Foto: pexels.com

Vrlo je tanka linija između zaštitnički nastrojenog partnera i posesivnog partnera, a mnogi  ni ne znaju razliku. U početku se može činiti slatko pa čak i laskavo što primate od vašeg partnera intenzivnu ljubav i odanost, ali nakon nekog vremena to se pretvara u gušenje, a može postati čak i opasno!

atma.hr – 78
Posesivnost

U čemu se razlikuje nevina posesivnost (ona koja se obično pojavljuje u prvih nekoliko nesigurnih faza ljubavi) od agresivne posesivnosti?

U kojem trenutku ne možemo reći “dosta je dosta”?

Posesivni odnos može donijeti osjećaje dubokog nezadovoljstva, tjeskobe, ljutnje, može doći čak i do fizičkog ili emocionalnog zlostavljanja.

U početku se može činiti slatko pa čak i laskavo što primate od vašeg partnera intenzivnu ljubav i odanost, ali nakon nekog vremena to se pretvara u gušenje, a može postati čak i opasno.

12 glavnih znakova da imate posesivnog partnera

Je li vaš odnos zdrav i doprinosi li vašoj dobrobiti ili je nezdrav i destruktivan za vaše zdravlje i sreću?

Iako je teško priznati da imate posesivnog partnera, trebate postati svjesni istine o vašoj vezi radi svog vlastitog mira. Uostalom, morate živjeti sa svojim odlukama do kraja svog života.

Ovo su upozoravajući znaci na koje treba paziti:

atma.hr – 75
1. Morate ispunjavati njihove želje cijelo vrijeme

Ukoliko ne udovoljavate željama partnera, ne pridržavate se ili ne ispunjavate ono što vaš partner traži od vas, čeka vas pakao u obliku prigovaranja, zahtjeva, prijetnji i/ili emocionalne ucjene.

2. Oni kontroliraju gdje idete, kada i zašto

Kad god želite ići van, naći se s prijateljima ili obitelji ili čak obaviti kupovinu, vaš partner vam diše za vratom, provjerava svako mjesto na koje idete i svaku osobu koju vidite.

Neće podržavati bilo kakve duže izlaske i pokušati će vas ograničiti na kuću, obično prijetnjama ili nekim drugim manipulativnim načinima.

3. Uhode vas

Vaš partner prati svaku sitnicu koju radite do točke proganjanja.

To može uključivati prijavljivanje na vaš korisnički račun na društvenim mrežama i provjeravanje vaših privatnih poruka, čitanje vašeg e-maila ili SMS poruka, provjeravanje povijesti pretraživanja na računalu, neočekivano pojavljivanje dok ste izvan kuće i tako dalje.

atma.hr – 39

4. Ljubomorni su, zahtjevni i nametljivi

Ključni znak koji ukazuje na posesivnog partnera je njihova sklonost da vas podsjete da ste “središte njihova svijeta” i to toliko da im nije potreban niti jedan drugi prijatelj ili kontakt, jer oni imaju vas.

To ne mora biti uvijek znak posesivnosti, ali kada pokazuju bijes ili ljutnju prema vašim prijateljima, kolegama ili članovima obitelji, onda zasigurno jest!

5. Pokušavaju sabotirati vaša prijateljstva

Duboka i mračna vrsta ljubomore kuha ispod maske vašeg partnera kada vas pokušava odgovoriti od susreta sa vašim prijateljima, kolegama ili članovima obitelji.

On ih može kritizirati, secirati, podsjećati na stare probleme koje ste s njima doživjeli ili čak i izmišljati laži o onima koji žele provesti vrijeme s vama. Ponekad će vas čak pokušati okrenuti protiv ljudi do kojih vam je stalo.

6. Ne poštuju vaše osobne granice

U posesivnom odnosu, osobni prostor je rijetko cijenjeni koncept.

Ako imate posesivnog partnera, prisvojiti će prostor i objekte koji su isključivo “vaši”.

atma.hr – 78
7. Iznimno su paranoični i ljubomorni na “druge žene/muškarce”

Ako razgovarate s muškarcem ili ženom, oni žele znati zašto. Ako ste dobili telefonski poziv od nekoga drugoga, oni žele znati zašto. Ako ste dobili zahtjev za prijateljstvo od nekoga na poslu, oni žele znati zašto. Ako dobijete e-mail, oni žele znati zašto.

I ne daj Bože da iskreno otkrijete bilo kakvu privlačnost koju imate prema drugoj osobi! To može dovesti do ozbiljnog okrivljavanja, emocionalne kazne ili čak i nasilja.

