Foto: stocksnap.io

atma.hr – 52
Glavni razlozi zašto se ne sjećamo svojih ranijih inkarnacija predstavljeni su onim što psiholozi nazivaju dvjema najvećim traumama u našem životu – trauma rođenja i trauma smrti. Još jedan, također, bitan razlog je taj što bi sjećanje na ranije živote i miješanje slika iz dvije inkarnacija samo stvaralo konfuziju u vezi s osjećanjem identiteta naše osobnosti. Postoji niz fenomena u kojima se u određenoj mjeri pojavljuje sjećanje na prošle živote. Iako je sjećanje na prošle živote obično najsnažnije kod male djece, može se pojaviti i kod odraslih.

Pokušajte razmisliti o svemu onome što vam je enigmatično, pogledajte duboko unutar sebe, analizirajte svoje snove, koincidencije i psihološke opsesije koje bi mogle dati ključ za otkrivanje vaših ranijih života.

Navest ćemo nekoliko elemenata koji također mogu biti od velike pomoći:

  1. Povijesni periodi
  2. Strane zemlje
  3. Ljubav prema antikvitetima
  4. Živa sjećanja
  5. Veze s drugima
  6. Seksualnost
  7. Zanimanje i stil života

1. Povijesni periodi

Kada gledate neki film, čitate roman, učite u školi povijest ili kada ste u posjeti nekoj povijesnoj zgradi – postoji li određeni period u prošlosti koji vas posebno privlači? Ako je tako, pokušajte pronaći razumne razloga za to. Je li to posebno neki romantični period ili ga je takvim načinio autor? Je li vaše iskustvo suviše ograničeno – drugim riječima, ako ste čitali romane iz daleke prošlosti, privlači li vas najviše život kakav se odvijao u Francuskoj u 18. vijeku? Ili možda postoji prejak utjecaj drugih ljudi – vaše obitelji, na primjer, ili prijatelja koji je opsjednuto zainteresiran za Indiju ili Meksiko? Pokušajte zapaziti razliku između istinskog uživljavanja i pukog fantaziranja. Odbacite što je više moguće sva ona sanjarenja “zar ne bi bilo divno kada bi… ?” koja vas odvajaju od onih jasnih unutarnjih osjećanja kako ste uistinu sudjelovali u bitki na Krbavskom polju ili u nekom drugom povijesnom događaju.

2. Strane zemlje

Isto načelo mora se primijeniti i na svaku stranu zemlju ili naciju za koju osjećate da ste iracionalno vezani. Pretpostavimo da osjećate izrazitu privlačnost prema Njemačkoj. To nije sjećanje na neku raniju inkarnaciju u Njemačkoj ako jednostavno počiva na uživanju u njemačkom pivu ili u Bachovoj glazbi. Međutim, ako vas fascinira sam zvuk njemačkog jezika, posebno ako ga nikada niste učili, ili ako vas neobično privlači neka od nekarakterističnih regija koja se ne spominje u turističkim prospektima ili još više, ako je vaša ljubav prema Njemačkoj kombinirana s posebnim povijesnim periodom, onda je to možda eho iz neke ranije inkarnacije.

3. Ljubav prema antikvitetima

Možda imate posebnu sklonost i privlačnost prema antikvitetnim predmetima, portretima ili drugim starinama koje posjedujete ili ste vidjeli kod drugih. Također, možda osjećate kako vas posebno privlači neka poznata povijesna obitelj ili neko prezime koje vam stalno prolazi kroz glavu, iako zapravo nikada niste sreli nikoga tko se tako zove. Takve žudnje mogu biti prouzrokovane dalekim sjećanjem kako ste nekada možda posjedovali taj antikvitet ili ste pripadali toj obitelji ili ste možda radili za nju.

4. Živa sjećanja

Ponekad možete imati san ili noćnu moru koja se stalno ponavlja: možda o užasnoj smrti, ili sukobu kojeg biste radije izbjegli, ili o jasnoj slici nekog predjela, lica, stila odjeće ili bilo čega što bi moglo biti sjećanje na raniji život.

