Designed by Freepik

atma.hr – 52
Jeste li već donjeli važne novogodišnje odluke? Ako još niste probali jogu, početak Nove godine je pravo vrijeme za napraviti nešto dobro za sebe. Evo 5 razloga zašto prakticirati jogu:

1. Zbogom stresu

Gotovo svi koji prakticiraju neki oblik joge manje se nerviraju od drugih i manje razboljevaju. Danas, kada je životni stil uvijek biti uznemiren, aktivan i napet, joga donosi duboki odmor i mir. Oslobađa nas od mentalnih napetosti pa tako otvara mjesta za bolju kreativnost i poduzetnost. Imunološki sustav se jača zahvaljujuči tehnikama joge pa kada i dođe do stresa tijelo manje reagira na njega.

2. Bolje zdravlje

Joga vježbanje će vam dati blistavo zdravlje, pročistiti tijelo od nečistoća, donjeti snagu, fleksibilnost i usporiti starenje. Joga pospješuje detoksikaciju, masira i potiče bolji rad unutarnjih organa i svih vitalnih sustava. Vježbanje joge podmazuje zglobove, jača mišiće, čuva kosti, daje veliku vitalnost kralježnice i pospješuje bolje držanje. Potiče bolju cirkulaciju krvi i kisika u sve stanice, mozak i olakšava rad srca. Joga osvježava tkiva, daje sjaj i elastičnost koži. Time nam pomaže da dulje ostanemo zdravi i mladoliki.

3. Pravilno disanje

Joga nas ponovno uči pravilno disati a dah je od presudne važnosti za život i zdravlje. Samo nekoliko minuta usmjerenog disanja duboko umiruje misli, unosi kisik u stanice, osvježava i vraća narušenu ravnotežu organizmu. U jogi postoje razne tehnike disanja (pranayame) a dok se vježbaju joga položaji pažnja je usmjerena na određene puteve daha.

4. Meditacijom do unutarnje sreće

Joga nas uči da prava sreća dolazi iznutra a ne iz vanjskih okolnosti. Ponovno nas povezuje sa našom pravom prirodom duše i vrijednostima u životu. Putem meditacije razvijamo te osobine u sebi i kroz nju dolaze mnogi odgovori. Postoje mnoge tehnike meditacija koje imaju velike dobrobiti za zdravlje, psihu i dušu. To ponekad može biti da samo zatvorite oči i ostanete mirni desetak minuta, a može biti i konkretna tehnika putem vizualizacije, dublje koncentracije ili mantre. Meditacija pročišćava misli i emocije, opušta tijelo, usporava dah i rad srca, donosi mir i sreću.

5. Joga je za svakoga

Svatko se može baviti jogom ako to želi bez obzira na dob, sposobnosti, rasu i religiju. Mogu je vježbati i djeca i stariji. Za jogu nikad nije kasno, niti trebate imati neke posebne pripreme. Postoji veliki broj škola joge u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe i prilagoditi je svojim potrebama. Za jogu vam ništa ne treba, osim vas samih i eventualno prostirke ili jastučića, ali treba vam dobra volja, malo discipline za početak i joga učitelj. Čak i minimalno prakticiranje neke joga tehnike desetak minuta dnevno donosi predivne promjene.

Sandra Petra Pintarić
Divya Yoga Centar & Škola
www.yogazagreb.com / www.portaloko.hr

atma.hr – 52
Prethodna objavaJeste li spremni razočarati druge da biste ostali vjerni sebi?
Slijedeća objavaS đumbirom na more
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science