Kumis važi za najbolji ruski narodni lijek koji regenerira mikrofloru želuca pa vam preporučamo da što prije isprobate sljedeći recept

atma.hr – 52
Kumis je kiselomliječni napitak koji se dobiva kiseljenjem kravljeg ili kobiljeg mlijeka uz pomoć bakterija. Sintezom vitamina C i B dobiva se alkohol, koga u prosječnom kumisu ima od 0,2 do 2,5%.

Od davnina se proizvodio u stepskim područjima, posebno u današnjem Kazahstanu, procjenjuje se da je star preko 5500 godina. Antički grčki pisac Herodot u 5. stoljeću prije Krista, spominjao je kumis, nazivajući ga mliječnim vinom. Nazivaju ga i čarobnim napitkom jer usporava proces starenja i naglašavaju da ga žene piju češće nego muškarci.

Gaziran je i pjenušav pa ga zovu i mliječno vino.

atma.hr – 52
Recept

U šalici vruće vode rastvorite 2 žlice meda. Dobro promiješajte i ulijte u veliku teglu.

Dodajte 2 žlice (domaćeg) kefira i litru domaćeg mlijeka (kravlje, kozje, kobilje).

Promiješajte, prekrijte s dva sloja gaze i stavite na toplo mjesto da odstoji tri dana.

Zatim dodajte žličicu suhog kvasca, promiješajte i ponovno prekrijte gazom.

Čim primijetite da su se u tegli počeli pojavljivati mjehurići, kumis je gotov.

Stavite staklenku u hladnjak i pijte po 0,5 dl pola sata prije jela tri puta dnevno najmanje dva tjedna.

atma.hr – 52
Komentari liječnika

Dr. Elena Ivanova:

Odobravam Ovaj stari, recept jer je provjeren tijekom stoljeća. Poboljšava procese probave i poboljšava crijevnu floru, a također otklanja štetnu fermentaciju. Želudac, crijeva i jetra počinju raditi mnogo bolje.

Dr. V. Balibok, alergolog:

Recept je odličan. Kumis je oduvijek bio najbolji ljekoviti napitak na bazi mlijeka. On regenerira mikrofloru želuca. Jedino želim upozoriti vozače da ne piju kumis prije sjedanja za volan, jer sadrži malu količinu alkohola (do 2,5%).

Lisa

politika.rs