Foto: pixabay.com

Nedavno se internetom proširila slijedeća vijest:

“Znanstvenici otkrili da su neki dijelovi svemira prepuni – alkohola! Još nisu sigurni zašto je tolika količina tamo, ali BBC javlja da imaju teoriju.

Na Zemlji se alkohol dobiva procesima u kojima sudjeluju živa bića. Za njegovo dobivanje potrebni su šećeri, koji su kompleksne molekule. Stoga se znanstvenici pitaju – odakle alkolhol u svemiru? Većina alkohola je metanol, no ima i etanola, alkohola kojeg ljudi mogu konzumirati. Procesom fuzije u zvijezdi nastaju teški atomi. Ako poživi dovoljno dugo, i nakupi golemu količinu tih atoma, u eksploziji supernove se oni šalju u svemir.

Smatra se da se molekule lijepe na čestice prašine koje lete po svemiru, formirajući kompleksnije spojeve. Te čestice zarobi led, te po otapanju i isparavanju dolazi do nakupljanja golemih količina alkohola u svemiru.

Pojava je fascinantna jer pokazuje na koje se sve načine molekule u svemiru mogu povezivati.”

 

puranas 1Prema Bhagavat Purani (Srimad Bhagavatam 5.20.08-14), u kojoj možemo naći najdetaljniji opis izgleda svemira u kojem se nalazimo, postoje tzv. kozmički oceani koji dijele razne planetarne sustave. Jedan od tih oceana je ocean alkohola.

Kako Bhagavat Purana opisuje svemir iz perspektive bića koja žive na višim planetarnim sustavima i imaju pristup mnogim dimenzijama koje će ljudskom oku uvijek ostati prikrivene, ono što u viziji takvih bića izgleda kao ocean, našim bi očima moglo izgledati kao sazviježđe.

Ovo je samo jedno u nizu zanimljivih znanstvenih otkrića koje imaju vrlo blisku povezanost s informacijama koje su već od pradavnih vremena zapisane u Vedama.