atma.hr – 52
Ako je danas bio loš dan, bit će i sutra – uvjeravaju nas toksična uvjerenja koja smatramo normalnima. Je li to stvarno tako? Razmotrimo detaljnije ono što smatramo normalnim…

1. Prošlost definira sadašnjost

Kada stvari u životu ne idu najbolje, u nama je tendencija pretpostaviti i zaključiti kako će budućnost donijeti iste takve situacije. Iz nekog čudnog razloga, ovo se ne događa kada nam u životu ide sve glatko. Biti prisutan u sadašnjosti je puno lakše ako osjećamo zadovoljstvo. No, osmijeh i toplina oko srca su prolazni i mi to znamo. Ali, kada smo depresivni, u poteškoćama ili u strahu, lako je nadodati još boli samima sebi pretpostavljajući kako će sutrašnji dan biti isti kao i današnji. Ovo je kružno predskazanje koja onda i samo sebe ostvaruje.

Ukoliko si ne dopustite krenuti naprijed i zaboraviti što se dogodilo, što je rečeno, što se u prošlosti doživilo, gledat ćete na svoju sadašnjost i budućnost kroz iste zaprljane leće i ništa neće moći prodrijeti kroz vašu maglovitost. Nastavit ćete se opravdavati, iznova proživljavati i hraniti to razmišljanje koje nije ni trebalo postojati od samog početka.

2. Prekasno je za promjene

Život nije ravna linija. Ne postoji samo jedan put za vas ili nekog drugog. I ne postoji predodređeni redoslijed događaja. Ali ponekad je pritisak koji dolazi od poznanika, obitelji, posla i društva intezivan i osjećamo se iznutra slomljeni. Ako nemamo “pravi” posao, odnose, način života i slićno, u određenoj dobi ili nakon nekog vremena pretpostavljamo da smo iznutra slomljeni. Ali to nije uopće istina. Dopušteno vam je vratiti se. Dopušteno vam je razmotriti što vas inspirira u različitim radzobljima života. Dopušteno vam je uzeti vremena kada ga trebate. Prirodno je u životu ići i naprijed i nazad i sa strane. Možda će izgledati kao zbrka, ali to je lijepa zbrka. To pokazuje da se mijenjate i rastete. Imali ste svoje uspone i padove. Krenuli ste jednim putem, ali ste odlučili promijeniti smijer… možda i više puta u životu. Takav život i treba biti.

Život je neprestano iskustvo neovisnih trenutaka i izbora. I u kojoj god da ste situaciji sada, znajte da se može promijeniti ukoliko želite. Ovisi o vama. Samo trebate izabrati nešto novo.

atma.hr – 52
3. Opasno je biti ranjiv

Svi se mi bojimo reći previše, osjetiti preduboko i dati drugima do znanja koliko nam znače. Ali to nije dobro i nije zdravo. Voljeti znači biti ranjiv. Biti sretan znači biti ranjiv. Rizik da ćemo biti povrijeđeni je cijena otvaranja sebe prema ljepoti i prema mogućnostima. Biti ranjiv ne znači pokazivati strane koje smo uljepšali, već razotkriti svoje neuglađene strane koje bi najradije sakrili od svijeta. To znači pogledati u svijet s otvorenim i iskrenim srcem i reći, “Ovo sam ja! Prihvati me ili ne!”

Naravno, teško je svjesno izabrati ranjivost. Zašto? Jer su ulozi veliki. Ali istina je da ništa vrijedno u ovom svijetu ne dobijamo igrajući na sigurno. Kako ljubav i sreća proizlaze iz naše želje da smo ranjivi, što znači biti otvoren prema nečemu divnom što nam se može i oduzeti, kada se sakrijemo od ranjivosti automatski se sakrivamo od svega što želimo u životu.

Marc Chernoff

atma.hr – 52