atma.hr – 52
Kada se zaljubljujete, kao da nastaje blaženi valjak koji brzo razbija sve strategije koje ste pažljivo stvorili u prošlosti i vraćaju vas u nesvjesno, u sve ono na što ne možemo utjecati. Vraćamo se u stanje u kojem nestaje individua i ulazimo u rajsko stanje nesvjesnosti u kojem bi htjeli ostati jer nas to podsjeća na blaženi osjećaj majčine utrobe ili kozmičkog stvaranja praiskonske majke.


Widget not in any sidebars

Ipak, psiha mora postati svjesna sebe, ona mora napustiti jednodimenzionalno postojanje koje je karakteristično za niže oblike života. Ovo evolucijsko guranje prema svijesti je arhetipski zadano, ne možete pobjeći od razvoja iako pružate sve moguće otpore koje ste izgradili tokom odrastanja, revno potiskujući sve ono što civilizacija ne želi vidjeti u vama. Kako je Jung rekao: “Ti, čovječe, ne bi trebao tražiti ženstveno u vanjskoj ženi, nego je traži i prepoznaj u sebi … Ti, ženo, ne bi trebala tražiti muškarca u ljudima, već  muškost traži u sebi.“

Psiha je bez spola. Ona uopće nije povezana s vašim seksualnim identitetima. Kako ćemo onda naučiti o drugom u nama? Nesvjesno projicirate nepoznato Jastvo u obliku podsvjesnog muškarca ili žene na drugu osobu. Ono što doživljavate je jaka emocionalna reakcija na drugu osobu. Osjećate snažne emocije, ali kada ste odbačeni onda postajete razdražljivi. Ne možete si pomoći jer, kako kaže Jung: ”Ti si rob onoga što treba tvojoj duši”.

Ego stvara polaritet, on se nalazi između duhovnog carstva i onog nagonskog. Ego nagonsko zove vražije, a to je zov avanture i svega onoga što zovemo vanjskim uživanjem. Zaljubljivanje i bilo kakva duhovnost ustvari su proces, često neugodan koji nas vodi prema ženstvenoj strani, upravo prema prihvaćanju ili transformaciji nagonskog. Muškarac mora prihvatiti svoju ženstvenost na način da ženu ne gleda kroz podcjenjivanje kako to čini većina svodeći je na seksualnu – reproduktivnu funkciju. On treba vidjeti, kao što se kaže u Indiji, da je žena njegov Guru, ili mitološki gledano, Venera je učiteljica demona, ona spava u ljudskom srcu, a svijetlo transformacije leži upravo u njoj. Znajući tu moć žene i njene važnosti tzv. Kundalini ili libida, muškarac postaje razumniji, prijemčiviji za život oko sebe, te napušta nacionalizam, borbu za egzistenciju razvijajući tada svjesnost.

S druge strane, žena mora prihvatiti muškarca u sebi, tj. duh ili logos. Tada ona treba  nadvladati društvenu sliku o sebi kao zavodnice u mlađim danima i majke u srednjim godinama, te razviti razmišljanje i stavove, nipošto sudove, što je većini žena jako teško. Naime, danas dosta česta pojava je krivi odnos prema Animusu, što rezultira time da postaju hladne, poslovne, neosjetljive i prepune sudova što je negativna slika Animusa, dok je ona druga slika u kojoj žena odbacuje Animusa a to znači da u muškarcu traži sigurnost i potporu.


Widget not in any sidebars

Ono ženstveno u muškarcu ili na Zapadu povezuje se, kao u srednjem vijeku, sa zlom, gdje se stigmatizira ženska energija. Zato je muškarac u seksualnosti na Zapadu prepun loših i unižavajućih navika naspram žene. On mora unižavati seksualnost i svoditi je na ružan čin. Muškarac ne prihvaća zlo. On za to ima drugi naziv. To su ono što zovemo lijeve i desne ideologije, mržnja drugih narodnosti i ostale opsesije koje mu služe kako ne bi vidio ovu žensku energiju u sebi. Ne zaboravite, nakon raspada veze, partnera kojeg ste najviše voljeli, često kasnije na njega projicirate mnoge loše emocije poput mržnje ili ljutnje.

Ali ako muškarac ili žena prihvati suprotan pol, tu leži izlječenje. Tek tada možete tvrditi da ste cjelovita osoba. Tek tada se možete dati u odnosu. Što je onda odnos? U odnosu, s jedne strane, imamo odnos s amoralnim svijetom arhetipova koji se pojavljuju u snovima, a s druge, odnos s vlastitim partnerom s kojom proživljavamo ono što ne želimo vidjeti u sebi, odnosno na njega projiciramo spomenute arhetipove. Prihvatiti unutarnji polaritet znači biti u mogućnosti vidjeti i voljeti osobu. “O da, rekla je Eva zmiji, odvedi me u iskušenje jer želim znati.” Psiha je tako građena da kroz zaljubljenost i probleme u odnosu, htjeli mi to ili ne, učimo se što su polariteti muškog i ženskog kako bi kasnije mogli ostvariti cjelovitost.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

Muškarac i žena u procjepu – Nikola Žuvela

Prethodna objavaPromatrači života: Jesi li i ti jedan od njih?
Slijedeća objava10 najboljih biljaka za pročišćavanje bubrega
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.