Foto: pixabay.com

Produktivnost osobe ovisi o njenim navikama. Jedna od najvažnijih navika je pametna jutarnja rutina. Način na koji započnemo jutro, određuje ostatak dana. I tu se ne radi samo o tome da budemo brži i efikasniji, nego da započnemo dan ispunjeni samopouzdanjem, mirom i  pozitivnim stavom. Ove navike će nam poboljšati fizičko i emocionalno zdravlje, povećati samopouzdanje i produktivnost, pozitivno utjecati na odnose s ljudima te nas ispuniti unutrašnjim mirom.

atma.hr – 78
Započnite jutro s pozitivnim vibracijama.

Zvuk ima jako snažan utjecaj na um, tijelo i na život općenito. Ako se budite u određeno vrijeme postavite da vam alarm svira određenu pjesmu. Neka to bude pjesma uz koju je nemoguće imati negativne misli, naravno, to ovisi o vašem ukusu, ali svakako neka bude nešto što odiše emocijom kojom želite ispuniti svoj dan.

U kombinaciji s drugim navikama koje navodimo u nastavku, postavite ton za produktivan, sretan i zdrav dan.

1. Popijte čašu vode čim se probudite.

Voda rehidrira vaše tijelo, pokreće vaš svoj probavni sustav i čini da se stvari pokrenu. Ako usvojite ovu naviku, nakon nekog vremena ćete primijetiti pozitivne promjene kao što su čišća koža i bolja probava. Još će bolji učinak imati voda u koju iscijedite limun ili stavite jednu žličicu jabučnog octa. Također neka voda ne bude hladna.

atma.hr – 39

2. Ne provjeravajte svoj e-mail ili telefon na najmanje sat vremena.

Spavate s mobitelom pored glave i zgrabite ga čim ujutro otvorite oči? To nije dobra navika. Ako se odlučite oduprijeti iskušenju da provjerite svoj e-mail, Facebook ili Instagram barem sat vremena nakon buđenja, vidjet ćete da će vam um biti puno bistriji, fokusiraniji i sretniji. Ako si kažete da idete samo na brzinu provjeriti mail, velika je mogućnost ćete vrlo brzo biti uhvaćeni u mrežu neiscrpnih informacija i ‘zanimljivog i vrijednog’ sadržaja koje vam internet tako velikodušno nudi. Tih sat vremena iskoristite za primjenjivanje niže navedenih savjeta ili ih iskoristite za meditaciju, jogu, kreativan rad ili čitanje neke smislene literature (ne dnevnih novina). Jutarnji mir je dragocjeno vrijeme za takve aktivnosti.

3. Sjetite se barem jedne stvari na kojoj ste zahvalni.

Ova navika postavlja temelj pozitivnog svjetonazora za ostatak dana. Ako se sjetite tri ili pet stvari, još i bolje. Nemojte biti jedni od onih čangrizavih ljudi koji se ujutro bude ljutiti jer nisu dobro spavali zato što je susjedov pas lajao, ili zato što mu se dvogodišnji sin penjao na glavu cijelu noć, ili zato što mu je krevet bio neudoban. Sve to može biti istina, ali to nisu razlozi da ne pronađete razloge za zahvalnost. Zapamtite, zahvalnost donosi ljepotu.

atma.hr – 75
4. Izađite van ili barem otvorite širom prozor i duboko udahnite.

Ispunite pluća svježim zrakom. Izbacite iz sebe ustajali zrak koji se u vašim plućima nakupio tijekom noći. Čak i ako je vani hladno. To traje samo 10 sekundi! To će vas podsjetiti da ste živi i da dišete.

5. Pokrenite svoje tijelo.

Ne morate nužno imati iscrpljujući trening prije doručka, ali pokretanje vašeg tijela je izvrstan način da pokrenete i protok krvi te dovedete svoje tijelo u budno stanje. Protegnite se kao što to radi mačka ili napravite pozdrav suncu, pet tibetanaca, nekoliko sklekova, čučnjeva, vježbi za leđa, bilo što… Ako ste dovoljno ‘slobodni’, možete upaliti i neku pjesmu te se rasplesati.

6. Uzmite si vremena za zdrav doručak.

Umjesto da posegnete za kutijom ušećerenih kukuruznih pahuljica, dajte svome tijelu ono što mu zaista treba i na čemu će vam biti zahvalno. Zobena kaša ili možda svježi smoothie su neki od odličnih izbora. Zaista ne zahtijevaju puno vremena za spravljanje, a dobrobiti su velike. Isprobajte.

atma.hr – 78
7. Izrecite svoje afirmacije.

Pogledajte u ogledalo i recite sebi nešto pozitivno.

Na primjer:

Zračim unutarnjom ljepotom i povjerenjem.
Svaka stanica u mom tijelu je zdrava i puna života.
Osjećam se odlično kad se brinem o sebi.

banner za knjige stvorite novo ja