Volite li zaista svog partnera ili ste samo vezani za njega? Ljubav može biti komplicirana, ali ovaj članak objašnjava neke razlike između vezanosti i prave ljubavi. Nadamo se da će vam ta objašnjenja pomoći u njegovanju vašeg trenutnog odnosa ili u stvaranju novog odnosa temeljenog na ljubavi.

atma.hr – 52
1. Ljubav je nesebična, vezanost je sebična

Kada ste zaljubljeni, vi samo želite da druga osoba bude sretna. Uvijek smišljate načine na koje ćete razveseliti svog partnera i učiniti da se osjeća voljeno i ispunjeno.

Ne brojite zasluge, raspravljajući se oko toga tko pomaže više i tko bi trebao oprati suđe. Ne ucjenjujete emotivno svog partnera, ne pokušavate manipulirati njime, ne tražite dominaciju u odnosu.

Kada ste samo vezani za nekoga, razmišljate o tome kako bi on vas mogao učiniti sretnima. Možete postati jako ovisni o svom partneru, čak ga možete i kontrolirati kako bi izbjegli napuštanje.

Umjesto suočavanja s vlastitim problemima, koristite partnera za poboljšanje svog samopouzdanja i popunjavanje praznine u sebi.

Vi vjerujete kako je vaš partner odgovoran za vašu sreću i postajete frustrirani i ljuti ako vam on ne uspijeva pružiti zadovoljstvo.

atma.hr – 52
2. Ljubav oslobađa, vezanost kontrolira

Obostrana ljubav omogućuje da budete upravo onakvi kakvi jeste. Vaš partner vas potiče da budete ono što zaista jeste i nećete se bojati otkriti svoje slabosti. Međusobno povjerenje je snažan katalizator za osobni rast. Ljubav nikada ne kontrolira.

Zapravo, ljubav nadilazi kontrolu. Pošto vas partner prihvaća takve kakvi jeste i potiče vas da slijedite svoje snove, vi nemate potrebu da kontrolirate njegov život.

Vezanost, s druge strane, dovodi do kontroliranja. Možda nećete dopustiti svom partneru da provodi vrijeme sa svojim prijateljima, bavi se nekim hobijem i slično. Možda ćete čak i pokušati manipulirati njime kako bi ostao s vama, bez obzira na njegove osjećaje.

3. Ljubav je uzajaman rast, vezanost je opterećenje

Ako ste zaljubljeni, vi i vaš partner ćete rasti zajedno. Vaš partner potiče vaš rast, a vi potičete njegov. Jeste li evoluirali kao osobe?

U slučajevima vezanosti, vaš eventualni poriv za kontroliranjem i vaša nesposobnost da riješite svoje probleme ograničava vaš rast, kao i rast vašeg partnera. Vaši neriješeni problemi uzrokuju nepotrebnu ovisnost o vašem partneru. To ograničava vaš i rast vašeg partnera.

atma.hr – 52
4. Ljubav je vječna, vezanost je prolazna

Ljubav preživljava prolazak vremena. Vi i vaš partner se možete razdvojiti, bilo privremeno ili trajno. Ako doista volite, ta osoba će uvijek imati mjesto u vašem srcu do kraja svog života.

S druge strane, ako ste samo vezani za njega, vjerojatno ćete mu zamjerati nakon prekida veze. Možda ćete se osjećati izdano. Ovi osjećaji proizlaze iz pretpostavke da je vaš partner imao obvezu usrećiti vas, što s vašeg gledišta nije ispunio.

5. Ljubav smanjuje ego, vezanost povećava ego

Kada istinski volite, postajete manje sebični. Vaš odnos smanjuje ego, njeguje vaš rast i potiče vas da postanete manje sebični i pružate više ljubavi. Odnos koji imate sa svojim partnerom potiče pozitivne promjene u vašim životima. Što je još važnije, oboje imate hrabrosti otkriti svoje slabosti, izložiti svoju ranjivost i komunicirati iz srca.

S druge strane, odnosima koji se temelje na vezanosti obično dominira ego. To je razlog zbog kojeg mnogi ljudi neprestano upadaju u nezadovoljavajuće odnose, a svi oni uključuju iste probleme. Vama je teško pogledati unutar sebe i riješiti svoje probleme.

To stvara ovisnost o odnosu, zbog čega imate osjećaj da ne možete biti sretni bez svog partnera. Vi se oslanjate na partnera i očekujete kako će on riješiti vaše probleme ili u najmanju ruku, pomoći da ih zaboravite.

Ukoliko trenutno niste u vezi i niste zaljubljeni, iskreno se nadam da ćete pronaći svoju srodnu dušu i izgraditi prekrasan odnos s tom osobom. Do tada, zašto ne bi radili na tome da postanete najbolja moguća ljubavna verzija sebe?

Kao što izreka kaže: “Slično privlači slično”. Ako je to istina, bilo bi pametno postati osoba kakvu želimo privući!

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić