Foto: pixabay.com

Astronomski proračuni zvjezdanih utjecaja na osobu nisu praznovjerje, već stvarne činjenice kao što nas podučavaju vedski spisi poput Shrimad-Bhagavatama. Svako živo biće u ovoj kozmičkoj kreaciji je u svakoj minuti pod kontrolom zakona prirode, baš kao što je svaki građanin kontroliran utjecajem države. Državni zakoni se poštuju na grubom nivou, ali zakoni materijalne prirode, pošto su suptilni za naše grubo shvaćanje, ne mogu biti doživljeni na grubom nivou.

Zakon prirode je tako suptilan da je svaki dio našeg tijela pod utjecajem određenih zvijezda, a duša dobiva tijelo za djelovanje kako bi izdržala svoje vrijeme tamničenja pomoću manipulacije takvih astronomskih utjecaja.

Prema tome, čovjekova sudbina je određena položajem zvijezda u trenutku njegova rođenja i učeni astrolog može napraviti horoskop u skladu s njegovom karmom. To je velika znanost i njena pogrešna primjena je ne čini beskorisnom. Ovo pogodno uređenje zvjezdanih utjecaja nije nikada proizvod čovjekove volje, već do njega dolazi posredstvom nadmoćne uprave viših kozmičkih autoriteta. Naravno, uređenje je načinjeno prema dobrim ili lošim djelima svake pojedine osobe. U ovome leži značaj dobrih djela koje ono vrši.

Jedino zahvaljujući dobrim djelima osobi se može dopustiti dobiti veliko bogatstvo, visoko obrazovanje i lijepa tjelesna obilježja. U trenutku smrti svaka osoba brine o tome što će se desiti njegovoj ženi i djeci. Slično tome, političar brine što će se desiti njegovoj zemlji ili političkoj stranci. Osoba koja je previše vezana za zemlju svog rođenja nesumnjivo će se ponovo roditi u istoj zemlji poslije okončanja svoje poslovne karijere.

Djela koja vršimo tijekom ovog života utječu na nas sljedeći život. Osoba previše obuzeta materijalnim aktivnostima postaje jako vezana za materijalno tijelo. Čak i u trenutku smrti misli na svoje sadašnje tijelo i rođake u svezi s njim. Tako ostaje potpuno obuzeto tjelesnim shvaćanjem života, toliko snažno da čak i u trenutku smrti mrzi napustiti svoje sadašnje tijelo. Ponekad možemo vidjeti da osoba na rubu smrti ostaje u komi mnogo dana prije nego što napusti tijelo.

Tijelo dobivamo po vlastitom izboru

Ova znanost o seljenju duše je potpuno nepoznata suvremenim učenjacima. Oni se ne vole uznemiravati tim stvarima, jer ako bi počeli razmišljati o ovom suptilnom predmetu i problemima života, vidjeli bi da im je budućnost vrlo mračna. Život biće stvara svoje vlastito tijelo prema osobnim željama, a Gospodinova izvanjska energija ga opskrbljuje baš onim oblikom pomoću kojeg može uživati u svojim željama do najviše mjere. Tigar je želio uživati u krvi drugih životinja, pa ga je prema tome milošću Gospodina, materijalna energija opskrbila tijelom tigra, s pogodnostima da uživa u krvi drugih životinja. Srimad-Bhagavatam (2.9.2)

Duša prvo uzima ljudski oblik

Izvorno, živo biće je duhovno biće, ali kada želi uživati u ovom materijalnom svijetu, ‘silazi dolje’. Možemo shvatiti da živo biće prvo prihvaća tijelo koje ima ljudski oblik, ali postupno, zbog svojih degradiranih aktivnosti pada u niže oblike života kao što su životinje, biljke i vodene životinje. Postupnim procesom evolucije, živo biće ponovno dobija tijelo ljudskog bića i još jednu priliku da se izbavi iz procesa seljenja. Ako u ljudskom obliku ponovno propusti priliku shvatiti svoj položaj, opet biva stavljeno u krug rađanja i umiranja, u različite vrste tijela. Srimad-Bhagavatam (4. 29.4)

