Sklanjate li i vi svoje “zimske” trbuščiće  ispod širokih majica ili steznika? Međutim, vrijeme leti, proljeće nas izaziva na lakoću postojanja i odijevanja, a i doći će ljeto – kada naše trbuščiće više neće biti tako lako skriti od drugih pa ni od sebe. Počnimo s detoksikacijom sada!

Učinkovita detoksikacija se ne odnosi samo na ono što unosimo hranom, pićem, disanjem svaki dan već je također vrlo bitno uklopiti u nju specifične sastojke koji su nužni kako bi se izbacili ili neutralizirali unutarnji toksini koje tijelo svakodnevno proizvodi.

Možda će na početku biti nešto teže prebaciti se na novi režim i pripaziti na to što i kako unosimo u sebe, ali tijelo će vam sve to višestruko vratiti. Dakle, sada je pravo vrijeme za detoksikaciju i pripremu tijela za toplije dane.

5 razloga zašto tijelo voli detoksikaciju:

1. Dobra detoksikacija će ˝pročistiti˝ vaš unutarnji motor

Svaki automobil i bilo koji drugi mehanizam bolje radi nakon servisa i ugađanja. Na sličan način možemo gledati odnos između detoksikacije i vašeg tijela – detoksikacija popravlja njegovu funkciju. Prava, učinkovita detoksikacija nadilazi post i unos tekućih obroka – ona mora vaše tijelo opskrbiti svim potrebnim nutrijentima i komponentama koje će poboljšati vaš unutarnji sustav za izbacivanje toksina.

Detoksikaciju možete gledati i kao prevenciju bolesti i dugoročno održavanje vašeg zdravlja u dobroj formi. Periodična detoksikacija čini upravo to – čisti vaš organizam i čini ga otpornijim i izdržljivijim.

2. Pozitivne popratne pojave detoksikacije

Iako je osnovni cilj detoksikacije pročistiti organizam i izbaciti iz njega sve toksine, detoksikaciju prate i brojne vrlo pozitivne popratne pojave poput:

• Gubitak kilograma
• Energizacija na svim razinama
• Manje oticanja i nadutosti
• Čišća koža
• Bolji san
• Oslobođenje od boli i napetosti

3. Detoksikacija je godišnji odmor za probavu

Dobra detoksikacija daje priliku vašem tijelu da počne ispočetka. Probavni organi će se malo odmoriti od svih onih loših stvari koje unosimo u sebe i dati priliku prirodnom sustavu za detoksikaciju našeg tijela da ih obnovi i tako poboljša njihovu učinkovitost.

4. Detoksikacija poboljšava kvalitetu vašeg života

Dobra detoksikacija trebala bi pojačati vašu vitalnost, energičnost i vratiti vam onaj mladenački elan. Zaboravite na slabost, umor i razdražljivost – sve su to jednim dobrim dijelom posljedice djelovanja toksina koji se nagomilavaju u vašem tijelu.

Probavni enzimi, vlakna i antibakterijski sastojci biljnog podrijetla trebali bi raditi za vas i umjesto vas te vam ostaviti dovoljno energije i za druge stvari osim za borbu sa samim sobom. Nakon detoksikacije ćete se osjećati lakše, opuštenije i koncentriranije.

5. Detoksikacija može značiti važnu životnu promjenu

Jedna od najučinkovitijih sfera na koje možemo djelovati i kojima možemo poboljšati kvalitetu svog života je životni stil i ishrana. Detoksikacija sama po sebi može značiti i ulazak u jedan zdraviji i pošteniji odnos prema svome tijelu i velike promjene u načinu samog življenja. Kada osjetite i doživite sve pozitivne promjene detoksikacije teško je da ćete se lako vratiti na staro – jer je osjećaj pročišćenog tijela koje odlično funkcionira teško zamjenjiv.

Koji je najbolji način za početak detoksikacije?

Nije važno koju detoksikacijski program odaberete za sebe – bitno je samo da podrazumijeva sve one bitne komponente koje će vam pomoći u obnovi i pročišćavanju tijela. Zapamtite da dobra detoksikacija nipošto nije izgladnjivanje ili nezdravo ograničavanje na samo određene namirnice. Detoksikacija je aktivan proces, i podrazumijeva dosta rada i pažljivog biranja učinkovitih načina.

Iako za detoksikaciju i nisu potrebni neki dodatni preparati, na tržištu postoje brojni proizvodi koji bi trebali olakšati i poboljšati detoksikaciju, prije njihovog korištenja svakako se konzultirajte s liječnikom i uvijek odaberite što prirodniju varijantu.

U svakom slučaju, učinite nešto dobro za svoje tijelo i pomozite mu da izbaci iz sebe sve te toksine koje mu svakodnevno uporno servirate. Sve to će vam se i višestruko vratiti kad vam tijelo bude radilo baš onako kako treba, a još k tome bude tako i izgledalo.

Autor: Josipa Kovač
Izvor: naturala.hr