Designed by Freepik

Jeste li se ikada “borili” s pitanjem je li vrijeme da izađete iz veze ili ne? Jeste li imali sumnje oko toga da li će taj korak zapravo biti pogrešan i da ćete požaliti zbog toga što ste ga napravili? Slijede 3 razloga zbog kojih bez puno razmišljanja trebate ostaviti partnera!

atma.hr – 78
Ako odlučite izaći iz veze u vrijeme kada krivite partnera zbog toga što niste sretni, velika je vjerojatnost da sa sobom “ponesete” i nezdrave obrasce koji mogu stvoriti iste probleme u novoj vezi.

Prekid veze zahtijeva podrobno razmatranje i ispitivanje. Ipak, postoje i određeni znaci uslijed kojih bez razmišljanja trebate izaći iz veze. Sljedeća tri su takva.

Zlostavljanje

Ako ste u vezi koja je fizički nasilna, prekinite je odmah! Čak iako se partner složi s vama da će potražiti pomoć, potrebno je da se udaljite dok se on zaista ne promijeni. To može biti teška, ali i više nego ispravna odluka.

Imajte na umu da ako vam partner počne prijeti fizički (ali to ne ispoljava), nemate što tražiti s njim. Prijetnje imaju potencijal da postanu fizički opasne i emotivno uvredljive.

atma.hr – 39

Ako vas partner često (ili stalno) emotivno i verbalno zlostavlja, ne razmišljajte ni sekunde – prekinite takvu vezu. Verbalno zlostavljanje može poljuljati vaš nivo samopouzdanja te može imati trajne i štetne posljedice. Neophodno je da prihvatite da nemate nikakav utjecaj ili kontrolu nad zlostavljačem. Vi niste uzrok takvog ponašanja.

banner za knjige vedska matematika

Poremećaj ličnosti

Ako vaš partner ima poremećaj ličnosti, a ne traži liječničku pomoć, vrijeme je da izađete iz takve veze. Prilično velik broj ljudi ne zna što predstavlja poremećaj ličnosti čak i kada su upoznati s određenim načinima ponašanja koji mogu ukazivati na njega.

Osobe s poremećajem ličnosti mogu se “klasificirati” i kao “osobe vrlo sklone sukobima”. One pokazuju uobičajene znakove ponašanja: imaju tendenciju da vas idealiziraju, a odmah nakon toga vas kritiziraju, projiciraju njihove emocije na vas, sramote vas u javnosti, iskorištavaju vas, zahtijevaju stvari od vas, lažu vas.

Istina je da se poremećaji ličnosti mogu izliječiti s mnogo “unutarnjeg” rada, ali za vas može biti prilično destruktivno čekati kako bi se netko poboljšao i kako bi se vaša veza popravila. Vi zaista ne zaslužujete čekati i gledati kako neko destimulativno utječe na vaš život izazivanjem emocionalnog uništenja.

atma.hr – 78
Ovisnost

Ako je partner alkoholičar, ima ovisnost o drogama, o seksu, kockar je ili ima bilo koju drugu vrstu ovisnosti koja je destruktivna (kako po njega tako i po vas), trebate izaći iz takve veze, posebno ako se partner ne želi liječiti.

Vaš partner može biti u stanju nositi se i izliječi od ovisnosti, ali istovremeno neće biti u stanju da se posveti vezi.

Kako bi se oslobodio ovisnosti, partner će se morati posvetiti osobnom rastu, a to može biti prilično teško ukoliko želi i da se posveti vama i vašoj vezi.

Ne, niste bezdušni ukoliko odlučite prekinuti takvu vezu. Na taj način ćete, jednostavno, pomoći partneru da se brže i lakše izliječi (naravno, ako oduči potražiti pomoć).

Autor: minimagazin.info