8. Kontroliraju odjeću koju nosite

Izlazite? Bolje budite sigurni da ste dobili odobrenje od svog partnera!

Posesivni dečko, djevojka ili partner će uvijek otvoreno procijeniti što ste odijenuli kako bi se uvjerili da je “prikladno” i prema njihovim standardima.

9. Stalno vam šalju poruke kada ste vani

Iz nekog razloga, vaš partner uvijek kao da vas “provjerava” kada ste vani, šalje vam više poruka i zove više nego obično.

atma.hr – 39

10. Žele biti uključeni u sve vaše odluke

Svaka odluka koju donesete – vaš partner želi biti dio nje.

Često ćete čak osjećati pritisak da učinite ono što oni žele da učinite, čak i ako odluka nema veze s njima.

11. Oni su emocionalno ili psihički manipulativni

Vaš posesivni partner ima način na koji smanjuje vaše samopouzdanje.

Oni mogu biti emocionalno uvredljivi i možete se osjećati kao da ne znate što je doista najbolje za vas.

12. Kažu da je “to sve samo ljubav”

Sva njihova ljubomora, sve paranoje, kontroliranje … “to je sve samo ljubav.” Vaš partner opravdava svoje otrovno ponašanje igrajući na “ljubavnu kartu”, izbjegavajući na taj način krivnju.

Možda vi i vjerujete u to kako bi opravdali partnerovo destruktivno ponašanje, jer ste nesvjesno previše prestrašeni da bi se suočili s realnošću.

atma.hr – 75
Kako se nositi s posesivnom osobom

Posesivnost i bilo kakvo manipulativno kontrolirajuće ponašanje u odnosima je jasan znak nesigurnosti. Odakle ta nesigurnost dolazi? Iz straha od napuštanja, odbacivanja i nemoći.

Ukoliko je vaš partner posesivan, vrlo je vjerojatno da ima veliki nedostatak ljubavi prema sebi i manjak samopouzdanja, a to je zato jer duboko u sebi osjeća da ste mu “potrebni ” kako bi bili sretni, sigurni i uspješni.

Evo kako se nositi s posesivnošću u odnosima:

  • Ponovno izgradite samopouzdanje i samopoštovanje koje se moglo slomiti ili izgubiti u vašem odnosu. Naučite kako se više voljeti i brinuti o sebi, a ako ste tihi po prirodi, naučite kako otkriti svoj glas
  • Odvojite odgovarajuće vrijeme za razgovor sa svojim partnerom. Započnite razgovor govoreći im kako i zašto ih cijenimo, a zatim ih suočite sa problemima u njihovom ponašanju. Uvijek treba reći kako je problem u njihovom ponašanju, a ne u njima jer to uklanja nepotrebno negativno pokazivanje prstom na krivca.
  • Navedite konkretne primjere što vas uznemirava u njihovom ponašanju i što želite promijeniti.

atma.hr – 78
  • Budite svjesni da se vaš partner može jako uvrijediti, ljutiti ili uzrujati. Unaprijed se pripremite na to kako bi mogli ostati mirni i staloženi. Vrlo je bitno da zadržite mirnoću pod svaku cijenu.
  • Budite vrlo jasni u vezi stvari koje želite promijeniti u vezi, na primjer želite više jednakosti u odlučivanju, želite da prestanu kritizirati vašu obitelj obitelji, itd.
  • Zapamtite, ako emocionalno reagirate (bijes, suze, vikanje) razgovor je završen, sva vrijedna komunikacija prestaje nakon uključivanja ega.
  • Ukoliko se vaš partner slaže s uvođenjem promjena, pomozite mu i ukažite na bilo kakav oblik posesivnog ponašanja u budućnosti i odvojite vrijeme kada ćete zajedno sjesti i razgovarati o postignutom napretku.
  • Budite strpljivi. Posesivnost se ne može izliječiti preko noći.
  • Dajte ultimatum (ako je potrebno).

Ukoliko ne možete provesti u djelo ove preporuke (primjerice zbog obiteljskog nasilja, kulturnih očekivanja, egoizma, itd) najbolje je završiti odnos i izgraditi krug podrške za sebe.

Je li vaš partner zaštitnik ili posesivna osoba?

Može biti jako stresno biti u vezi koja vas guši. Uklonite nešto od tog stresa i opterećenja tako što ćete podijeliti svoje probleme i prijedloge za rješenje problema u komentarima ispod.

107 ŽENE KOJE PREVIŠE VOLE

banner zene koje previse