Foto. unsplash.com

Kako vam je živjeti u stalnom stanju stresa, zabrinutosti, panike? Može biti lakše, s više unutarnjeg zadovoljstva. Kada otvorimo naša srca punom spektru ljudskih osjećaja, put do našeg zadovoljstva će se početi polako otkrivati ispred nas. Svaki put, kad se odaberemo otvoriti, činimo sebe dostupnima za ljubav. Prema sebi i drugima. A time i slobodnijima, sigurnijima, neovisnijima.

atma.hr – 78
Kada otvorimo naša srca punom spektru ljudskih osjećaja, put do našeg zadovoljstva će se početi polako otkrivati ispred nas. Svaki put, kad se odaberemo otvoriti, činimo sebe dostupnima za ljubav. Prema sebi i drugima.

Nisi prestar/a ni prelomljen/a za rast i razvoj, život u punini i zadovoljstvu. Nisi uopće slomljen/a. Nisi previše ni premalo.

Ne praviš teškoće drugim ljudima i nisi manipulativan/na niti razmažen/a, osjetljiv/a. Samo se pokušavaš osjećati sigurno i ugodno. Nisu te naučili drugačije. Svaki nagon, emocija i tvoj postupak imaju smisla u kontekstu tvoje prošlosti i sadašnjosti. Svaki.

Znate kako naši mobiteli automatski pošalju obavijest kada je vrijeme da „updejtamo“ naš operativni sistem? Naši mozgovi ne rade to. Oni samo nastave rad “instaliranog” programa zauvijek, po starom.

A ako povremeno ne dođemo provjeriti što je potrebno za  „updejtati“, mozak će nastaviti rad naših programa koji su jednom radili dobro za nas, bez ikakve svjesnosti da nam ti isti programi sada možda stvaraju dosta problema. I odvajamo se od tijela, bježeći u mozak.

Potrebno je osvijestiti i promijeniti način na koji pričamo o ovim stvarima, terapijama – s manje etiketa i osuđivanja, a više suosjećanja i razumijevanja.

Kako komuniciramo s jednim drugima je važno. Ne samo na terapijama nego i u našem svakodnevnom životu: prema prijateljima, roditeljima, partnerima, kolegama ili poznanicima.

Isto tako, iznimno je važno i potrebno promijeniti kako komuniciramo sami sa sobom u našim najtežim trenutcima.

atma.hr – 52
Što se krije iza nekih etiketa koje sebi ili drugima lijepimo?

Sramim se svojih emocija

Ako nemaš prostora ili sigurnosti da izražavaš emocije (kao dijete) možda si počeo osjećati sram kada osjećaš te “stvari”  (čitaj emocije) .

Ako tvoje emocije nisu bile dobrodošle, nije bilo sigurnog  mjesta/osoba za podržati ih, valorizirati ih, sram je vjerojatno bio koristan mehanizam tada – govori nam da krijemo sebe, i sakriti emocije može biti sigurna odluka ako njihovo izražavanje uzrokuje emocionalnu traumu ili opasnost nekakve vrste.

Ali u nekom trenutku, izađemo iz štetnog okruženja, gdje je sigurno izražavati emocije drugima. A naša tijela i mozak će vjerojatno nastaviti reagirati sa sramom i tjerati nas da osjećamo da se moramo kriti. A to dovodi do ambisa bezvrijednosti. Zvuči li vam poznato?

Slomljen/tužan sam

Patiš na duboki i bolan način. Pitam se je li se osjećaš kao da ti nema spasa? Nitko te ne razumije?

Kada plačemo, ponovno se spojimo sa svime što je skršeno u nama. Tada ponovno sastavimo sve razbijene dijelove koji nas ograničavaju – u jednu cjelinu, potpuno novo iskustvo koje nas liječi, oslobađa i puni suosjećanjem i razumijevanjem.

Razmisli o tome kako si naučen/a izražavati žalost i tugu? Otpuštanje tuge može biti potpuno, oslobađajuće ljudsko iskustvo.

atma.hr – 78
Manipulativan sam

Pitam se povrjeđuješ li sebe ili se osjećaš nesigurno i uplašeno i možda ne znaš kako tražiti viđenost, pažnju, pomoć ili podršku?

Možda ne znaš što ti je potrebno? Možda se sramiš svojih potreba? Želiš li da zajedno saznamo?

Težak sam

Pitam se želi li dio tebe želi slobodu, lakoću, rast i otpuštanje, ali te sprječavaju tuđi tereti, obaveze koje preuzimaš?

Uvjerenje da je to težak put/posao i da je potrebno dugo vremena? Možda dio tebe nije siguran želiš li stvarno pokušati, zbog straha od vlastitog neuspjeha?

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA

Kompleksan sam

Postoji načina i načina da (ot)pustiš ogromnu količinu boli i patnje iz svog života. Sigurna sam da postoji dobar razlog zašto se baš tako osjećaš.

I pitam se, koliko često se oslanjaš sekundarne užitke, koji ne umanjuju bol, nego daju privid olakšanja a čine te još manje sretnim? Što ti misliš?

Anksiozan sam i strah me, panika se diže

Razmislite jesu li su ti se dogodile neke značajne promjene u životu? Jesu li neke ranije promjene možda sada “stigle na naplatu”?

Jesu li su možda tvoje potrebe danas, u suprotnosti s nekim usvojenim pravilima i vrijednostima? Jeste li ste potisnuli neke strahove ili bol, koju ne želite ni izgovoriti na glas?

Tjeskoba u djetinjstvu može ostaviti trajne tragove u odrasloj dobi. Razlozi zbog kojih smo postali zabrinuti kao djeca utiskuju obrasce reakcija u našem ponašanju i u našem tijelu i mozgu.  Anksiozni načini na koje odgovaramo na određene situacije u odrasloj dobi često se mogu naći u poznatim osjećajima iz djetinjstva.

atma.hr – 52
Kako vam je živjeti u stalnom stanju stresa, zabrinutosti, panike? Može biti lakše, s više unutarnjeg zadovoljstva. Odvaži se i javi mi se, zajedno ćemo proći kroz te strahove.

Kada otvorimo naša srca punom spektru ljudskih osjećaja, put do našeg zadovoljstva će se početi polako otkrivati ispred nas. Svaki put, kad se odaberemo otvoriti, činimo sebe dostupnima za ljubav. Prema sebi i drugima. A time i slobodnijima, sigurnijima, neovisnijima. Zadovoljnima.

Transformacija svih neugodnih emocija i senzacija traži da naučimo tolerirati dosta nesigurnosti i strahova. I možda i tugu, krivnju ili sram, zbog silaženja s puta koji su drugi očekivali od nas ili za nas.

Transformacija iziskuje od nas da od – strahujemo, od-žalujemo, od-tugujem, “izbjesnimo” dijelove nas, koji prije nisu znali drugačije – samim time sve ono što trebamo pustiti. Promjene dolaze transformacijski, organski. Iznutra na van. U skladu sa poštivanjem vašeg unutarnjeg ritma i namjere.

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA

Želite li zajedno saznati kako se to radi?

Program edukacije za osobni rast i razvoj, te edukacija za psihoterapeute Centra za integrativni razvoj (CIR) je namijenjen svima zainteresiranima za tjelesno-orijentirani pristup terapiji – od onih koji žele dobiti dublji uvid u vlastite probleme i konkretne načine kako ih mogu olakšati, do onih koje ovaj pristup zanima profesionalno.

Program je koncipiran na cjelovitom, integrativnom pristupu s naglaskom na klasični psihodinamički uvid + procesni rad koji uključuje i tijelo, pokret, disanje i glas, a koji time uključuje stvarnu transformaciju, ne samo mentalnu.

Program za osobni razvoj: https://www.cir.hr/program-za-osobni-razvoj/

Edukacija za praktičara i psihoterapeuta: https://www.cir.hr/home-terapijski-rad/

O metodi Centra za integrativni razvoj: 

Centar za integrativni razvoj je jedini akreditirani trening institut za tjelesno orijentiranu psihoterapiju u Hrvatskoj i regiji od EABP-a (Europske asocijacije za tjelesno orijentiranu psihoterapiju) po metodi Integrativne sržne dinamike.

Kroz tekst koji sam objavila, želim vas zainteresirati, inspirirati i približiti vam svrhu upisa na CIR edukaciju u Splitu, jer je rad na sebi i sa drugima, od presudne važnosti u vremenima u kojima živimo. Pozivam vas na zainteresiranost za sebe kroz ovaj vid edukacije, te se nadam da ćete nam se i priključiti.

Termini CIR edukacije u Splitu 2021/2022.

  • 1. tjedan 13. – 17.10  2021.
  • 2. tjedan 08. – 12.12. 2021.
  • 3. tjedan 02. – 06.02 2022.
  • 4. tjedan 06. – 10.04 2022.

Pozivam vas na zainteresiranost za sebe kroz ovaj vid edukacije, te se nadam da ćete nam se i priključiti – upisi u novu generaciju 2021/22 su u tijeku!

Upisi u generaciju 2021/2022 su i tijeku, a za sve upite, informacije o programu i prijave slobodno mi se javite!

Rado ću vas podržati i voditi na vašem putu osobnog i profesionalnog razvoja.

Asja Kuzmanić

Tjelesno orijentirana terapeutkinja

Predavačica na Cir edukaciji

[email protected] ili whatsapp +385918987284