5. Veze s drugima

Prijatelji i neprijatelji koji vas okružuju u ovom životu vjerojatno su bili zajedno s vama i u ranijim životima. Neka vas u traganju za prijašnjim egzistencijama vode intuicija i sjećanja koja vam se javljaju, ali pri tome ne zaboravite da kao i na svakom sudu, ovo mogu biti samo posredni dokazi, a nikako i ne direktni doživljaji svjedoka.

Isto tako, možete kontaktirati i neku osobu koja ima parapsihološke sposobnosti ili medijuma koji imaju jasne slike o vašim ranijim životima. Naravno, jasno je kako morate imati povjerenja u takve osobe u onoj mjeri u kojoj mislite da to zaslužuju. Međutim, u cjelosti, vi ste sami sebi najbolji sudac. Dakle, želimo vas ohrabriti da krenete u potragu za samim sobom. Čak i ako ne dođete ni do kakvih određenih zaključaka, trud vam neće biti uzaludan.

Ukoliko među vašim poznanicima postoji jedna ili dvije osobe s kojima imate izrazit odnos, dobar ili loš, možete ga iskoristiti kao polazišnu točku za misaona putovanja u prošlost. Koristeći vlastitu imaginaciju, kao i astrološka tumačenja vrsnih astrologa, možete saznati koju ste vrstu Ključnih života imali u prošlosti kao i vrstu karme koja je bila između vas.

6. Seksualnost

U astrološkim tumačenjima postoje dijelovi koji će vam pomoći da odredite koji ste spol bili u vašem posljednjem životu, kao i koji ćete spol biti u sljedećem životu. Meditiranje o ovoj stvari također je vrlo korisno. Imajte na umu kako je svrha određenog seksualnog identiteta prije psihološka nego u svrhu razmnožavanja ljudske vrste. Određeni spol daje oblik vašim ciljevima i pogledu na svijet više nego ijedan drugi čimbenik. Ponekad on afirmira vaš temperament, ponekad pridodaje pikantnost vašem životu time što je u konfliktu s vašim karakterom u cjelini. Ako osjećate kako ste duboko sigurni u svoju seksualnost, bez ikakvih sumnji ili psihičkih napetosti, onda ste vjerojatno bili tog istog spola u nekoliko ranijih života. Ukoliko prepoznate ambivalentnost u svojoj prirodi, možda ste upravo promijenili spol u odnosu na prijašnju inkarnaciju ili ga se upravo spremate promijeniti u sljedećoj inkarnaciji. Ovo posebno važi ukoliko ste muškarac čija psiha dominira nad duhom; a ako ste žena, onda vam je duh jači od psihe. Isto tako, možda imate vizije o sebi kao osobi suprotnog spola. Napomenimo kako je ovo jedna od najmoćnijih i najčešćih introspekcija koje netko može imati o svojoj ranijoj inkarnaciji.

atma.hr – 52
7. Zanimanje i stil života

Možda duboko u sebi osjećate slutnju ili imate predosjećaj kako ste nekad bili vojnik, bludnica, znanstvenik ili bilo što drugo u ranijem životu. Ako za to nađete astroloških dokaza, onda znači da ste o sebi otkrili jednu važnu istinu.

No, i ovdje treba primijeniti uobičajene predostrožnosti. Podvrgnite dubokoj sumnji svaku svoju misao kako ste nekad bili slavna osoba ili ste bili na nekom značajnom političkom položaju te kako ste utjecali na razvoj događaja u svijetu. Odmjerite u sebi u kakvom je odnosu takvo hipotetičko ranije zanimanje s vašim današnjim životom i zanimanjem. Možda je u pitanju samo kompenziranje vaše vlastite mašte za beznačajan i anoniman život kojeg danas živite? Ili postoji neka strukturalna veza između vašeg posla nekad i sad? Slaže li se određeni posao iz ranijeg života s današnjim ili mu je on potpuna suprotnost?

Ne dopustite da vaše maglovite slutnje imaju veći značaj od onoga što one u stvari jesu. Možda je moguće da ste toliko čvrsto ukotvljeni u ovom životu da nikad nećete imati nikakve veze s prošlošću.