Imala sam namjeru objaviti ovaj članak za Osmi mart, ali sam malo razmislila i shvatila da ću ga objaviti nekada kasnije jer smatram da žene trebaju imati svaki dan kao svoj dan. Ni u kom kontekstu mi nismo iznad muškaraca, ali zaista jesmo nježnije i ljepše, ali opet i jače od muškaraca. To je i razlog radi koga nas oni i vole. Iako je ženstvenost magično lijepa, ona sa sobom nosi i tegobe. Mnoge od njih možemo olakšati prirodnim putem, stoga sam napisala o sedam kristala i sedam biljaka koje sigurno će olakšati svaku našu tegobu.

atma.hr – 52
Karneol

30120923 1687338848016412 166341354 nOvo je mineral koji balansira sve tri bazalne čake, što znači da indirektno djeluje u regulaciji spolnih hormona, hormona nadbubrežne žlijezde i hormona pankreasa. On indirektno djeluje na solarni pleksus i sakrealnu čakru, preko bazalne i jako je bitan za usklađivanje animalnog magnetizma sa emocionalnim stanjem koje pod uticajem ženskog spolnog ciklusa je varijabilno, pa tako prsten, ogrlica ili broš od karneola mogu znato olakšati izmjene raspoloženja od PMS-a. Ovaj mineral je najjači ako je u formi kristala, dok je u formi kamenčića pogodan za meditacije vizuelnim putem.

Zimska višnja ili Withania somnifera je biljka koja korespondira ovom mineralu. Pored pomoći kod balansa spolnih hormona, ova biljka pomaže i kod stresa. Dosta je efektna kod problema menopauze (anksioznost, valunzi i promjene raspolozenja). Karneol može pojačati njeno djelovanje, ili potpomoći da korištenjem iste biljke i minerala možemo uticati na regeneraciju reproduktivnog sistema ukoliko je to potrebno

atma.hr – 75
Rozekvarc

30232207 1687338854683078 1770018780 oOvaj mineral korespondira srčanoj čakri, što govori da blago stimulira limfne čvorove na grudnoj kosti, pa na taj način nam daje jaču otpornost. Insirektno, svojim vibracijama može pomoći kod aritmija koje su stresno nastale. Danas, moramo priznati, da je moralna osnova postala dosta niža nego u našoj prošlosti. S toga, seksualnost je mnogo dominantnija i ovakva osnova može većini žena proizvesti u nekim momentima pad samopouzdanja radi osjećanja da su samo objekat. Ovaj mineral pobuđuje božansku ljubav i daje ženskom biću upravo dubinu osjećanja za ljubav, te joj tako daje i moć da se odhrva sa seksualnim konceptom ženstvenosti. Istovremeno, ovaj mineral je jako dobar za trudnice i vjeruje se da olakšava novorođenčetu prilagodbu na vanjski svijet, a majci postporođajne tegobe. Svakako, jako je dobar za emocionalne odnose.

Majčina dušica ili Thyimus vulgaris je biljka koja korespondira rozekvarcu. Ova biljka se preporučuje kod odljeva, obimnih ciklusa i teških poroda. Ona ne samo da unosi u krv više željeza, već ista biljka prečišćava krv radi vrijednih antioksidantnih djelovanja. Istovremeno obara visok krvni tlak i ima blago sedirajuće djelovanje.

Koral

30232134 1687338861349744 266005454 oOdavno je poznato da je ovaj mineral stimulirajući za plodnost. Ovo vjerovanje potiče iz mita u kom je iz ljubomore Athena pretvorila Meduzu u užasno stvorenje sa zmijama umjesto kose. No kada bi umrla, od Meduzine krvi bi se stvorio koral, koji je bio jedini vjesnik njene nekadašnje ljepote. On korespondira bazalnoj čakri i spolnim hormonima poput estrogena i estradiola, s toga je u stanju kroz meditacije blago povisiti ove hormone i sa njima i pojačati plodnost. Zbog kalcija u svojoj strukturi, koral je odličan za podršku koštanom sistemu, pa samim time i proizvodnji krvi.

Mačja trava ili Nepeta cataria je biljka koja inače je jako dobra za pojačanje plodnosti kod žena. Pored problema plodnosti koje uspješno rješava, ova iljka pomaže sa menstrualnim tegobama, a istovremeno pomaže sa problemima neugodnih snova koji se mogu javiti pred ciklus kod žena.

atma.hr – 75
Fosilni koral

30546344 1687338818016415 1186639448 oOvaj koral nastaje tako što obični koral ostaje hiljadama i hiljadama godina okamenljen. Njegovo djelovanje na žene je takvo da jača intuiciju i štiti nježne i senzibilne emocije kod žena. Isti mineral ne bi trebalo koristiti bez kristaloterapijskog nadzora jer je u stanju invocirati duhovne energije koje mogu unijeti strahove.

