Većina nas provede dosta vremena u razmišljanju – brinemo o budućnosti, razmišljamo o prošlim događajima i, generalno, fokusiramo se na dijelove života koji nas čine nezadovoljnima. Iako uobičajeno, negativne ili neželjene misli mogu vas spriječiti da uživate u iskustvima, odvlače pozornost od bitnih stvari i isisavaju vam energiju. Zbog njih se možete, također, osjećati uznemireno i depresivno.

Dobra vijest je da sa posvećenom praksom možete zamijeniti negativne obrasce razmišljanja – mislima koje zapravo pomažu. To može napraviti veliku razliku u svakodnevnom osjećaju sreće i ugode.

Sljedećih sedam načina mogu vam pomoći da pobijedite i najcrnje misli:

1. Prepoznajte misaone poremećaje

Naš um ima prilično pametne i uporne načine da nas uvjeri u nešto što i nije baš sasvim točno. Ove nepotpune misli pojačavaju negativno razmišljanje. Ako ih možete prepoznati možete naučiti i kako ih osporiti. Ovo su četiri česta misaona poremećaja:

-Crno-bijelo razmišljanje. Sagledavanje stvari na jedan ili drugi način, bez ičega između.

-Personalizacija. Pretpostavljanje da ste vi krivac za sve što krene naopako, kao što je (primjera radi) da vam se netko nije osmjehnuo, jer ste učinili nešto što je tu osobu uznemirilo. (Veća je vjerojatnost da ta osoba ima težak dan i da njezino raspoloženje nema nikakve veze s vama).

-Filtrirano razmišljanje. Odabirete vidjeti samo negativne strane situacije.

-Katastrofiranje. Pretpostavljanje da će se dogoditi najgori mogući ishod.

2. “Izazovite” negativne misli

Kad god imate iskrivljene misli, zastanite i procijenite jesu li one točne. Razmislite kako biste odgovorili da vaša prijateljica govori o sebi na takav način. Vjerovatno biste ponudili dobru repliku na njeno negativno stajalište. Primijenite istu logiku na vaše vlastite misli. Zapitajte se da li pretpostavljate da će se najgore dogoditi ili krivite sebe zbog nečega što se nije dogodilo na način na koji ste očekivali.

A onda razmišljajte o drugim mogućim ishodima ili razlozima zbog čega se nešto dogodilo drugačije nego što ste se nadali.

atma.hr – 52
3. Odmorite se od negativnih misli

Moguće je naučiti kako se odvojiti od negativnih misli. Jedan od načina da se to napravi je dopustiti sebi određeno vrijeme (možda pet minuta) da se pozabavite tom mišlju. Nakon toga napravite pauzu od fokusiranja na tu misao i nastavite sa svojim danom.

4. Eliminirajte osuđivanje

Svi osuđujemo sebe i druge, najčešće nesvjesno. Stalna usporedba s drugim ljudima ili usporedba našeg života sa određenim idealima zapravo rađa nezadovoljstvo. Kada ste u stanju eliminirati osuđivanje (nije lako, ali je izvedivo) vjerojatno ćete se osjećati opuštenije. Jedan od načina da napravite pauzu od “osuđivačkih misli” je prepoznati svoju osobnu reakciju, promatrate je, a zatim je pustite.

Još jedna korisna tehnika je “pozitivno osuđivanje”. Kada primijetite da negativno osuđujete neku osobu, sebe ili situaciju, pokušajte naći i pozitivnu kvalitetu.

5. Prakticirajte zahvalnost

Istraživanja pokazuju da osjećaj zahvalnosti ima veliki utjecaj na vašu razinu pozitivnosti i sreće. Čak i kada doživljavate izazovno vrijeme u vašem životu, obično možete naći stvari (čak i male) na kojima trebate biti zahvalni. Primjećivanje stvari koje se dobro odvijaju, a posebno kada vas to čini sretnima, držat će vas u kontaktu s njima.

Vođenje dnevnika zahvalnosti i zapisivanje par stvari dnevno u njega jedan je od jednostavnih i učinkovitih načina da to i postignete.

atma.hr – 52
6. Fokusirajte se na svoje snage

Zadržavanje na negativnim stvarima i neprimjećivanje pozitivnih, u ljudskoj je prirodi. Što više prakticirate fokusiranje na vaše snage, a ne zadržavanje na počinjenim pogreškama, to će vam biti lakše da se osjećate pozitivnije.

Ako se uhvatite kako imate grube misli o vašoj osobnosti ili djelima, odvojite trenutak da se zaustavite i razmišljate o nečemu što volite kod sebe.

7. Potražite stručnu podršku ako niste u stanju sprovesti gore spomenuto

Ako mislite da niste u stanju upravljati svojim mislima ili ako shvatite da one ometaju vašu sposobnost ispunjavanja svakodnevnih obveza ili ako vas sprječavaju da uživate u životu – potražite stručnu pomoć.

Autor: minimagazin.info

Art: Alexey Wind