Jung je prvi otkrio povezanost psihoterapije i astrologije, te je radio istraživanja parova kao i njihovu kompatibilnost. Iako nije bio prihvaćen od znanosti i javnosti, danas je njegov pogled definitivno donio ono što će se prepoznati u slijedećim generacijama.

atma.hr – 52
Smatra se da su potrebne tri generacije kako bi se prepoznao rad genija, ali oni su ionako vjesnici budućnosti. Kada ljudi dođu do jednog nivoa razvoja onda se rađa osoba koja ujedinjuje težnje čovječanstva i otkriva rješenje i smjer kojim će ono krenuti.

U ovom slučaju, tko se dublje bavio astrologijom i psihoterapijom, otkriti će mnoge alate koji mogu pomoći u radu i prema tipovima osobnosti lakše pristupiti ljudima.

Recimo, prema ayurvedi pita ili vatreni tip ne može na duge staze analizirati, njegov um je kao kaoan iz zena, voli direktne uvide, te je toj osobi bolje pristupiti kreativnim i izravnim terapijskim metodama. Ne možete osobu tjerati da ulazi u segment života koji mu ne odgovara. Pristup rada se treba prilagoditi osobi.

Generalne metode se ne mogu primjenjivati na sve i zato je Jung razradio teorije osobnosti koji se slažu s astrološkom podjelom koje je nazvao četiri funkcije svijesti, a odgovaraju elementima vode, zemlje, vatre i zraka.

Također, Buddha je stvorio teoriju osobnosti u kojoj je otkrio kako svakom čovjeku treba drugačije pristupiti odnosno koja bi mu praksa s obzirom na tip ličnosti odgovarala.

S druge strane, puno je lakše uz pomoć jyotisha, otkriti kod osobe majčin kompleks ili neki drugi kompleks. Na taj način mijenjamo pristup astrologiji jer ona više nije metoda gledanja karme i budućnosti već nam pomaže u shvaćanju sadašnjeg života i na taj način otkrivamo da je karma ustvari naš način razmišljanja kojim privlačimo određena iskustva u svoj život. Ne radi otplate dugova već radi spoznaje.

atma.hr – 52
Takva praksa sigurno će biti osnovna praksa u budućnosti jer sadašnja objašnjenja bolesti i problema doista podsjećaju na dječji vrtić jer niti jedno ozbiljno objašnjenje nastanka bolesti od strane medicine, nemamo. Sve dok ne povežemo više disciplina u jednu, nećemo moći govoriti o znanosti i pristupu čovjeku.

Svakako su psihoterapija i astrologija na koju se nadovezuje i Ayurvedska medicina, na dobrom su tragu da pokažu kako je jedino cjeloviti pristup zdravlju realan, te da su spoznaja i zdravlje usko povezani.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

Prethodna objavaTop vježbe za jačanje snage volje i samodiscipline – OVO čini veliku razliku u životu!
Slijedeća objavaŠto učiniti kad često osjećate pad energije zbog utjecaja okoline?
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.