Biljka koja korespondira ovom mineralu je lavanda. Lavanda u vidu čaja je u stanju da nam omogući da u snovima dobijemo više poruka u snovima o nekoj situaciji za koju smatramo da nas je intuicija iznevjerila ili gdje nismo sigurni da je naša intuicija tačina. Pored ove sposobnosti, laanda ima umirujuće djelovanje i pomaže kod problema probave. Nemojte se prepasti previše intenzivnih boja koje se mogu pojaviti u snovima zbog njenih specifičnih tvari za umirenje.

Rodonit

Ovaj mineral ima jako umirujuće djelovanje koje duguje koncentracijama magnezija u svojoj strukturi. Na ovaj način, on potpomaže ženama u menopauzi kod bolova i grčeva u mišićima. Istovremeno, skida neugodan pritisak od tjeskobe sa grudnog koša, te na taj način olakšava osjećaje tuge, krivnje i hipersenzibilnost koja nam se javlja u adolescenciji i menopauzi.

30176795 1687338824683081 132471857 oKurkuma je jako poznata kao biljka koja pomaže sa širokom lepezom zdravstvenih tegoba. Ovdje ćemo samo pomenuti one bitne za žensko zdravlje. Radi svog protuupalnog djelovanja, ovaj začin pomaže kod upala ženskog reproduktivnog trakta izazvanih bakterijama i gljivicama. Istovremeno se preporučuje ženama koje su pozitivne na karcinome jer ima i antikarcinogeno djelovanje. Uz mnju se koristi i biber jer je on jako aktivira.

atma.hr – 75
Mjesečev Kamen

30223378 1687338868016410 1078381897 oKada imamo problema sa emocijama koje su poslijedica turbulentnog mjenjanja gormona u toku 28 dana ženskog spolnog ciklusa, ovaj mineral je oaza za svaku ženu. On unosi unutarnju snagu i potpomaže da se naše emocije poslože i budu lakše racionalizirane ukoliko je to potrebno. Ovaj mineral u svojoj strukturi sadrži jone kalija, pa kao takav je dobar za redukciju srčanog rada i opuštanje mišića (pogotovo su djelotvorne masaže valjcima od ovog minerala).

Konopiljka ili Agnus Castus je biljka koja sadrži spojeve koji su jako blagotvorni za hormonalne probleme uvjetovane disbalansom estrogena i progesterona. Njena primjena je u predmenopauzi i prilikom obimnih menstrualnih ciklusa. Ona pomoću svoje biohemije reguliše stanje gubitka krvi koje je hormonalno uvjetovano kod žena. Konopiljka oslobađa i ostalih tegoba kod menstrualnog ciklusa poput otečenih grudi i grčeva. Ono što je neobično je da pomaže i kod laktacije. Ova biljka se ne preporučuje djeci. Inače, ne daje nikakve kontra efekte, ali je kod osjetljivih osoba moguća pojava glavobolje.

Biser

30224055 1687338841349746 2010012219 oKao i koral, ovaj mineral je također građen od CaCO3. On ima intenzivnije djelovanje na skeletalni sistem od korala, pa kao takav je jako dobar za period okoštavanja skeleta kod djevojčica, ali je još pogodniji za probleme osteoporoze i drugih koštanih oboljenja kod starijih žena. Na psihološkom nivou unosi umirenje i ima blago djelovanje na sve čakre ovisno od boje bisera. Istovremeno, ovaj mineral je jako dobar za žene koje svoje emocije ne iskazuju te radi toga imaju tegobe sa nagomilanim osjećanjima tuge i ljutnje. Biser možemo nositi na svakom mjestu na kom osjetimo da trebamo. Postoje i vjerovanja da ima povoljan uticaj na plodnost, ali to je više narodno vjerovanje.

Kadulja ili Salvia officinalis je srodnica ružmarina koja pored svog blagotvornog djelovanja na sluznicu želuca i dvanaestopalačnog crijeva, ima i djelovanje na ženske organe. Ova biljka obara upalne procese, s toga je povoljno konzumirati kod upala ženskih organa. Skupa sa biserom u kombinaciji, jača skeletalni sistem kod starih žena i također pomaže gubitku memorije kod oboljenja štitne žlijezde i kod staračkih oboljenja CNS-a. Tinkture i obloge od kadulje mogu pomoći kod problema kože uzrokovanih disbalansom ženskih hormona pred ciklus i u adolescenciji.

Prirodni medicinar
AnaDominik Rodić

Javite se na [email protected] za gratis astrološko savjetovanje. Diskrecija zagarantirana!

atma.hr – 75