AYURVEDSKE KONZULTACIJE

VAIDYA BIJU MADHAVAN – ayurvedski ambasador i klinički doktor ayurvede u Zagrebu

23.10. – 9.11.2023.

Ayurvedski liječnik Biju Madhavan, B.A.M.S. MD Ayurveda, specijalista neurologije i mišično-koštanih oboljenja, proglašen je ayurvedskim ambasadorom za integraciju alopatskog sustava s ayurvedom te je stoga i viši procjenitelj nacionalnog akreditacijskog odbora za bolnice i pružatelje zdravstvenih usluga vlade Indije tkz. NABH (National Accreditation Board For Hospitals and Healthcare providers).

Dr Biju dolazi iz duge obiteljske tradicije autentičnog učenja ayurvede tkz. „Gurukula“ princip u Kerali, južna Indija. Već od malih nogu uz oca i djeda, ayurvedskih liječnika, uči promatrati i uočavati povezanost između vrsta osobnosti  i oboljenja kao i vanjskih faktora koje doprinose razvoju bolesti.  Kasnije, završava fakultet ayurvede i magistrira na Sveučilištu Rajiv Gandhi u Bangaloreu na istraživanju protuupalnog djelovanja ayurvedskih preparata.  Dugi niz godina je glavni doktor u renomiranoj klinici na jugu Indije te zbog brojnih obaveza rijetko može putovati i zbog toga SUN DO AYURVEDA ayurvedski centar ima posebnu čast da ugosti ovog vrhunskog stručnjaka na području ayurvede kako bi vam omogućio iskustvo konzultacija izvorne ayurvede.

Prilikom ovog posjeta u Hrvatskoj, dr Biju se odlučio osvrnuti na bolje razumijevanje našeg odnosa prema hrani pa tako će održati javno besplatno predavanje na temu “Ayurvedski pristup hrani” 21.10.2023 u Zagrebu (lokacija i vrijeme će biti naknadno objavljena) i 27.10.2023 u 19 h PUO BUJE Vijećnica, Istra. Kako bi dobili određeno razumijevanje o odnosu između hrane i našeg uma.

Pravilnom ishranom do transformacije svijesti

Prema ayurvedi, stabilnost tijela donosi stabilnost uma – napori da se tijelo stabilizira ustvari uzrokuju unutrašnju stabilizaciju uma. Za razliku od alopatske medicine, ayurveda kod većine mentalnih bolesti tretira tijelo, a ne um.

Prema ayurvedi, um se njeguje hranom, a dobra, pravilna ishrana je ona koja je zdrava za tijelo, ali i ugodna umu. U jednom od klasičnih i autentičnih ayurvedskih tekstova (Charka Samhita) jasno se definira pojam ishrane, ističe se da hrana treba da nadoknadi i zadovolji sve potrebe uma. Ako se um nalazi u stanju zadovoljstva i zahvalnosti, to će pozitivno utjecati na probavljanje, asimilaciju, apsorpciju i metabolizam, kao i na ukupnu transformaciju hrane. Dobra ishrana će omogućiti pojedincu da transformira stanje svoje svijesti od tamastične preko rajastične do satvične. Više o satvi, rajasu i tamasu možete pročitati: https://sun-do-ayurveda.hr/ayurvedske-konzultacije/. Prema ayurvedi, ne treba prilaziti hrani sa strahom ili bilo kojom drugom štetnom emocijom, jer crijeva mogu osjetiti te štetne emocije i naštetiti sponi između crijeva i mozga. Prema ayurvedi, hrana se odvaja na tri dijela: jedan dio se pretvara u naše tijelo, drugi dio u otpad, a treći dio u um. I zato je bitan stav s kojim pristupamo hrani i hranjenju. Uravnotežena prehrana u ayurvedi nije samo kvalitetan izbor namirnica nego fokus treba biti i na tome kako probavljamo konzumiranu hranu. Potrebno je znati da količina i tip hrane trebaju biti usklađeni s konstitucijom, načinom života i probavnim kapacitetom osobe.

U suvremenoj nauci vidimo slične studije, istraživanja i teme koje dalje utvrđuju učenja ayurvede. Između ostalog, psihoneuroendokrinoimunologija (PNEI) je znanstvena oblast koja istražuje vidove komunikacije koji postoje između uma, živčanog, endokrinog i imunog sistema, kao i njihovu korelaciju sa fizičkim zdravljem. Za PNEI je ključan koncept dvosmjerne unakrsne komunikacije između četiri navedena sistema. Drevni ayurvedski postulat o tri gune uma (satva, rajas, tamas) i tri doshe (vata, pitta, kapha) tijela podudarni su ovim PNEI sistemom.

Ayurveda nudi sveobuhvatan, višedimenzionalni koncept zdravlja. Kontinuum tijela i uma te dvosmjerni unakrsni odnos koji postoji među njima su centralna tema u ayurvedskom razumijevanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Njihovo sticanje i održavanje zahtjeva višestruku strategiju, uključujući inženjering uma, način života, ishranu, jogu, različite tretmane i terapije. Danas postoji velika potreba da se ovo znanje učini dostupnim cjelokupnom društvu.

Pogled na konzultacije

Tijekom konzultacija pokazat ćemo vam kako razumjeti pokazatelje neravnoteže u vama te kako spriječiti razvoj bolesti. Kada nas posjetite budite spremni razgovarati o sebi! Budući da ayurveda naglašava ravnotežu između svih područja vašeg života, pri ayurvedskim konzultacijama se ne dijagnosticira samo tjelesno stanje, već se nastoji dobiti širi uvid u vašu prošlost i povijest bolesti, uključujući i pitanja o prehrani, navikama, zvanju, radnoj okolini, vježbanju i međuljudskim odnosima.

Ayurvedske konzultacije uključuju

Detaljan ayurvedski pregled

Određivanje vrste poremećaja ukoliko postoji /vikruti/

Određivanje osnovne konstitucije /vata, pitta, kapha/

Savjete i popis preporučenih namirnica za vašu idealnu prehranu u skladu s vašom konstitucijom /prakruti/ i eventualnim poremećajem

Preporuke ayurvedskih preparata u skladu s vašim zdravstvenim potrebama

Konzultacije će se održavati u prostorima SUN DO AYURVEDA centra – Cvjetka Rubetića 10.

Info i prijave su obavezne na kontakt:

[email protected]

Ili putem kontakt forme na:

Ayurvedske konzultacije