Foto: pixabay.com

Prema ayurvedi, postoje dvije biljke koje su dobro proučavane, a koje odlično podržavaju zdravlje očiju. Njihova kombinacija, kao i prehrana koja obiluje antioksidansima i luteinom jedna je od najboljih potpora za zdravlje i regeneraciju očiju.

atma.hr – 78
Mišići oka su jedni od najmanjih mišića u tijelu, a u takvim malim mišićima mnogo se toga prirodno odvija dok gledamo oko sebe. Svaki put kad se pogled usredotoči na nešto, očni mišići se napinju ili opuštaju.

Prema ayurvedi, ta radnja potiče pumpanje krvi u mikro-limfnim kanalićima koji dovode hranjive tvari u mišiće oka. Istovremeno, ti kanalići pumpaju otpadne tvari iz njih. Ako se očni mišići fokusiraju satima na zaslon računala ili mobitela, dolazi do nedostatka prirodne cirkulacije u oku.

Bez pravilne cirkulacije, precizni mišići oka mogu postati zagušeni i nesposobni opustiti se te djelovati na način na koji su prirodno oblikovani. Limfna zagušenja utječu na mladost mišića oka. Kada su limfni kanalići zagušeni, funkcija mišića očiju je poremećena.

Tijekom vremena dolazi do zastoja u cirkulaciji i do akumulacije otpadnih tvari u području oka. Nedostatak ovog limfnog toka je povezan sa starenjem mišića očiju i slabljenjem vida.

Ayurvedska prirodna podrška

Jedan od glavnih tretmana za zdravlje očiju u ayurvedskoj medicini je Netra tarpana – tretman za jačanje, opuštanje i čišćenje očiju. Osim Netra tarpane, prema ayurvedi, postoje dvije biljke koje su dobro proučavane, a koje odlično podržavaju zdravlje očiju. To su tripala i amalaki.

Amalaki je voće koje svojim antioksidansima podržava zdravo limfno strujanje. Obiluje vitaminom C koji daje odličnu podršku cjelokupnom zdravlju očiju te hrani tijelo iznutra i izvana. Triphala je jedna od klasičnih ayurvedskih formula koja se sastoji od tri super voća – amalakija, bibhitakija i haritakija koji zajedno njeguju zdravlje očiju i podržavaju oštrinu vida.

atma.hr – 39

Prema ayurvedi, oči su pitta organi. Triphala je balansirana formula koja pomaže kod pitta neravnoteže u oku kao što su crvenilo, iritacija, suhe i umorne oči. Triphala smanjuje visoki krvni tlak i vrlo dobro čisti očne kanale. Također pomaže kod probave i asimilacije vitamina i minerala potrebnih za zdravlje očiju.

Kombinacija ovog supervoća, kao i prehrana koja obiluje antioksidansima i luteinom je jedna od najboljih potpora za zdravlje i regeneraciju očiju.

Lutein je iznimno važan nutrijent za oči i kožu. To je snažan karotenoid koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću, ali se pohranjuje i nalazi u mrežnici, lećama i makuli samog oka. Djeluje preko mikro-limfnih kanala oka te pomaže očuvati oči od ekstremnih zraka sunca.

U svoju prehranu uključite kuhano zeleno povrće (kuhanjem se oslobađa lutein) poput kelja, graška, špinata, tikvice, rimske salate, prokulice, šparoga, brokule. Konzumirajte žuti kukuruz i zeleni mungo grah, te narančasto voće poput marelice.

Ayurvedski kućni lijek za umorne oči

Ayurveda već tisućama godina koristi drevnu tehniku Netra tarpane te kućni lijek od triphala praha za rješavanje temeljnih neravnoteža u očima. Kod kućnog tretmana s triphala prahom je iznimno važno da sav pribor bude steriliziran kako bi se spriječio unos štetnih bakterija u oko.

Prije samog postupka, slijedite važne napomene:

1. Nikada ne koristite triphalu koja je došla u dodir sa drugom hranom ili nesterilnim priborom.

2. Nemojte koristiti triphala vodu koja u sebi sadrži čvrste mrvice triphala praha.

3. Nikada nemojte ponovno koristiti triphalinu vodu koja je odstajala ili koja je već bila u kontaktu s vašim očima.

atma.hr – 75
Triphala voda za ispiranje očiju – recept

Ova kućna ayurvedska praksa koristi triphala prah kuhan u pročišćenoj vodi, s kojom se zatim ispiru oči.

Za održavanje, najbolje je započeti s tretmanom u proljeće ili rano ljeto, kada su oči sklonije zagušenju.

Sastojci:

  • 1/4 čajne žličice organskog triphala praha ( ili 2 kapsule )
  • 230 ml pročišćene vode
  • sterilna oprema za kuhanje: zdjela, sterilni ultrafini filter ili gaza
  • sterilne čašice za oči

Priprema:

Stavite triphala prah u pročišćenu vodu te kuhajte 2-3 minute u zdjeli za kuhanje. Pustite nekoliko minuta da se tekućina ohladi na normalnu tjelesnu temperaturu.

Triphala vodu procijedite pomoću sterilnog ultrafinog sitnog filtra ili gaze.

Primjena:

Najlakši način primjene je pomoću čašica za oči koje možete kupiti u ljekarnama. Obavezno ih sterilizirajte prije svake uporabe.

Napunite čašice za oči pripremljenom triphala vodom i pritisnite na područje oko očiju. Zatim, zabacite glavu i otvorite oči. Trepćite i gledajte, gore-dole i okolo u sporim krugovima kako bi triphala prodrla u cijelo oko.

Držite čašice oko 15-60 sekundi. Tretman se radi 4 puta na dan tijekom 30 dana.

Oralno uzimanje triphale se također pokazalo učinkovitim za vid i cjelokupno zdravlje očiju, pa nakon korištenja triphala vode možete nastaviti s oralnom terapijom.

atma.hr – 78
Napomena:

Ako vam tretman uzrokuje nelagodu, odmah ga prekinite.

Kontraindikacije za primjenu triphala vode su:

  • osjetljivost na odsjaj
  • prekomjerno izlučivanje suza
  • svrbež očiju
  • neuobičajeno suhe ili vodene oči
  • mutan vid ili dvostruka slika

alternativa-za-vas

44 AYURVEDA

banner za knjige AYURVEDA