Zvuk je vibracija, a kao što već znamo sve živo što postoji u svojoj srži ima vibrirajuće atome. Ovisno o instrumentu, možemo utjecati na staničnu razinu vibracijama koje prenosimo. Neki instrumenti nam posebno pomažu da Beta moždane valove ili valove povezane s koncentracijom, tjeskobom i “bježi ili se bori” refleksom, zamijenimo s mirnijim frekvencijama poznatim kao Alfa, Theta pa čak i Delta moždanim valovima. Ovi moždani valovi su povezani s opuštanjem (Alfa), meditacijom (Theta) i stanju sličnom transu (Delta). To znači da možete pristupiti vedrom stanju uma jednostavno slušanjem ili sviranjem nekog glazbenog instrumenta.

atma.hr – 52
“Slatki sklad glazbe ne samo da nam pruža užitak, već nam čini i važnu uslugu. Uvelike oživljava umorni duh, bistri misli, zaglađuje naborano čelo, uklanja mrzovolju, potiče veselje; od svih divnih stvari na svijetu, ništa ne pruža više užitka i oživljava ljudsko srce.” ~ Giraldus Cambrensis

Korištenje zvučne iscjeljujuće terapije nije samo fenomen novog doba, proteže se tisućama godina unatrag u davna vremena u kojima su se koristili mistični instrumenti svih vrsta za otklanjanje bolesti i oživljavanje duha.

Aboridžini su koristili yidaki (ili didgeridoo) kako bi liječili tjelesne bolesti, u drevnom orijentu su koristili gong za duhovnu usklađenost, glazbena terapija se koristi u mnogim kulturama i tradicijama već tisućama godina.

Kako vam može pomoći uporaba iscjeljujuće terapije zvukom? Zvuk je vibracija, a kao što već znamo sve živo što postoji u svojoj srži ima vibrirajuće atome.

Ovisno o instrumentu, možemo utjecati na staničnu razinu vibracijama koje prenosimo.

Neki instrumenti posebno – (oni koji ćemo istraživati i danas) – pomažu nam da “Beta moždane valove” ili valove povezane s koncentracijom, tjeskobom i “bježi ili se bori” refleksom, zamijenimo s mirnijim frekvencijama poznatim kao ” Alfa “,” Theta “pa čak i” Delta “moždanim valovima.

Ovi moždani valovi su povezani s opuštanjem (Alpha), meditacijom (theta) i stanju sličnom transu (Delta). Dakle, što to znači?

To znači da možete pristupiti vedrom stanju uma jednostavno slušanjem ili sviranjem nekog glazbenog instrumenta. To pak potiče:

  • Mentalnu, emocionalnu i fizičku ravnotežu
  • Smanjuje se stres i anksioznost
  • Poboljšava se koncentracija i pamćenje
  • Poboljšava se spavanje
  • Poboljšava se imunitet
  • Raste kreativnost
  • Pojačana je duhovnost

Zapravo, iscjeljivanje zvukom je jedna od najvažnijih lako dostupnih i jeftinih oblika terapije i liječenja – nešto što možete jednostavno sami sebi pokloniti ili čak i naučiti svirati. Ispod se nalazi četrnaest najboljih instrumenata za iscjeljujuću zvučnu terapiju.

atma.hr – 75
Terapija zvukom – 14 iscjeljujućih instrumenata

U nastavku ćete putovati kroz razne kulture i razna vremenska razdoblja. Prepustite se zvučnoj kupki ljekovitih melodija svakog instrumenta i obratite pažnju na one koje, u pravom smislu riječi, rezoniraju s vama!

1. Cimbalo

Jedan od mojih osobnih favorita je cimbalo. Nakon slušanja eterične glazbe Lise Gerrard, naletjela sam na ovaj šarmantni instrument (i odlučila ga kupiti i početi svirati!) Cimbalo je folk instrument koji prenosi smirujuću atmosfersku melodiju i koristio se u srednjem vijeku u Europi.

2. Gong

Gong je snažan terapeutski instrument za koji kažu da rješava fizičku, emocionalnu i duhovnu disonancu. Star je oko 4000 godina i koristi se u yogi, meditaciji i drugim praksama poput balansiranja čakri. Gong je vrlo moćan instrument koji odražava kreativnu snagu svemira i posjeduje aktivnu energiju sunca.

atma.hr – 52
Proizvodi duboko transformirajući zvuk. Terapija zvukom gonga uravnotežuje fizičko, emocionalno i duhovno tijelo. Osobito je djelotvorna kod poremećaja izazvanih stresom, depresije, umora i iscrpljenosti, negativnih emocija, osjećaja odvojenosti i usamljenosti, strahova nastalih poremećajem ravnoteže i harmonije u tijelu.

Gong je jedan od najdjelotvornijih instrumenata koje možemo koristiti u terapiji zvukom, jer stvara zvuk potpune rezonancije i inkorporira sve tonove i harmonije zvučnog spektra. Različitim načinima sviranja postižemo željene rezultate čime nas gong odvodi u duboko kontemplativno theta stanje.

3. Vjetrena zvona

Vjetrena zvona nisu samo lijepi ukrasi koji vise u vrtu. Obično se koriste u Feng Shui – u kako bi se povećao protok chi (životne energije). Vjetrena zvona mogu prenositi lijepe nebeske zvukove i tonove.

4. Panova frula

Obično je izrađena od drveta, bjelokosti i bambusa. Panova frula stara je više od 6.000 godina, uobičajena je u  južnoameričkim zemalja poput Perua, Ekvadora i Bolivije. Panova frula pruža blage, umirujuće melodije.

atma.hr – 78
5. Pjevajuća zdjela

Pjevajuće zdjele datiraju iz 12. Stoljeća i tradicionalno su ih u Aziji koristili budisti, u tibetanskim samostanima i u hramovima za meditacijske prakse. Danas se pjevajuće zdjele obično koriste u duhovnim obredima, yogi, kao i u tradicionalnim meditacijama i u terapiji iscjeljivanja zvukom.

Pjevajuće zdjele spadaju u vibracijsku medicinu jer tijelu i organima vraćaju prvobitnu frekvenciju zdravlja. Kreiraju vibracijski zvuk harmonije na frekvenciji „om“ koji djeluje na živčani sustav tako da izaziva opuštanje, usporavanje aktivnosti tijela kao što su disanje, rad mozga i srca, te ujedno otpušta bol.

atma.hr – 39

6. Hang bubanj

Hang bubanj su razvili dva švicarska izumitelja 2000. godine. Hang bubanj je harmoničan instrument sfernog oblika i posjeduje osam različitih harmonično usklađenih nota. Ovisno o tome kako se Hang bubanj svira, on rezonira zvuk na sličan način kao i pjevajuća zdjela. Hang bi u doslovnom prijevodu značio ruka ili dlan ruke, što je ujedno i način na koji se svira. Svira se vršcima prstiju, palčevima te dlanom.

7. Zvučna viljuška

Zvučna viljuška je izumljena 1711. godine. Zvučna viljuška je zanimljiv instrument koji je osmišljen kao način za ugađanje instrumenata. Danas se zvučna viljuška često koristi u zvukoterapiji za ravnotežu ljudskog energetskog polja te za promicanje blagostanja i harmonije.

Zvučne viljuške balansiraju nervni sistem i eterično polje, brzo induciraju relaksaciju, zacjeljuju rane, reduciraju stres i podižu nivo energije.

8. Didgeridoo

Podrijetlom je iz Australije i star je preko 1000 godina. Didgeridoo je autohtoni instrument najčešće izrađen od drva (eukaliptusa, bambusa ili agave) i oslikan je tradicionalnim slikama. Često se koristi u glazbenoj terapiji za čišćenje emocionalne i energetske stagnacije, kao pomoć u meditaciji i i za ozdravljenje tijela i uma.

atma.hr – 75
9. Kalimba

Podrijetlom iz Afrike, Kalimba je također poznat kao Mbira ili ‘thumb piano’, star je preko 1000 godina. Često je izrađen od drva s metalnim tipkama. Zvuk Kalimbe može se usporediti sa zvukom harfe ili Hang-a i vrlo je jednostavan sviranje. Kalimba se koristi u Zimbabveu za liječenje fizičkih i psihičkih tegoba.

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA

10. Djembe

Djembe je bubanj koji potječe iz zapadne Afrike, a izrađen je od drveta, konopa i kozje kože. Obično se koristi za indukciju stanja izmijenjene svijesti kao i za smirivanje ljudskog duha i oslobađanje od stresa i tjeskobe.

11. Rainstick

Vjeruje se da potječe od Azteka, Rainstick je često izrađen od tijela sušenog kaktusa a unutar njega su postavljeni predmeti kao što je sitni šljunak. Kao što mu ime govori, Rainstick proizvodi zvuk sličan zvuku kiše, a koristi se za izazivanje stanja mira i spokoja.

12. Indijanska frula

Kao što ime sugerira, ovaj instrument su izradili Američki starosjedioci, a danas se koristi u iscjeljujućoj terapiji zvukom. Indijanci je koriste za smanjenje otkucaja srca, za povećanje otpornosti na stres i uspostavljanja psihološkog sklada. Indijanska frula ima predivan zvuk i komunicira sa čakrama i aurom.

13. Monokord

Pitagora je koristio monokord u svojim istraživanjima matematičkih odnosa glazbenih tonova.To je u osnovi vrlo jednostavan instrument koji se sastoji od jedne žice razapete iznad drvene rezonantne kutije. Monokord je drevno glazbalo čije se vibracije koriste se za smirivanje i re-energizaciju uma i tijela.

banner ostvari svoje

14. Harfa

Harfa datira iz 3000. godine prije Krista a danas se koristi u cijelom svijetu. Poznata je po svojim anđeoskim melodijama. Mekane i slatke melodije harfe imaju terapeutski učinak na um, tijelo i duh. Harfa se najčešće koristi u suvremenim terapijama iscjeljivanja zvukom.