atma.hr – 52
Čišćenje je jedna od onih stvari koje često radimo na isti način. No, što ako vam kažemo da ste neke stvari čistili pogrešno? Provjerite sami…

Četkica za zube

Kako biste uštedjeli novac koji trošite na često kupovanje četkice za zube, potrebna je samo jedna stvar. Ulijte ocat u čašu, stavite četkicu u čašu s octom. Ostavite nekoliko sati unutra. Ne zaboravite redovno prati posudice za četkice.

Pećnica

Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Njome pošpricajte površinu unutrašnjosti pećnice i ostavite da stoji preko noći. Mokrom krpom sve dobro obrišite. Nakon toga unutrašnjost poprskajte octom i dobro očistite mokrom krpom. Vaša pećnica je sada kao nova, a sve bez onih kemijskih sredstava za odmašćivanje koji su jako toksični i neugodno mirišu.

atma.hr – 52
Drvena daska za rezanje

Za drvenu dasku za rezanje nisu potrebni umjetni deterdženti kako biste ju očistili. Potrebni su samo limun i sol! Uzmite pola limuna i sol, istrljate dasku i isperite vodom. Osušite, blago nauljite maslinovim uljem i prebrišite papirnatim ubrusom. Ne perite u perilici.

Tepsije

Kod zagorene masnoće u tepsiji ne pomaže ni četka za ribanje. Napravite vlasititu mješavinu za čišćenje. Uzmite 1/4 šalice sode bikarbone i hidrogen, mješajte ova dva sastojka dok ne nastane kremasta smjesa. Smjesu utrljajte u tepsiju i ostavite da stoji nekoliko sati. Iznenadit ćete se dobivenim rezultatom nakon ispiranja smjese vodom.

atma.hr – 52
‘Glava’ od tuša

Stvorio vam se kamenac na ‘glavi’ od tuša i nikako ga se riješiti? Ne pomaže ni ribanje? Ne očajavajte. Uzmite vrećicu za zamrzavanje, ulijte u nju octa. Zavežite ju za uronjenu ‘glavu’ i ostavite tako na sat vremena. Nakon toga obrišite krpom, dobili ste novi izgled tuša!

Madrac

Kako biste što bolje očistili madrac prvo ga usisajte. Nakon toga po cijelom madracu pospite sode bikarbone pomiješane s par kapi eteričnog ulja (lavanda). Neka soda bikarbona bude na madracu 2-3 sata, te ga opet usisajte. Možete poslije i prebrisati vlažnom krpom. Redovno ga preokrećite. Promijenite ga nakon maksimalno 10 godina.

Ribež

Ne možete se riješiti ostataka sira ili jabuke na ribežu? Uzmite jedan krumpir i krenite ga ribati.

Kiselina koja se nalazi u krumpiru riješit će sve ostatke na ribežu. Sada je ribež potrebno samo isprati toplom vodom.

Mikrovalna pećnica

Nemojte ribati mikrovalnu pećnicu – ovaj savjet je puno bolji. Napunite keramičku ili vatrostalnu zdjelu octom i vodom i stavite na dvije minute na najjačoj temperaturi u pećnici. Mikrovalna pećnica će biti puna pare, a vi ćete svu prljavštinu jednostavno prebrisati.

Plastične igračke

Igračke svoje djece perete svaku posebno? Ne radite to više. Ukoliko imate perilicu suđa jednostavno skupite sve igračke i operite ih u perilici. Iscijedite uvijek vodu iz gumenih patkica i figurica da se ne nakupi plijesan.

Žaluzine

Staru čarapu umočite u mješavinu vode i octa i perite prorez po prorez.

dnevno.hr