atma.hr – 52
Neznanje o reinkarnaciji je opasno

Suvremena civilizacija je zasnovana na obiteljskim pogodnostima, najvišem stupnju udobnosti, pa zato svatko nakon odlaska u mirovinu očekuje da živi vrlo udobnim životom, u dobro opremljenom domu ukrašen lijepim ženama i djecom, bez ikakve želje da napusti takvo lijepo mjesto. Visoki vladini činovnici i ministri se drže svog visokog položaja do smrti i ne sanjaju, niti žele, napustiti udobnosti doma. Vezani takvim priviđenjem, materijalisti pripremaju različite planove za još udobniji život, ali iznenada bez milosti dolazi okrutna smrt i odnosi sa sobom velikog kovača planova protiv njegove želje, prisiljavajući ga napustiti sadašnje tijelo i preuzeti drugo. U skladu s plodovima djela koje je počinio, takav kovač planova prisiljen je uzeti drugu vrstu tijela od postojećih 8.400.000 životnih vrsta. Oni koji su isuviše vezani za obiteljske udobnosti uglavnom u svom sljedećem životu dobijaju nižu vrstu tijela, zbog griješnih djela koja su počinili tijekom svog dugog, griješnog života, pa se tako upropaštava sva energija ljudskog života. Da bismo se sačuval i od opasnosti upropaštavanja ljudskog oblika života i onoga što je nestvarno, moramo se upozoriti na smrt kada napunimo pedeset godina, ako ne i ranije.Važi pravilo da trebamo primiti kao gotovu činjenicu da je upozorenje na smrt već tu, čak i prije nego što napunimo pedeset godina, pa se tako na bilo kom stupnju života trebamo pripremiti za bolji sljedeći život. Srimad-Bhagavatam (2.1.16)

U prah ćeš se pretvoriti

Kada umremo, ovo naše materijalno tijelo, sastavljeno od pet elemenata (zemlje, vode, vatre, zraka i etera) se raspada, a gruba materija se razlaže na te elemente. Ili kao što kršćanska Biblija kaže: “Prah si i u prah će š se pretvoriti.” U nekim društvima tijelo se spaljuje, u drugima se pokapa, a u nekima se baca životinjama. U Indiji, hindusi spaljuju m rtvo tijelo i ono se tako pretvara u pepeo. Pepeo je samo jedan od oblika zemlje. Kršćani pokapaju tijelo i ono se poslije izvjesnog vremena pod zemljom pretvara u prah, koji je kao pepeo, još jedan od oblika zemlje. Postoje i druga društva, kao što je zajednica Parsa u Indiji, koja niti spaljuje niti pokapa tijela, već ih bacaju lešinarima koji ih pojedu i ona se na kraju pretvaraju u izmet. U svakom slučaju, ovo divno tijelo kojeg tako brižljivo njegujemo, na krraju će se pretvoriti u pepeo, prah ili izmet. U trenutku smrti, suptilni elementi (um, inteligencija i ego), koji se zajedno nazivaju svjesnost, prenose malu duhovnu dušu u sljedeće tijelo da pati ili uživa, u skladu sa svojim djelima. Put savršenstva (str. 101 )

Snovi i prošli život

U snovima ponekad vidimo stvari koje nikada nismo doživjeli u sadašnjem tijelu. Ponekad u snovima m islimo da letimo nebom, iako nemamo nikakvog iskustva o letenju. To znači da smo jednom u prijašnjem životu letjeli nebom, bilo kao polubog ili astronaut. Utisak se nalazi u skladištu uma i iznenada se očituje . Nalik je fermentaciji koja se odvija u dubinama vode i koja se ponekad očituje u vidu mjehurića na površini. Ponekad sanjamo da smo došli u mjesto koje nikad nismo upoznali ili vidjeli u ovom životu, ali to je dokaz da smo u prošlom to doživjeli. Utisak je sačuvan u urnu i ponekad se očituje bilo u snu ili u mislima. Zaključak je da je um skladište različitih misli i iskustava, koje smo doživjeli u našim prošlim životima. Tako postoji lanac kontinuiteta od jednog života do drugog, te prijelaz duše iz prijašnjeg tijela do ovog tijela i od ovog tijela do budućeg tijela. Srimad-Bhagavatam (4.29.64)

Denis Dumančić

atma.hr – 52