Svi ćemo umrijeti jednog dana. Pustimo sad reinkarnaciju i to da smrt zapravo ne postoji, jer sve je vječna energija koja se samo transformira. Vjerujem da je tako, ali ono što imamo je sada i ovdje. A ovo mjesto ćemo napustiti kada za to dođe vrijeme.

atma.hr – 78
Ovaj život je poput leta avionom. Nemamo kontrolu nad polijetanjem, nemamo kontrolu nad slijetanjem, nemamo kontrolu nad turbulencijama dok putujemo, ali imamo kontrolu nad onime što ćemo raditi u vremenskom periodu dok traje putovanje. To je naš izbor.

Možemo odabrati kritizirati uslugu, cijene, poslugu ili ljude koji putuju s nama. Možemo odabrati biti uznemireni njihovim ponašanjem ili izgledom. Možemo dopustiti strahu da prevladava našim mislima.

Ili možemo odabrati čitati dobru knjigu, proučavati turistički vodič mjesta u koje smo se uputili kako bi znali nešto o mjestu na koje dolazimo, voditi smisleni razgovor s našim suputnikom, meditirati ili jednostavno kontemplirati o životu.

Imamo određeno vrijeme na tom putovanju kao i u životu, a također imamo i ograničeni broj onoga čemu odabiremo davati vrijednost tj. ograničeni broj mjesta koja možemo popuniti onime do čega nam je stalo.

atma.hr – 39

Koji su nam prioriteti u životu? To su one velike stvari, ono koje stvarno nešto znače, koje su zasnovane na nekim osobnim vrijednostima, ne na materijalnim stvarima ili postignućima.

Mislima koje podržavaju te prioritete treba ustupiti mjesto, a one ostale uputiti k izlazu. Sve što misliš i radiš u životu je ili sjeme ili korov koje sadiš u svojim nastojanjima da budeš ono što želiš. Seed or weed. Ako je sjeme prihvati, ako je korov, odbaci.

Ako male stvari imaju moć da nas uznemire, onda možemo prepoznati da su nam male stvari bitne, iako možda svjesno to ne mislimo. Kada nekoga stalno uznemiravaju samo male, trivijalne stvari, velike su šanse da se u njihovom životu ne događa ništa do čega im je legitimno stalo. Ako ne pronađemo to nešto što nam daje dublji smisao, brinut ćemo se samo za ono beznačajno i površno.

atma.hr – 75
Kako odrastamo, da ne kažem starimo, trebali bi biti zreliji, a zrelost znači da biramo ono do čega nam je stalo. Zrelost se dogodi kad se naučimo brinuti za ono što je vrijedno naše brige. Za sve ostalo nas ne bi trebalo biti briga.

Mark Manson to vrlo slikovito objašnjava u svojoj hit knjizi: “You are going to die one day! And in the short amount of time between here and there, you have a limited amount of f*cks to give!”

Biraj mudro do čega ti je stalo!

Napisao: Dario Duišin Džunić
Instagram: darioduisindzunic
Facebook: https://www.facebook.com/dharma3d

atma.hr – 78