atma.hr – 52
Hrana i disanje su glavni načini na koje prana ulazi u tijelo. Hrana sadrži manje prane od disanja. Netko može živjeti i nekoliko dana bez hrane, dok bez disanja ne može normalno funkcionirati niti minutu. Zbog toga sustav yoge poklanja tako veliku pažnju znanosti o disanju. Regulacija pokretanja pluća je najefikasniji način za čišćenje i vitaliziranje ljudskog organizma. Pročišćava i ojačava živčani sustav koji koordinira sve ostale sustave u tijelu.

Prana

Prva vrsta suptilnog zraka, pod imenom istoimene prane, u ovom se kontekstu koristi kako bi odredila specifičan tip prane – vitalnu silu inspiracije. U kontekstu jedne od deset prana (deset vrsta zraka), riječ prana (pra+ana) označava “ono što uvlači i prima”. Životna sila koja prima svježu kozmičku vitalnost iz atmosfere, aktivirajući dijafragmu, pluća i nosnice, naziva se prana. Za glavu, usta, nosnice, prsa (srce i pluća), pupak i nožne prste, kaže se da su centri prane. Ova značajna životna sila prebiva u mozgu i upravlja funkcijama osjetila i procesom razmišljanja. Određene tjelesne aktivnosti, poput sposobnosti mozga za primanje utisaka mirisa, zvuka, okusa, dodira i gledanja, funkcioniranje živaca u lubanji te utjecaj sile koja upravlja svim mentalnim aktivnostima – sve su to funkcije prane. Primitivni instinkti, emocije, inteligencija, samokontrola, pamćenje, koncentracija i sposobnost rasuđivanja su očitovanje prane. Sve dok je prana u normalnom stanju, svi organi funkcioniraju ispravno.

atma.hr – 52
Tjelesni toksini, intoksikati, slaba prehrana, proces starenja, frustracije, patnje, nemir te tjelesni i mentalni šokovi remete životnu silu. Kada vitalnost uma počinje opadati zbog takvih uvjeta, tada više sposobnosti poput inteligencije, pamćenja, koncentracije, razlučivanja i strpljenja počinju nestajati, a niži instinkti ili emocije postaju dominantni. U svemiru i u tijelu postoji kontinuirani tijek solarne i lunarne energije koja se u tekstovima o yogi opisuje kao pitta i kapha, ljutnja i ravnodušnost, vatra i voda, svjetlo i tama, muško i žensko, itd.

Kada pranom dominira solarna energija, tada je ona aktivna i desna nosnica je otvorena. Ukoliko dominira lunarna energija, tada je ona pasivna i lijeva nosnica je otvorena. Tijek prane kroz lijevu ili desnu nosnicu stvara određene uvjete i promjene u raspoloženju i ponašanju.

Idemo sada opisati i preostale četiri vrste prane.

Kliknite niže na broj 2 za nastavak…