Foto: pixabay.com

Za zdravu psihu vrlo je važno odvojiti vrijeme posvećeno sebi. Bez obzira možete li izdvojiti tek 15 minuta dnevno za svoje interese, to je vrijeme važno! Dogovorite sastanak sa samim sobom!

atma.hr – 78
Iako je teško odvojiti vrijeme za sebe, navike poput sklapanja “dogovora” za vrijeme provedeno sa sobom i ranog ustajanja mogu vam pomoći da se osjećate sretnije i odmornije!

U ovom stresnom i užurbanom modernom načinu života, za zdravu psihu vrlo je važno odvojiti vrijeme posvećeno sebi.

Iako se to čini nemoguće, neke navike mogu vam najzad donijeti to – toliko željeno – vrijeme za sebe.

Ovih 5 navika njeguju one osobe koje uvijek imaju vremena za sebe …

1. Bude se ranije

Koliko god se to činilo teško s obzirom na to da se i ovako moramo buditi prerano – probuditi se pola sata do sat vremena prije ukućana i prije obveza, omogućit vam da to vrijeme iskoristite samo za sebe.

Čak i ako samo sjedite i pijete kavu, ne razmišljajući o ničemu ili razmišljajući o danu koji je pred vama, ovo je odličan način da ispraznite mozak, uživate u trenucima tišine i da u miru isplanirate dan.

atma.hr – 39

2. Postavljaju granice na poslu

Osobe koje sve stižu obaviti zatvaraju vrata ureda ili stavljaju slušalice ako rade u uredu s puno ljudi … Tako se na poslu mogu potpuno posvetiti svojim radnim zadacima i obavljanju obveza.

Mada je danas moderno govoriti o “multitaskingu”, on zapravo ne funkcionira onako kako bismo mi željeli. Ako obavljamo više stvari odjednom, to zapravo znači da će sve biti obavljeno površno, a potrošiti ćemo više vremena nego da smo ih obavljali jednu po jednu.

3. Koriste pauzu za ručak – izvan zgrade

Iako mislimo da nas ručak pred računalom ili negdje uz posao čini produktivnijim, zapravo je suprotno. Ovo je zapravo idealna prilika da odvojite vrijeme za sebe i odmorite.

To je iznimno važno i zbog toga što ćete se tada potpuno usredotočiti na ono što jedete – pojest ćete manje, zdravije i duže ćete biti siti.

atma.hr – 78
4. Isključe se iz radne rutine i bave se svojim hobijem

Bez obzira možete li izdvojiti tek 15 minuta do pola sata za svoje interese, to je vrijeme važno jer se potpuno isključite i posvetite onome što vas veseli.

Isključiti se možete i vježbanjem, crtanjem, čitanjem… samo nemojte iskoristiti to vrijeme tako da visite na mobitelu i na nekoj od društvenih mreža jer vas to neće odmoriti.

5. Prave dogovore – same sa sobom

Dogovoriti se nešto sam sa sobom je jednako teško, koliko je lagano. Dok ćete lako isplanirati u koje vrijeme želite vrijeme za sebe, jednako tako teško ćete ga izdvojiti da se potpuno posvetite sebi.

Planirajte prvo po malo, 15-minutna šetnja ili 10 minuta tijekom kojih ćete meditirati, maknuti se od ekrana i uživati u zelenilu parka. Dogovorite se i da planove koje ste napravili sami sa sobom ne smijete prekršiti!

lovesensa/ordinacija

69 ŽENSKO TIJELO ŽENSKA MUDROST