Artwork by Daniel B. Holeman

Upustite se u plan 12 stvari za 12 dana i doživjeti ćete 12 dana RASTA, koji će vam pomoći da vibrirate na višoj frekvenciji i time privučete svu sreću i blagostanje u svoj život. Ovim praktičnim koracima POLAKO, ali SIGURNO ćete se približavati svojim ciljevima, a TO je najbolji i najlakši način pretvaranja vaših snova u stvarnost!

atma.hr – 52
Nove navike ne mogu se razviti preko noći. Međutim, uz malo volje i predanosti čineći ove stvari svaki dan, vi ćete napraviti značajne pomake za svoju sreću i blagostanje.

1. Svako jutro započnite pozitivno

Svakog jutra ponavljajte pozitivne misli i afirmacije barem pet minuta. Svjesno programirajte svoj um od momenta od kada otvorite oči.

Možda već prakticirate afirmacije, ali pokušajte ih izgovarati punih pet minuta prije nego što počnete svoj dan.

One su moćnije kada ih izgovarate iskreno i često i ne zaboravite da ste slobodni prilagoditi sebi ono što govorite, sve dok ne osjetite kako riječi rezoniraju punom snagom.

1. Svaki dan je blagoslov.
2. Zahvalna sam na svemu.
3. Ja vrijedim.
4. Čuda će se očitovati.
5. Moje je srce otvoreno.
6. Ja vjerujem da za sve postoji pravo vrijeme.
7. Život je pun lijepih lekcija.
8. Dajem prednost vjeri nad strahom.
9. Ja sam voljena.

Bonus savjet: Ustanite 30 minuta ranije nego obično, tako da ne morate žuriti okolo kao lud čovjek. Tih 30 minuta će vam pomoći da izbjegnete prebrzu vožnju, kašnjenje i ostale nepotrebne probleme.

Prije nego što doručkujete ili napustite kuću, pogledajte motivacijski video ili pročitajte nešto inspirativno.

atma.hr – 52
2.  Koristite riječi koje potiču sreću

Sljedeći put kad vas netko upita kako ste, nemojte reći “u redu” ili “OK”. Umjesto toga, recite kako ste sretni ili uzbuđeni zbog nečega što se događa ili zbog nečega što nadahnjuje zahvalnost.

To će izazvati bolje raspoloženje i širiti radost drugima.

Možda je idealan odgovor na pitanje „kako si?“ – „Sve bolje!“ jer  tako šaljemo poruku da smo sve bolje, ali i da smo otvoreni napretku i onda Univerzum traži načine da nam šalje što želimo da bi nam bilo još bolje, tako ubrzavamo manifestaciju naših ciljeva, jer se sve pokrene i usmjeri na to da nam bude bolje!

Ako nam je nekad neugodno reći Sve bolje, odgovorite s „Dobro“, „Sjajno“, a u sebi recite „Sve bolje, sve bolje, sve bolje.“

ili ona poznata, koja će zvučati i šaljivo: „Svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujem.” 🙂

3. 1 sat za ostvarenje jednog velikog cilja

Svaki dan jedan sat radite na ostvarenju jednog dugoročnog cilja. Podijelite glavni cilj u 12 manjih dijelova  i svaki dan usredotočite se jedan sat na njegovo ostvarenje. Ovim malim koracima polako i sigurno ćete se približavati cilju, a to je vrlo učinkovit način pretvaranja velikih snova u stvarnost.

Ako vam je 1 sat puno, evo druge inspiracije: Postoji genijalna japanska metoda Kaizen, u koju je uvršten takozvani princip jedne minute. Bit ove metode sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari točno jednu minutu, ali iz dana u dan, u isto vrijeme.

Jedna minuta – to je sasvim malo, samim time, lako izvedivo za svakog čovjeka. Lijenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, s lakoćom ćete napraviti za jednu minutu.

A praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate. Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivnje i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu. Inspirirani osjećajem uspjeha, postupno povećavate jednominutne vježbe na petominutne i tako dalje. Zatim ćete neprimjetno stići do polusatnih vježbi. Napredak je očit!

Kaizen je nastao u Japanu, a ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom jer je na Zapadu utemeljeno vjerovanje da se bez puno truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i na kraju biti bez rezultata.

Kaizen princip odgovara svima i može biti primjenjiv u mnogim životnim sferama. Sve što vam treba je jedna minuta.

atma.hr – 52
4. Svaki dan se oslobodite jedne stvari

Svi smo okruženi neredom, zato si svaki dan postavite izazov – oslobodite se jedne nepotrebne stvari! Možda ćete u početku osjećati otpor, ali uskoro ćete primijetiti koliko oslobađajuća ova navika može biti.

Bonus bodovi ako nađete bolji dom za stvari koje ne trebate (npr. donirajte ih u humanitarne svrhe ili ih dajte prijateljima).

Uredan dom donosi život s manje stresa, jedinstvenu harmoniju koja će vam pokazati put uspjeha.

Nered ulazi u ljudsko bioenergetsko polje, prouzrokuje neorganizirano, kaotično razmišljanje, a posljedično i jednu nevolju za drugom.

Nisu stvari te zbog kojih život stagnira, nego stav čuvanja i zadržavanja. Kada nešto čuvamo, zapravo razmišljamo o potrebi, siromaštvu, vjerujemo da će nam sutra to nedostajati i da nećemo moći ispuniti te potrebe. Sve dok se materijalno i emocionalno držimo starih beskorisnih osjećaja, neće biti mjesta za nove mogućnosti.

Na taj način šaljemo dvije poruke svom mozgu i svom životu:

Ne vjerujem u sutra.

Novo i bolje nije za mene.

