Designed by Freepik

atma.hr – 52
Naš organizam, kako izvana tako i iznutra je nevjerojatan stroj koji pokreće niz faktora poput svakodnevne prehrane, dnevnih rutina te načina života.

No isto tako, tijelo nam svakodnevno šalje i određene poruke preko kojih možete doznati u kakvom je stanju.

Donosimo 5 vrlo važnih poruka koje možete pročitati kod kuće, a koje vam mogu spasiti život.

1. Mokraća

Prvi jutarnji odlazak na zahod ne otkriva samoznakove upale i trudnoće, već puno više. Naime, u mokraći se nalazi više od 70 posto markera uz pomoć kojih možete saznati u kakvom je stanju vaš organizam.

Boja i miris mokraće vrlo je važan pokazatelj zdravlja, evo detalja:

atma.hr – 39

Boja

Boja urina prije svega govori o stupnju hidratacije tijela. Svjetlija nijansa definitivno je poželjnija od tamnije koja može upućivati na dehidraciju ili na lošiji rad bubrega koji je zadužen za čišćenje krvi od štetnih tvari.

Kada osjete da je tijelu potrebna voda, zadržavaju je te smanjuju izlučivanje urina. Što manje vode izbacimo kroz mokraću, to je ona tamnija.

“Boja urina prije svega govori o stupnju hidratacije tijela, svjetlija nijansa definitivno je poželjnija od tamnije”

Učestalost mokrenja

Prečesto mokrenje može upućivati na nekoliko (ne)opasnih pojava, od dijabetesa do pretjeranog konzumiranja alkohola ili kavenih napitaka te na posljedicu poroda, oslabjele mišiće. Uz to je poznat i problem ‘stres inkontinencija’, odnosno gubitak urina uslijed kihanja, kašljanja, smijanja ili neke druge fizičke aktivnosti. U tome će pomoći ‘Kegelove vježbe’ odnosno svjesna kontrakcija mišića pelvisa (zdjelice).

“Promjene u mirisu, boji, gustoći mokraće mogu otkriti stanje našeg tijela i na vrijeme upozoriti na bolest”

atma.hr – 75
Miris 

Miris urina se mijenja ovisno o hrani koju jedemo, što najbolje dokazuje primjer konzumacije šparoga koja utječe na intenziviranje mirisa tjelesnih tekućina.

Ukoliko nemate nekih drugih upozoravajućih simptoma poput tamne i guste mokraće, miris vas ne bi trebao previše zabrinjavati.

Krv u mokraći

Krv u mokraći zabrinjavajući je znak bolesti mokraćnih putova ili bubrega. Jedan od najčešćih uzroka su bubrežni kamenci čiji prolaz kroz mokraćovod izaziva oštećenje sluznice i krvarenje. Primijetite li je obavezno napravite potpunu dijagnostičku obradu.

Kako biste mokraćne organe održali zdravima jednostavno trebate živjeti načinom života koji uključuje prehranu bogatu voćem i povrćem, redovitu fizičku aktivnost te dovoljan unos vode. Vodite računa o tome da izbjegnete žeđ koja je znak da je tijelo već u stupnju dehidracije.

atma.hr – 52
2. Zubi

Osim što kontrolirate zdravlje zubi i desni, redovitim odlaskom kod zubara možete doznati štošta i o stanju vašeg organizma. Naime, promjene u usnoj šupljini mogu biti jedni od prvih pokazatelja bolesti srca, pluća, probavnog sustava ili nekih drugih djelova vašeg tijela.

Ne zanemarujte promjene na zubima i desnima već potražite pomoć stručnjaka.

Upaljenost i krvarenje desni

Ako su desni upaljeni i krvare prilikom četkanja zubi, postoji velika vjerojatnost da patite od nekog oblika bolesti desni, ali i od dijabetesa. Naime, istraživanja su pokazala da dijabetičari imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka bolesti desni, u odnosu na osobe koje ne pate od dijabetesa.

Bolesti desni su posljedica bakterijske infekcije. Desni mogu biti pojačano osjetljive na bakterije i mikroorganizme koji su prisutni u usnoj šupljini. Istraživanja su pokazala da pravilno održavanje higijene usne šupljine ne mora nužno značiti da će vaše desni biti otporne, ali definitivno može smanjiti rizik od nastanka raznih komplikacija i bolesti.

atma.hr – 39

Pucanje zubi

Napuknuća zubi su neizostavan dio starenja, ali mogu biti znak refluksa želučane kiseline. Kada patite od refluksa želučane kiseline, kiselina iz želuca se počinje vraćati u jednjak, a vi imate simptome žgaravice.

Kronični refluks želučane kiseline može oštetiti caklinu i zube općenito. Oni mogu postati slabiji i osjetljiviji, zbog čega lakše dolazi do napuknuća. Refluks želučane kiseline može uzrokovati brže propadanje i starenje zubi.

Kronične rane u ustima

Potpuno je normalno s vremena na vrijeme imati ranu u ustima, naročito ako imate naviku grickati usnu šupljinu. Ako te rane ne prolaze unutar 2 tjedna, svakako biste trebali posjetiti stomatologa. Vjerojatno nije u pitanju ništa opasno, ali u najozbiljnijem slučaju postoji mogućnost da se radi o raku usne šupljine.

