađenih instrumenata u sprezi s namjerom i znanjima terapeuta postiže se željeni učinak. Tibetanske zdjele, pjevajuće zdjele najčešće su u terapiji i masažama zvukom. Tradicionalno su izrađivane u zemljama dalekog istoka – Tibetu, Nepalu, Indiji, Kini, Japanu, Koreji i datiraju oko 2 i pol tisuće godina prije Krista. Tehnologija izrade je posebna a recepturu su znali tibetanski svećenici koji su za tu priliku koristili posebne tehnike lijevanja i dodavanja metala u određenim omjerima, znanje o energiji, zvuku, astronomiji. Dobro ugođene zdjele odašilju po nekoliko desetaka frekvencija istovremeno koje prilikom terapije blagotvoran djeluju na klijenta i slušače zvuka. Svaka zdjela ima svoj specifičan zvuk i najbolje je slušati i koristiti onu koja vam najgodnije rezonira u sustavu. Zdjele koje proizvode više tonove u pravilu povezane su s višim centrima i uglavnom pune energiju, dok niži tonovi uzemljuju, harmoniziraju, smiruju. Zdjele se također može koristiti u svrhu energiziranja, informiranja ili pročišćavanja hrane ili vode, koja tom prilikom daje podršku prilikom iscjeljivanja ili tretmana.

Gong ima status jednog od najstarijih instrumentata. Drevni Sumerani i dolina Mezopotamije koristi li su ga i dobro poznavali njegove prednosti. Prvi gongovi izrađivali su se od bronce i metala dobivenih iz meteora tako da je njegov zuvk jedan od najmoćnijih općenito. Danas, zbog svoje snage i sposobnosti transformacije izuzetno je cijenjen u zvukoterapiji.

Prilikom tretmana osoba sjedi ili leži, obučena je i pokrivena, opuštena i oslobođena bilo kakve aktivnosti. Zvukoterapijski tretmani vjerojatno su jedan od najugodnijih oblika terapijske intervencije te mogu biti izvrsna nadopuna akademskoj medicini i liječničkim terapijama, ugodan su oblik osobnog razvoja te kvalitetan poticaj za dublje i svjesnije življenje. U čitavom procesu namjera terapeuta koji upravlja zvukom bitna je stavka terapije.  Zvukom se jača imunološki sustav, dokazano smanjuju bolovi, harmoniziraju moždane polutke, povećava kreativnost i intuicija, smanjuje stres i što je najvažnije stavlja nas u osjećaj mira i sklada što je naša istinska priroda. Svjetski trend je pridonositi zdravlju čovjeka baš na ovakav jednostavan i prirodan način.

3 2