Foto: unsplash.com

Dogodi nam se da neku osobu ne možemo pogledati koliko nas iritira, a nije nam ništa kriva. Ne možemo prihvatiti njegovo ponašanje, način i temu govora, bilo što što radi. Ponekad se dogodi i da imamo osjećaj kako stalno nalazimo takve ljude, ali i osobama koji nisu takvi izvlačimo takvo ponašanje. U svakom slučaju nismo tolerantni prema nekim osobama.

Što je netolerancija u ovom slučaju?

Kada nečije riječi, postupak, stav, odijevanje ili bilo što ne možemo prihvatiti. Često i figurativno kažemo da tu osobu ne možemo probaviti. I to je najčešće točno. Naime, netolerancija je blokada koja se nalazi u crijevima i tamo se da pročitati.

Kako nastaje netolerancija?

Kad nam se neka osoba u djetinjstvu zamjeri, pamtimo tu osobu po nekim značajkama: imala je dugi nos, sijedu kosu, grub govor, čudno je hodala i slično. Kao dijete tu osobu ne volimo. Kad odrastemo, taj osjećaj ostaje u nama i kroz njega promatramo svijet. Taj osjećaj radi na principu „slično privlači slično“ i privlači ljude, situacije ili okolnosti u kojima dolazi ta blokada do izražaja. Zapamtimo, naša podsvijest ne raspoznaje razliku između dobrih i loših osjećaja. Ona djeluje na bazi osjećaja, bez obzira koji predznak imali. I tako mi, odnosno naša blokada u crijevima privlačimo ljude koje ne možemo tolerirati.

Kako možemo očistiti netoleranciju?

Čišćenjem potisnutih osjećaja koji su kreator naše netolerancije.

Što se dogodi kad očistimo potisnute osjećaje, blokade koji su osnova naše netolerancije?

Prvo je osjećaj lakoće. Obično je na tom mjestu bio stalni pritisak kojeg nismo primjećivali.

Drugo što se dogodi je da smo postali imuni na nešto što nas je prije smetalo. Prihvaćamo to kao normalno i da svatko ima pravo biti onakav kakav želi i da to nema veze s nama.

Treće je da imamo više energije jer ne trošimo energiju na ljutnju prema nekome.

Osjećamo se stabilnije jer nas ne može iz sigurne pozicije izbaciti nešto čiji uzrok točno niti ne znamo, a što nas natjera na ljutnju, bijes i slično.

atma.hr – 52
Ima li negativnih posljedica čišćenje potisnutih osjećaja netolerancije?

Nema. Jedino se naknadno mogu pojaviti neki osjećaji koji su bili ispod ovih očišćenih osjećaja kao što je nesigurnost, strah, briga ili slično.

Gdje i kako se može očistiti potisnuti osjećaj netolerancije?

Možete kontaktirati mene na [email protected], ili pogledati web stranicu www.ivanmodrusan.com pa ćemo dogovoriti mogućnost čišćenja potisnutih osjećaja. Postoji mogućnost i rada na daljinu: putem telefona u Hrvatskoj, ili putem Internet programa za izvan Hrvatske.

atma.hr – 75