5. Svaki dan iskušajte jednu novu stvar

Iskustva prvog puta iskre inspiracijom i radoznalošću, stoga pokušajte svaki dan u narednih 12 dana probati nešto novo.

To može biti nešto malo kao što je razgovor s nepoznatom osobom ili novi recept, ali ako želite možete isprobati i veće stvari – posjetiti potpuno novo mjesto, započeti novi hobi ili napraviti promjenu u svom domu.

Raznolikost je doista začin života. Možete vidjeti ili učiniti nešto milijun puta, ali samo jednom to možete vidjeti ili učiniti po prvi put. Kao rezultat toga, iskustva prvog puta često ostavljaju reflektirajuće oznake u našim mislima do kraja našeg života.

Nova iskustva će vam otvoriti vrata u novi život.

6. Posvetite 1 sat u danu svojim hobijima i strastima

U današnje vrijeme svi smo jako zauzeti, ali možete odvojiti sat vremena svaki dan za svoj hobi.

Bilo da  je to čitanje, glazba, sport, kreativni rad rukama ili neko posebno područje istraživanja, sudjelujte u nečemu što zaista volite i vidjet ćete koliko smisla to pruža vašem životu.

Dobra ideja je da svaki dan vježbate 30 minuta jer vaše zdravlje je vaš život. Bez njega ništa ovo drugo nema smisla. Ne dopustite da ode.

atma.hr – 52
7. Budite ljubazni prema svima i činite dobra djela

Budite ljubazni čak i prema onima koje ne volite. Pokažite poštovanje, ljubaznost i suosjećanje svima na koje naiđete- ne zato što su dobri ljudi, nego zato što ste vi dobri.

Možda ćete biti iznenađeni kada vidite kako se grubost oko vas počinje topiti.

Prema svima se lijepo odnosite, čak i prema onima koji su grubi prema vama.

Ako ste ljubazni prema nekome tko vam se ne sviđa, to ne znači da ste lažnjak. To znači da ste dovoljno zreli i da kontrolirate svoje emocije.

Prema svima se odnosite s ljubavlju i poštovanjem, čak i prema onima koji su bezobrazni prema vama – ne zato što su dragi, već zato što vi to jeste.

8. Doprite do nekoga svaki dan

Svaki dan od 12 dana, sjetite se nekoga s kim niste odavno razgovarali i pošaljite im poruke ili nazovite.

Svatko ima nešto jedinstveno za ponuditi, a ove male geste kojima pokazujete interes mogu napraviti više razlike nego što mislite.

Kada napravite pozitivan utjecaj na tuđi život, također, napravite pozitivan utjecaj na vlastiti život. Učinite nešto što će pomoći drugoj osobi ili nešto što će je učiniti sretnom.

Ljudi su zanimljiva bića i ne postoje dvije iste osobe. Interakcija s različitim ljudima će otvoriti vaš um i donijeti vam fascinantne ideje i perspektive.

atma.hr – 52
9. Svaki dan pročitajte poglavlje dobre knjige

Primamljivo je provesti većinu svog vremena online, ali klasične i duhovne knjige imaju puno toga za ponuditi mašti.

Pronađite malo vremena i pročitajte poglavlje dnevno, za vrijeme pauze za ručak ili prije odlaska u krevet.

Istraživanja su pokazala da je čitanje, a posebno duhovne tematike učinkovitiji i brži načina opuštanja od brojnih drugih metoda kao što su slušanje glazbe, šetnja ili ispijanje čaja.

Kao što se tijelo mora hraniti da bi normalno funkcioniralo, tako i dušu moramo zadovoljiti na duhovnoj razini i tada ćemo se osjećati potpuni bez osjećaja neispunjenosti i praznine.

Tu jednostavnu praksu čitanja duhovne literature kao hrane za dušu možemo vrlo lagano uvesti u svoj život i odmah se uvjeriti u nevjerojatno poboljšanje i osjećaja sreće u svim pogledima u životu.

10. 10 minuta za molitvu i zahvalnost

Bilo da preferirate 10 minuta mirne refleksije ili želite zapisati svoje ideje, provjerite jeste li nabrojali sve stvari u kojima ste uživali  u danu.

Predlažemo da ubrojite i znakove osobnog rasta, trenutke ljudske povezanosti i lijepe stvari koje ste vidjeli.

Sve što radite, radite iz svijesti da u životu, zapravo, nije bitno GDJE STE i ŠTO radite, nego TKO VI JESTE dok to radite!

Ovo je vrlo snažna spoznaja.

Ovo nas dovodi do još jednog izuzetno moćnog oruđa za podizanje razine svijesti. Blagoslova.

atma.hr – 52
11. Otpustite jedan odnos koji vas stalno povrjeđuje

Budite iskreni sa sobom i razmotrite tko vas doista potiče, motivira i čini sretnim.

Razmislite postoje li bilo kakvi izvori toksičnosti, niskog samopoštovanja ili okrutnosti u vašem životu i razmislite o tome kako se možete osloboditi takve osobe.

Zadržite u vašem životu ljude koji vas zaista vole, koji vas motiviraju, potiču i koji vas čine sretnima. Ako znate ljude koji ne čine niti jednu od tih stvari, pustite ih da odu i napravite mjesta za nove pozitivne odnose.

12. 15 minuta za brigu o sebi

Konačno, budite barem 15 minuta posvećeni sebi.

Staro je pravilo da stavite prvo sebi masku za kisik prije nego što počnete trčati okolo pokušavajući se pobrinuti za druge. Bez obzira na to radi li se o pitanjima o važnosti dovoljno sna, pravilnog vježbanja, hrane ili meditacije, važnost njege o sebi mora biti na prvom mjestu.

Recite “ne” nečemu što crpi vaše snage.

Recite DA ljubavi jer vi zaslužujete ljubav!

Ljubav je čudesan lijek.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić