Foto: pexels.com

Donošenje pozitivnih odluka na početku nove godine ne mora biti o brojevima na vagi ili odlascima u teretanu. Ove godine, zašto ne biste pokušali poboljšati svoje mentalno zdravlje? Nova godina još je jedna prilika da promislite o svojim izborima i uvedete promjene!

atma.hr – 78
Novogodišnje odluke obično su crno-bijele – ili ste ih se držali ili niste, a do odustajanja lako dođe nakon prvog „nemam vremena“ ili „moram obaviti nešto drugo“. Umjesto toga, postavite realne ciljeve na kojima možete raditi tijekom cijele godine.

Bitno je shvatiti kako stvari neće ići glatko cijelo vrijeme, ali možete napredovati ako imate dugoročni plan. Tako ćete izbjeći mentalni poraz u slučaju da se ne držite onoga što se zacrtali.

Ovih sedam novogodišnjih odluka će pridonijeti vašem mentalnom blagostanju:

Nahranite svoj um

Znanstvenici su otkrili važnu poveznicu između zdravlja crijeva i mentalnog zdravlja. Devedeset posto serotonina – kemijskog glasnika u mozgu kojeg neki nazivaju i „hormonom sreće“ – proizvodi se u crijevima.

Smatra se da smanjenje upale u probavnom traktu može pomoći tijelu u proizvodnji ove kemikalije koja igra bitnu ulogu u regulaciji raspoloženja, apetita i spavanja. (Zapravo, osobe s depresijom često imaju nižu razinu serotonina, ustvrdio je američki National Institute of Mental Health.)

Vaša novogodišnja odluka: Smanjite unos procesirane hrane. Ubacite dodatni komad voća u svakodnevnu prehranu.

atma.hr – 39

Više se krećite

Trideset minuta umjerene tjelovježbe dnevno najmanje pet dana u tjednu: to je dobitna formula za održavanje vašeg srca u vrhunskoj formi. No, to je također odličan način za podizanje raspoloženja. Čak i manje od jedan sat vježbanja tjedno može smanjiti rizik od depresije, navodi studija u časopisu American Journal of Psychiatry.

Tjelovježba povećava protok krvi u mozgu, što pak potiče proizvodnju i prisutnost neurotransmitera u mozgu – što više neurotransmitera imamo, to se bolje osjećamo. Osim toga, tjelovježba je jedan od najbržih načina ublažavanja stresa.

Vaša novogodišnja odluka: Češće šetnje po kući ili uredu. Odaberite stube, a ne dizalo.

Osigurajte dovoljno sna

Spavanje koristi psihičkom i fizičkom odmoru. Koristimo taj prekid rada za obradu informacija prikupljenih tijekom dana, što pomaže stvoriti sjećanja. S druge strane, nedostatak sna može nas učiniti razdražljivima – osobe koje pate od nesanice imaju veću vjerojatnost da će doživjeti depresiju ili anksioznost od onih koji su dobro odmoreni.

Ako niste naspavani, bit ćete skloniji promjenama raspoloženja, a čak i najosnovniji zadaci u vašem životu činit će se još težima.

Vaša novogodišnja odluka: Opuštajte se 30 minuta prije odlaska na spavanje – i to bez elektroničkih uređaja. Cilj je svake noći osigurati sedam do devet sati sna, poručuje National Sleep Foundation.

atma.hr – 75
Zabilježite svoje misli

Imajte notes i olovku uvijek pri ruci. To mogu biti korisni alati za vašu mentalnu dobrobit, pogotovo ako „mozgate“ nad nekim problemom. Zapisivanje misli može vam olakšati tjeskobu koju osjećate i učiniti zadatke pred vama, koji se čine nesavladivima, mnogo lakšima za rješavanje.

Vaša novogodišnja odluka: Započnite dan izradom to-do liste ili krenite voditi dnevnik.

Postavite jasne prioritete

Želite izbjeći nepotrebni emocionalni stres u novoj godini? Pomaže ako imate plan. Razmislite o svojim prioritetima – oni bi trebali biti usklađeni s vašim vrijednostima, a ponekad to znači “ne” za druge ljude.

Bavljenje stvarima koje vam nisu važne ili koje oduzimaju vrijeme i energiju da se bavite onime što stvarno želite može dovesti do stresa, sukoba, anksioznosti pa čak i depresije.

Vaša novogodišnja odluka: Zabilježite pet glavnih prioriteta – osobnih, profesionalnih ili kombinaciju – na temelju onoga što najviše volite. Donesite odluke o tome kako provesti svoje vrijeme, a da to bude usklađeno s vašim popisom.

atma.hr – 78
Pronađite vremena za sebe

Zahvaljujući tehnologiji koja nas stalno veže uz posao i zabrinutosti zbog budućnosti, konstantno smo pod pritiskom. Ako ne želite jednog dana jednostavno eksplodirati, svatko od nas treba ispušni ventil.

Iskoristite godišnji na kraju godine. Ili, ako ne možete pobjeći tijekom praznika, pronađite način da se opustite početkom nove godine i ostavite iza sebe sav blagdanski stres.

Vaša novogodišnja odluka: Tijekom dana izdvojite koji trenutak za meditiranje, slušanje glazbe ili bavljenje opuštajućim hobijem.

Potražite psihološku pomoć

Nema ništa sramotno u posjetu stručnjaku za mentalno zdravlje. Ako imate simptome depresije ili tjeskobe, ne trebate trpjeti u tišini – kognitivno-bihevioralna terapija, na primjer, može vam pomoći razmišljati o događajima i situacijama na nov i koristan način.

atma.hr – 39

Depresija i anksioznost ne odlaze sami, zbog čega je bitno razgovarati s nekim tko može pomoći.

Vaša novogodišnja odluka: Nemojte se bojati potražiti pomoć.

naturala.hr

48 UNIVERZUM TI ČUVA LEĐA

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA