Designed by Freepik

Widget not in any sidebars

Oblika graha i smješteni duž zadnje strane stomaka, bubrezi imaju tešku odgovornost uklanjanja otpada i toksina iz krvotoka. Ovi vitalni organi rade sa drugim organima kako bi regulirali krvni pritisak, povećali proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i sintetizirali vitamin D. Zdrava prehrana, vježbanje i hidratacija su esencijalni za podršku vašim bubrezima. Za malo dodatne pomoći, razmotrite sljedeće biljke za pročišćavanje bubrega.

1.Razbijač kamena (Phyllanthus niruri)

Phyllanthus niruri, ili “razbijač kamena”, je favorit u Južnoj Americi za podršku bubrezima, a klinička ispitivanja potvrđuju efikasnost biljke. Njegova široko rasprostranjena upotreba je uspostavila pozitivnu reputaciju u ajurvedskoj medicini kao korisna biljka za zdravlje bubrega, mjehura i jetre.

2. Obična zlatica (Solidago virgaurea)

Upotreba obične zlatice je vrlo rasprostranjena među mnogim indijanskim plemenima jer se koristi za poticanje zdravlja urinarnog trakta. Istraživanje je otkrilo da biljka regulira urinarni trakt i korisna je za detoksikaciju bubrega.

3. Korijen hortenzije

Korijen hortenzije je popularan kod Indijanaca i ranih naseljenika, koji su koristili biljku za poticanje zdravlja bubrega i mokraćnog mjehura. Korijen hortenzije djeluje kao rastvarač i smatra se da istupi oštre ivice kamena u bubregu. Korijen hortenzije takođe pomaže tijelu da pravilno koristi kalcij, funkcija koja u startu može spriječiti nastajanje kamena u bubregu.

4. Preslica (Equisetum)

Preslica je čest i rasprostranjen korov sa diuretičkim svojstvima; Korisna je za povećanje količine urina što pomaže kod ispiranja bubrega i urinarnog trakta. Takođe je antioksidans i pruža sve te prednosti bubrezima i bubrežnom sistemu. Bilo da se konzumira kao čaj ili u kapsuli, Preslica je odlična biljka koju možete dodati svojoj prehrani!

5. Korijen celera

I korijen i sjeme celera su vjekovima korišteni kao prirodni diuretik. Kakvu pozitivnu osobinu imaju diuretici? Oni mogu pomoći vašem tijelu da eliminira toksine povećanjem količine urina. Korijen celera se već dugo vremena smatra stimulativnim tonikom za bubrege jer sadrži nutritivne sastojke poput kalija i natrija.

atma.hr – 39

6. Crvena konopljuša (Eutrochium purpureum)

Crvena konopljuša ima dugu povijest korištenja od strane Indijanaca i europskih starosjedilaca za poticanje zdravlja bubrega i mokraće. Njegova djelotvornost može djelom biti zahvaljujući sadržaju euparina – rastvaraču sa snažnom aktivnošću protiv štetnih organizama. Ovo može objasniti zašto mnogi vjeruju da je efikasna u sprječavanju infekcija.

7. Medvjeđe grožđe/Medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi)

Medvjeđe grožđe koriste mnoge kulture. Sadrži rastvarač koji umiruje i regulira urinarni trakt, a istraživanje je također otkrilo dokaze koji podržavaju njegovu tradicionalnu upotrebu za čišćenje bubrega.

8. Bijeli sljez (Althaea officinalis)

Kao umirujuća biljka, korijen bijelog sljeza može smiriti tkiva urinarnog trakta. Također je nježni diuretik koji potiče mokrenje.

atma.hr – 39

9. Maslačak (Taraxacum)

Često se smatra dosadnim korovom bez korisne svrhe, maslačak je zapravo pun korisnih sastojaka – i list i korijen. Maslačakov korijen je diuretik i potiče eliminaciju otpada.

10. Peršin

Najomiljenija biljka među kuharima, peršin je aromatična, ukusna biljka koja se obično koristi u biljnim lijekovima. Kao diuretik, koristan je za smanjenje nastanka toksina u bubrezima i cijelom urinarnom traktu.

Koja je vaša omiljena?
Koliko biljaka u ovom članku ste prepoznali?
Jeste li već isprobali neke?

Izvor: alternativnizivot.tk

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot