Foto: pixabay.com

Nečiji sustav vjerovanja često izravno ovisi o tome s kime netko provodi svoje vrijeme. Društvo je od neprocjenjive važnosti. Ponekad sudbina kontrolira tko ulazi u vaš život, ali vi odlučujete koga ćete zadržati, za kim ćete ići i koga ćete pustiti da ode.

atma.hr – 78
Kako bi osigurali pozitivno društveno okruženje u kojem ćete graditi svoj život, pobrinite se da se ljudi kojima vjerujete ne bave niže navedenim stvarima.

Što pravi prijatelji nikada ne rade?

1. Ne ogovaraju vas iza leđa

Pravi prijatelji se distanciraju od nepotrebnih drama.

Ako vam netko blizak širi glasine ili dijeli tajne za koje vas zamolio da ostanu privatne, tada on nije pravi prijatelj dostojan vašeg povjerenja.

2. Ne posežu za osobnim napadima

Pravi prijatelji ne žele da se vi osjećate loše sa sobom i da mislite loše o sebi. Oni komuniciraju ljubaznim riječima, ne okrutnim.

Oni se usredotočuju na vaše zajedničke sličnosti, a ne na razlike. Oni govore o vašim odlikama, a ne o vašim nedostacima.

atma.hr – 39

3. Ne započinju s besmislenim argumentiranjem

Pravi prijatelji znaju da ne postoji ništa manje produktivno od pokretanja argumenta u kojem ne možete pobijediti. Pravi prijatelj bi trebao biti spreman prihvatiti osobu kakva jest, bilo da se slaže s njom ili ne.

To ne znači da ne možete imati prijatelje s kojima se ne slažete (zapravo, preporučeno je imati takve prijatelje jer stavljaju stvari u perspektivu). Ali ako se želite argumentirati, radite to s poštovanjem.

4. Ne prekidaju svaku vašu riječ

Pravi prijatelji nisu toliko opsjednuti sobom da nisu zainteresirani za to kako se vi osjećate.

Pravedno i uravnoteženo prijateljstvo ne može postojati kada jedan od dvoje uvijek govori, a pritom još nikada ni ne sluša.

5. Ne obeshrabruju vas u ostvarivanju vaših ciljeva

Pravi prijatelji su vam spremni ponuditi realnu povratnu informaciju bez lažnih riječi, ako smatraju da je to potrebno za vaš osobni razvoj, ali to ne čine na okrutan ili bezosjećajan način.

Umjesto toga, oni nude konstruktivne, korisne savjete koji vas nadahnjuju da postanete bolja verzija sebe.

atma.hr – 75
6. Ne gledaju vas s visoka zbog vaše prošlosti

Pravi prijatelji se ne bave vašom prošlošću, bez obzira koliko je šarolika ona bila. Ako ste dovoljno hrabri da otkrijete nekoliko ‘kostura’ koje držite u svom ormaru, pravi prijatelj ne bi trebao misliti ništa manje o vama.

Umjesto toga, trebao bi vam ponuditi utjehu i potporu te izraziti zahvalnost za vašu spremnost da se otvorite.

7. Ne napuštaju vas u društvenim (ne)prilikama

Pravi prijatelji su emocionalno dovoljno inteligentni da znaju da je dovođenje prijatelja na zabavu na kojoj nikoga ne poznaje, a zatim ga ostavlja da se sam snalazi, vrlo bezobzirna stvar za napraviti (pogotovo ako je navedeni prijatelj introvertne prirode).

8. Nisu ljubomorni na vaš uspjeh

Pravi prijatelji ne gube svoje vrijeme u bunaru ljubomore kada se nešto dobro dogodi drugoj osobi.

Oni znaju da je puno produktivnije biti sretan zbog tuđih uspjeha (a možda čak i nešto naučiti i primjeniti u svom životu), nego se duriti i u sebi misliti “Zašto uspjeh nije izabrao mene?”

atma.hr – 78
9. Ne osuđuju vas i ne pokušavaju vas “popraviti”

Pravi prijatelji znaju da je glupo pokušati “popraviti” nekoga, dok je njihov ​​unutarnji dom taj koji je u neredu.

Pravi prijatelj priznaje da je i on sam daleko od savršenstva, i zašto očekivati ​​išta više od druge osobe. Možda niste savršeni, ali ste dovoljno dobri.

10. Ne uzimaju vaše prijateljstvo zdravo za gotovo

Pravi prijatelji ne gledaju na vašu vezu kao na kratkoročnu aferu koja se može napustiti čim naiđe ‘nešto bolje’, već je vide kao dugoročnu predanost od velikog značaja.

Pravi prijatelj kojeg vrijedi imati nije samo zainteresiran za ispijanje tekile s vama, igranje mini golfa, gledanje blesavih videa na YouTube-u, sunčanje na plaži ili za ples u klubu.

Oni su također spremni pomoći kad prolazite kroz teška vremena.

Will Smith je jednom ovo jako lijepo objasnio kad je rekao:

“Ako ste vi odsutni u mom životu za vrijeme mojih borbi, ne očekujte da ja budem prisutan u vašem za vrijeme mog uspjeha.”

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja