atma.hr – 45

U zadnje vrijeme u razgovorima sve više možemo čuti izjave poput: „Ah, to ti je život.“

Ili: „Meni se to UVIJEK dogodi.“

Još bolje je: „Život me NIJE MAZIO.“

Momentalno nakon što čujem spomenute fraze te njima slične, pred očima mi započinje kolo predvođeno slikom koja prikazuje život kao nekakvo živo biće. Živo biće koje stanuje i djeluje u vašoj neposrednoj blizini. To biće svjesno razmišlja i donosi odluke o vašem životu na koje vi nikako ne možete utjecati, a iz nepoznatog razloga, vi ga uvijek i poslušate.

Kada čujem takve riječi, čini mi se kao da to biće od malih nogu sustavno sabotira život, te se svim silama trudi da baš vi ne uspijete u svojem naumu.

Baš ono u vašim umovima proizvodi te silne negativne misli koje vam se zatim danonoćno motaju po glavi. Upravo one vas dijele od onoga što biste mogli postići. Sve te silne negativne misli koje se nadviju nad vas čim legnete u krevet. Taman kad pomislite da ste sve odradili za taj dan i kako sada napokon možete utonuti u san i zaroniti u bolji svijet, ali ne. Glasić koji je usađen u vaše umove se budi te postaje sve jači i jači. I onda počinje emocionalni rollercoaster. „Jesam li sve ispravno napravio/la, jesam li dovoljno dobar/hrabar za sljedeći potez, jesam li se obranio/la se od potencijalnog verbalnog napada, što je on/ona pod tim mislila, zašto me ne voli, zašto sam tako reagirala/o, drugi put ću drugačije, najsigurnije je da ostanem tu gdje jesam…“ … Poznato?

Osim što, prema vašem mišljenju to biće zvano život, ima nadnaravne sposobnosti pomoću kojih vam šalje i određuje misli, koje se šire vašim umom poput uragana, također nerijetko vam priredi situaciju u kojoj se uvijek nađete u krivo vrijeme na krivom mjestu. Ili na pravom mjestu u krivo vrijeme, ili u pravo vrijeme na krivom mjestu. Koji god slučaj da vas zatekne, nikako ne može ispasti dobro. Prepoznajete li se u nekoj od tih situacija?

Pored navedenoga također vam pošalje ljude koji su brži, spretniji, ambiciozniji, pametniji, glasniji, samopouzdaniji, ljepši, tako da pored svega uz ovaj faktor nikako ne možete uspjeti u vašem briljantnom naumu. Štoviše, kada „objektivno“ sagledate situaciju i uzmete sve u obzir, odluka je jednoglasna. Glasić koji je preuzeo pozamašan dio vašeg uma i vi ste se u potpunosti složili da trenutna situacija ni u kojem slučaju ne može uključivati nikakve promjene. Osudili ste vašu ideju na neuspjeh prije nego što ste uopće išta započeli te poduzeli makar prvi konkretni korak, koji vas sigurno ne bi stajao glave.

„Ok, ovaj put nije najpogodnija situacija“ samouvjereno kažete samom sebi te započnete poduži monolog u kojem navodite i prisjećate se svih mogućih i nemogućih razloga uz logičan zaključak o tome da treba pričekati bolje dane. Nakon što ste završili, zadovoljno se osmjehnuvši, povlačite se u svoju zonu komfora. Jedino mjesto gdje ste u skladu sami sa sobom. Mjesto gdje ste na „svom teritoriju“. Rollercoaster se nastavlja, samo ovaj put prema unaprijed zadanom programu. Najvažnija stvar koju niste osvijestili u tom trenutku je ta da ste sami sebi stvorili upravo taj program. Te misli, te događaje. Da, i to po scenariju koji svatko od nas odigrava na različite načine.

Napisala: Oksana Balyk

atma.hr – 39

atma.hr – 39