Istraživanja su pokazala da svake godine diljem svijeta sve veći broj ljudi pati od raka usne šupljine, a najveći rizik imaju pušači. Najgore od svega jest činjenica da je stopa preživljavanja od raka usne šupljine poprilično niska. Upravo zbog toga je važno usnu šupljinu redovito pregledavati kako bi se rak mogao otkriti u najranijoj fazi.

atma.hr – 75
Povlačenje zubnog mesa i klimavost zubi

Vjerovali ili ne, stomatolog može biti prvi stručnjak koji će prepoznati znakove osteoporoze. Povlačenje zubnog mesa, klimavost i opadanje zubi su neki od prvih znakova osteoporoze, bolesti koja je jako uobičajena kod žena iznad dobi od 50 godina.

Osteoporozu može biti teško prepoznati jer ona u rijetkim slučajevima nastupa naglo. Simptomi su suptilni sve dok kosti ne postanu jako slabe i lomljive. No, stomatolog može primijetiti prve simptome na zubima, a vi ćete tako na vrijeme moći početi poduzeti potrebnemjere za prevenciju pogoršanja osteporoze.

Plak i upaljenost zubnog mesa

Jeste li znali da je plak koji se nakuplja na zubima potpuno jednak onome koji može uzrokovati srčani ili moždani udar? Istraživanja su pokazala da je upala zubnog mesa jedan od najčešćih uzročnika srčanih bolesti. Bakterije iz usne šupljine ulaze u krvotok, što može uzrokovati formaciju krvnih ugrušaka i zadebljanje arterija.

Stomatolog vam može pomoći rutinskim i redovitim pregledima. Na vrijeme će moći prepoznati infekcije i preporučiti vam korake pomoću kojih ćete izliječiti upaljenost zubnog mesa i smanjiti nakupljanje zubnog plaka.

atma.hr – 39

3. Težina

Debljanje ili pak mršavljenje pojava je koja se svima događa tijekom godine, a najviše ovisi o prehrani, načinu života i stresu. No naglo i značajno debljanje ne bi trebali zanemariti.

Ako ste u kratkom roku dobili veliki broj kilograma to može upućivati na hormonalni disbalans i probleme sa štitnjačom ili pak na zadržavanje vode u organizmu odnosno probleme sa srcem i bubrezima te trudnoću. Isto vrijedi i za nagli gubitak kilograma.

Više: Hashimoto je izlječiv!

4. Koža

Koža je najveći organ koji je svakodnevno izložen vanjskim utjecajima. Upravo zbog toga važno je pratiti promjene koje se događaju na površini kože. Nakon tuširanja te prije nanošenja sredstava za njegu promotrite dio po dio kože, a za teško dostupna mjesta na leđima upotrijebite dva ogledala.

Primijetite li neke značajne promjene poput promjene boje, novih izraslina, mrlja ili upečatljivih ili tamnih madeža bilo bi dobro potražiti savjet stručnjaka. Pregled kod dermatologa vrlo je jednostavan i bezbojlan, a njime možete spriječiti mnoge bolesti među kojima je i melanom.

Više: Kineska mapa lica Mien Shiang otkriva s čim se vaše tijelo bori!

atma.hr – 52
5. Nokti

Nokti mogu biti vrlo elegantan ukras vaših ruku, no njihova funkcija ima puno važnije značenje. Male i velike promjene na rukama i nožnim prstima mogu upućivati na razne bolesti.

Blijedi nokti

Blijedilo na noktima zapravo opisuje vrlo svijetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promjena može ukazivati na anemiju i pomanjkanje crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita zbog čega bi trebali napraviti analizu krvi.

Anemija je uzrokovana niskom razinom željeza u krvi i zato je važno promijeniti prehranu i obogatiti je lisnatim svježim povrćem, ciklom i mahunarkama.

Krhki, tanki i odvojeni nokti

Iako tanke i krhke nokte mogu biti uzrok genetike ili pomanjkanja kalcija, ovakve promjene mogu biti povezane i s nepravilnim radom štitnjače. Ova žlijezda smještena je u vratu, a zadužena je za regulaciju metabolizma, energije i rasta.

Premalo izlučivanje hormona žlijezde dovodi do pojačanog otpadanja kose, tankih i izrazito krhkih noktiju, sporog rasta nokta te odvajanja nokat od kože. Primijetite li ovakve promjene potražite pomoć liječnika, a stanje žlijezde se može provjeriti jednostavnim testom preko krvi.

atma.hr – 39

Žuti i zadebljani nokti

Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a popraćena su i žutilom. Ovakve promjene karakteristične su za gljivičnog oboljenja koja se najčešće proširuju o cijeloj površini nokta.

Klasični premazi i kreme najčešće nisu učinkovite jer se radi o oboljenju koje je unutar i ispod nokta zbog čega se takva sredstva teško ili nikako ne upijaju u stijenku nokta. Želite li se riješiti ovih ružnih promjena potražite savjet liječnika koji vam može preporučiti oralno uzimanje adekvatnog sredstva protiv gljivica.

Bijele linije na noktima

Horizontalne bijele linije preko cijele širine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju zovu se Muehrckeove linije, a mogu ukazivati na pomanjkanje proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega e abnormalnosti na jetri.

Primijetite li ovakve promjene dnevnu prehranu obogatite proteinskim namirnicama, a ako stanje nokta nakon mjesec dana ostane nepromijenjeno potražite pomoć.

atma.hr – 52
Modri nokti

Modra boja ispod površine nokta znak je da vašem tijelu fali kisika. Uzrok mogu biti bolesti dišnih puteva ili krvožilnog sustava. Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, no primijetite li ovakve značajne promjene svakako se konzultirajte s liječnikom.

zadovoljna.hr/centar-zdravlja.net

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja