Art: Eduardo Rodriguez Calzado / EduardoRodriguezCalzado.com

Najgori dio manipulacije u vezi zapravo je to što vrlo često niste ni svjesni da se to događa. Manipulativni ljudi “izvrću” vaše misli, djela i želje u nešto što bolje odgovara onome kako oni vide svijet te vas oblikuju u ono što najbolje odgovara njihovim potrebama. Zastrašujuće, zar ne?

atma.hr – 78
Sljedeće stvari trebate pripaziti kako biste bili sigurni da se to ne događa i vama.

Zbog njega se osjećaš krivom … Zbog svega.

Manipulacija uvijek počinje s krivnjom. Ukoliko te on može uvjeriti da se osjećaš krivom zbog nečega što si napravila (čak iako nisi napravila ništa loše), onda on zna da ćeš biti spremnija učiniti ono što traži od tebe.

Zbog njega sumnjaš u sebe.

Zašto mu je tako lako manipulirati? Zato što će te dovesti do stadija u kojem više ne vjeruješ u sebe. Tako je, manipulatori koriste vaš nesigurnosti i upiru ih protiv vas. Oni konstantno ističu vaš slabosti kako bi vam “pokazali” da uz njihovu pomoć možete biti bolji.

atma.hr – 39

Čini te odgovornom za njegove emocije.

Manipulatori su ironični u smislu da provode dosta vremena “uvjeravajući” vas da ne možete voditi računa o sebi, a onda će vas učiniti odgovornim za način na koji se oni osjećaju. Ukoliko su tužni, vi ste krivi. Ukoliko su bijesni, opet ste vi krivi, jer ste učinili nešto loše (iako zapravo niste). Iako će vam konstantno davati do znanja da niste u stanju kontrolirati svoj život, jednostavno će vas kriviti i držati odgovornima oko emocija koje osjećaju.


Widget not in any sidebars

Uvjerava te da želiš ono što on želi.

Na početku svake veze postoje određeni “zahtjevi” i “pravila” s obje strane, ali kako se veza razvija i jača sasvim je normalno da će dolaziti do kompromisa. Što nije normalno? Kada u potpunosti morate staviti po strani ono što vi želite i trebate u pokušaju da udovoljite partneru. Ukoliko shvatite da se potrebe vašeg partnera ispunjavaju mnogo češće nego vaš, postoji velika šansa da ste u vezi s manipulatorom.

Autor: minimagazin.info

atma.hr – 78